Foruma hoş geldin, Ziyaretçi

Forum içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için foruma kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Foruma üye olmak tamamen ücretsizdir.

Düşünce Platformumuza Hoşgeldiniz!

Düşünce Platformumuz bilgi ve düşüncenin en özgür adresidir!
Güne, gündeme ve yarınlara dair söyleyeceğim var diyenlerin, günlük koşuşturmaca içerisinde zihin jimnastiği yapmak isteyenlerin özgürlük meşalesi ~ FORUM KALEMİ ~

Hava Tahmini 2022 Kışı: Yağmur Var, Kar İçin Şartlar Uygun

ZARiP

FK Meteorolog
Katılım
5 May 2020
Mesajlar
8,401
Çözümler
1
Tepkime puanı
20,319
Puanları
113
havadelisi hocamızda alıntıdır.




HALK ÖZETİ

  • Sıcaklıklar lodos-poyraz döngüsü ile inişli çıkışlı seyredecek. Ortalamada, ülkenin batı yarısında normaller civarında, doğusunda ise normallerin biraz üzerinde olacağını düşünüyoruz. Trakya normalin biraz altında da kapatabilir.
  • Yağışların yurdun büyük bölümünde mevsim normalleri civarında, Akdeniz, İç-Batı Anadolu ve Batı Karadeniz’de normallerin üzerinde; Doğu Anadolu, Doğu Karadeniz ve Güneydoğu Anadolu’nun doğusunda normallerin altında olacağını tahmin ediyoruz.
  • Kar açısından en şanslı bölgeler, İç-Batı Anadolu, Batı Karadeniz, ayrıca Doğu Akdeniz’in ve Marmara’nın yüksekleri olacak. İstanbul ve Ankara’da en az bir büyük (günlük hayatı olumsuz yönde etkileyecek) karlı sistem görülme ihtimali bir hayli yüksek. İzmir’in işi her zaman olduğu gibi zor, ama bu sene beklediğimiz basınç yerleşimleriyle İzmir’de de yere kadar ulaşan kar taneleri görülebilir

TEKNİK ÖZET

  • Kurumsal tahminler birbirini tutmuyor ve/veya sinyaller zayıf.
  • Var olan sinyaller birbiriyle çelişiyor. Örneğin, La Nina pozitif AO/NAO (Türkiye’nin Karadeniz hariç daha seyrek ve az yağış alması) durumunu desteklerken, ECMWF uzun vade tahminleri ile güneş aktivitesi verilerinin ani stratosfer ısınması (negatif AO/NAO) olabileceğine işaret ettiğini görüyoruz.
  • Dolayısıyla, faktörlerin birinin o yandan birinin bu yandan çekmesinden ötürü, AO/NAO endekslerinin nötre yakın seyredeceği tahminini yapıyoruz. Bu, Türkiye genelinde kar yağışı için en uygun şartlara yol açar. Çünkü ne aşırı negatif AO’nun ılık şartları, ne de aşırı pozitifin kuraklığa yol açan etkisi görülmez. Fakat her yere (özellikle kıyılara) kar yağacağının bir garantisi kesinlikle yok, çünkü küresel ısınma şartlarında havanın yeterince soğuk olması genellikle zor.
  • Sibirya Yüksek Basıncı’nın bizi etkileme ihtimalinin bu sene -en azından geçtiğimiz senelere nazaran- biraz daha fazla olduğunu düşünüyoruz. Uzun vadeli model çalıştırmalarında bu tip sinyaller mevcut.
  • Ufak bir stratosferik ısınma ile AO-NAO endeksleri negatife dalıp sonra pozitife çıkabilir – bu da yine Türkiye’nin kar şansını arttırır.
  • Orta ve Doğu Avrupa’da zaman zaman yüksek basınç hakimiyeti olacağını ve bu yüksek basıncın kuzeye ve kuzeydoğuya geçen seneye göre daha rahat tırmanarak kuzey enlemlerde biriken soğuk havayı bize indireceğini söyleyebiliriz. Nötr AO/NAO’nun sonucunun bu olması gerekir.
  • Hem Orta Akdeniz’den sistem alacağız, hem de kuzeyli soğuğa tepki olarak Girit civarında, Ege’de ve Doğu Akdeniz’de oluşacak siklonlardan faydalanacağız. Bu siklon hareketliliği nedeniyle havanın genellikle dinamik bir seyir izleyeceğini, sıcak-soğuk ve lodos-poyraz geçişlerinin arasındaki sürelerin kısa olacağını söyleyebiliriz.
 

Dolunay

FK Sorumlusu
MasterChef
Düşler ülkesinin deli kızı
Katılım
4 May 2020
Mesajlar
8,696
Tepkime puanı
16,232
Puanları
113
Memleket
Dünyada bir yerdeyim
Kardan adam yapıp burnuna havuç takmak istiyorum tişikkirler
 

Forumdan daha fazla yararlanmak için giriş yapın yada üye olun!

Forumdan daha fazla yararlanmak için giriş yapın veya kayıt olun!

Kayıt ol

Forumda bir hesap oluşturmak tamamen ücretsizdir.

Şimdi kayıt ol
Giriş yap

Eğer bir hesabınız var ise lütfen giriş yapın

Giriş yap

Tema düzenleyici

Tema özelletirmeleri

Grafik arka planlar

Granit arka planlar