Foruma hoş geldin, Ziyaretçi

Forum içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için foruma kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Foruma üye olmak tamamen ücretsizdir.

Düşünce Platformumuza Hoşgeldiniz!

Düşünce Platformumuz bilgi ve düşüncenin en özgür adresidir!
Güne, gündeme ve yarınlara dair söyleyeceğim var diyenlerin, günlük koşuşturmaca içerisinde zihin jimnastiği yapmak isteyenlerin özgürlük meşalesi ~ FORUM KALEMİ ~

1 Nisan Gafletinin Tarihçesi

AsyA

Forum Kalemi
Öylesine...
Katılım
1 May 2020
Mesajlar
14,290
Çözümler
1
Tepkime puanı
37,978
Puanları
113
1 Nisan Gafletinin Tarihçesi

Bir gaflet örneği olarak, her yıl 1 Nisan günü sevinçle "1 Nisan!" diye şaka yapılır. Kars İmam-Hatip Lisesinde, orta 2. sınıfta okurken, bilahare Konya Valisi olarak da görev yapan, merhum Oktay Başer, Kars Vali yardımcısı idi ve derslerimiz boş geçmesin diye İngilizce derslerimize girmekte idi. 1 Nisan 1970 tarihinde kendisine "şaka" yapmak üzere sınıfa girdiğinde ayağa kalkmadık. Şaşırdı ve hepimiz bir ağızdan "1 Nisan" dedik. Buna çok üzülmüştü ve kızmadan o derste sadece 1 Nisan şakası olayını anlattı.
Merhum Vali Oktay Başer’e Allah’tan rahmet diliyorum. Şuurlu bir Müslüman ve mütefekkir idi. Ben o gündür bu gündür bu olayı, sınıfta ve konu olan her yerde anlatmaya çalışıyorum. Mahiyeti bilinmeyen bu ihaneti her yıl Müslüman olarak şuursuzca tekrarlamaktayız.

Olayın aslı budur:

“15. yüzyılın sonlarında Haçlı ordusu İspanya’daki Endülüs Müslümanlarının son kalesini kuşatır. Uzun süren bir kuşatma olmasına rağmen kış aylarının da etkisiyle kale korunabilmektedir. Kaleyi almanın zorluğunu anlayan Haçlı ordusu komutanı değişik taktikler düşünür. En sonunda 31 Mart gecesi kalenin önüne giderek bir elinde Kur'an-ı Kerim, diğer elinde İncil: “Şu iki kitap üzerine yemin ederim ki, teslim olursanız bu akşam size bir şey yapmayacağım” der.

Müslümanlar kendilerine dokunulmaması karşılığında kaleyi teslim ederler. Ertesi sabah, yani 1 Nisan sabahı Haçlı ordusu komutanı, bütün Müslümanların öldürülmesi emrini verir. Bunun üzerine Müslümanlar, “Yemin etmiş, söz vermiştiniz!” dediklerinde Haçlı ordusu komutanı “Benim sözüm dün akşam içindi, bugün için size bir sözüm yoktur, bu gün 1Nisan” diye cevap verir ve bütün Müslümanlar şehit edilir.

İşte o gün bugündür "1 Nisan" Hıristiyanlar arasında "Hile Günü" olarak kutlanmaktadır. Müslüman olarak biz de, bu hile gününe "şaka!" adı altında ortak oluyoruz. Şehit edilen yüzlerce Müslüman’ın ruhunu incitiyoruz. Bundan Allah’a sığınmak lazımdır.

Kaynak:
● Prof. Dr. Mehmet ÖZDEMİR, Endülüs Müslümanları, Kültür ve Medeniyet, TDVY—Endülüs Müslümanları, Siyasi Tarih, TDVY
● Dr. Mehmet Sılay ve Halil Yıldırım, “Kurtuba, Uzaklardaki Cennet”, Kurtuba Yayınları, Ankara-2013

NOT : 04.04.2012 tarihinde İspanya-Kurtuba Özerk bölgesine yaptığım bir gezide tarihi Endülüs Emevi devletinin 813 yıl yaşayarak insanlığa medeniyet sunduğu toprakların tamamını gezdim. Kurtuba bölgesinde Granada şehrinin üst kısmında Sierra Nevada dağlarının tepesinde "Arap’ın gözyaşı tepesi" denilen tepede Kral Fernando’nun emriyle binlerce Müslüman 1936 yılında şehit edilmiştir. Bütün Müslümanlar asırlarca yaşadıkları Kurtuba’yı terk etmişlerdir. Bizzatihi o bölgenin tamamını dolaştım ve yaşanan acıyı yüreğimin derinliğinde hissettim. Ama o büyük medeniyetin büyük izleri hala yaşıyor. Her biri bir abidedir. Hıristiyanlarca 1 Nisan "hile günü", yani kıyam ve yıkım günü olarak kutlanır. Basiretsiz Müslümanlar da "şaka günü" olarak kutlarlar. Cehalet ve basiretsizlik çok kötü bir şey..! İnsan biraz olsun utanır..!?
Allah, bize basiret ve feraset sahibi olmayı nasip eylesin..!

| Mehmet Bozkurt
 

Forumdan daha fazla yararlanmak için giriş yapın yada üye olun!

Forumdan daha fazla yararlanmak için giriş yapın veya kayıt olun!

Kayıt ol

Forumda bir hesap oluşturmak tamamen ücretsizdir.

Şimdi kayıt ol
Giriş yap

Eğer bir hesabınız var ise lütfen giriş yapın

Giriş yap

Tema düzenleyici

Tema özelletirmeleri

Grafik arka planlar

Granit arka planlar