Foruma hoşgeldin 👋, Ziyaretçi

Forum içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için foruma kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Foruma üye olmak tamamen ücretsizdir.

Bilim Atölyesi Yürümek, Beyinde Nasıl Bir Değişime Sebep Oluyor?

Katılım
3 May 2020
Mesajlar
15,929
Çözümler
12
Tepkime puanı
42,621
Puanları
113
Konum
FK
Web sitesi
forumkalemi.com
Burç
Akrep
İsim
Murat
Cinsiyet
Takım
lIr3ry

Yürümek, Beyinde Nasıl Bir Değişime Sebep Oluyor?​

Yürümenin, vücut sağlığı için faydalı bir aktivite olduğunu muhtemelen biliyorsunuzdur. Fakat, yürüyüş yapmak, yalnızca kalp ve kaslarınız için faydalı değildir.


Post Cover Image




Gürkan Akçay
Boğaziçi Üniversitesi - Yazar / Editör

Yürümenin, vücut sağlığı için faydalı bir aktivite olduğunu muhtemelen biliyorsunuzdur. Fakat, yürüyüş yapmak, yalnızca kalp ve kaslarınız için faydalı değildir.

Her yıl düzenli olarak yapılan Experimental Biology toplantılarının 2017 yılı birleşiminde New Mexico Highlands University'den araştırmacılar, yaptıkları sunum ile; yürüyüş sırasında atılan adımların oluşturduğu darbenin atardamarlar aracılığıyla beyindeki kan tedarikini artırabilen basınç dalgaları gönderdiği sonucunu paylaştılar.

Şimdiye kadar, beyindeki kan temininin (serebral kan akışı), gövde tarafından istemsizce düzenlendiği ve egzersiz veya egzersizin yol açtığı kan basıncındaki değişmelerden nispeten etkilenmediği düşünülüyordu. Geçmişte yapılan araştırmalarda, ayağın koşu esnasındaki etkisinin (4-5 G-kuvveti), beyindeki kan akışını dinamik olarak düzenlemek için atardamarlar aracılığıyla kalp atış hızı ve adım hızı ile senkronize darbelerle dalgalara neden olduğu bulgusuna ulaşılmıştı.

Son yapılan çalışmada, 12 sağlıklı yetişkinin ayakta durma ve yürüme (saniyede 1 metre) sırasında beynin her iki lobundaki serebral kan akışını hesaplamak için damar çapını ve iç karotid atardamarındaki (şahdamarı) kan hızını ölçmede invazif olmayan ultrason görüntüleme kullanıldı. Her ne kadar koşmaya kıyasla yürüme srasındaki adım etkisi hafif olsa da, yürüme; vücutta geniş basınç dalgaları oluşturarak beyindeki kan akışını önemli oranda arttırıcı özellik gösteriyor. Yürümenin, serebral kan akışı üzerindeki etkileri, koşmaya kıyasla düşük olsa da, bisiklet sürme süresince görülen etkilerden daha büyüktü.

Sonuçlar, beynin kan akışının oldukça dinamik olduğunu ve ayakların oluşturduğu basınç titreşimleriyle doğrudan bağlantılı olduğunu ortaya koyuyor. Bisiklet sürme, yürüme ve koşma gibi aktiviteler, insan beynindeki kan akışı üzerinde hemodinamik (kan dolaşımsal) bir süreklilik sağlar.
 

Tema özelleştirme sistemi

Bu menüden forum temasının bazı alanlarını kendinize özel olarak düzenleye bilirsiniz

  • Geniş / Dar görünüm

    Temanızı geniş yada dar olarak kullanmak için kullanabileceğiniz bir yapıyı kontrolünü sağlayabilirsiniz.

    Izgara görünümlü forum listesi

    Forum listesindeki düzeni ızgara yada sıradan listeleme tarzındaki yapının kontrolünü sağlayabilirsiniz.

    Resimli ızgara modu

    Izgara forum listesinde resimleri açıp/kapatabileceğiniz yapının kontrolünü sağlayabilirsiniz.

    Kenar çubuğunu kapat

    Kenar çubuğunu kapatarak forumdaki kalabalık görünümde kurtulabilirsiniz.

    Sabit kenar çubuğu

    Kenar çubuğunu sabitleyerek daha kullanışlı ve erişiminizi kolaylaştırabilirsiniz.

    Köşe kıvrımlarını kapat

    Blokların köşelerinde bulunan kıvrımları kapatıp/açarak zevkinize göre kullanabilirsiniz.

  • Zevkini yansıtan renk kombinasyonunu seç
    Arkaplan resimleri
    Renk geçişli arkaplanlar
Geri