Foruma hoşgeldin 👋, Ziyaretçi

Forum içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için foruma kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Foruma üye olmak tamamen ücretsizdir.

Yılda 15 defa ürün alınacak 14 katlı tarla. (1 Görüntüleyen)

AsyAAsyA is verified member.

Öylesine...
Forum Kalemi
Puan 113
Çözümler 1
Katılım
1 May 2020
Mesajlar
16,954
Çözümler
1
Tepkime puanı
46,843
Puan
113
AsyAAsyA is verified member.
Danimarka’da yılda 15 defa ürün alınacak 14 katlı ‘tarla’: Hedef 2021’de bin ton mahsul.

Danimarka'nın başkenti Kopenhag yakınlarında Nordic Harvest adlı bir şirket Avrupa'nın en büyük dikey tarlalarından birinde sebze yetiştirmeye başladı.

14 katlı binada sadece yapay ışıkla yetiştirilen sebzeler güneş ışığı görmeden üretilecek ve piyasaya sürülecek. Bunun için ise tamamıyla otomatize edilmiş binada 20 bin adet LED ışık günün 24 saati yanık tutulacak. Bu sayede yılda toplam 15 defa ürün kaldırılması planlanıyor. 2021’in ilk çeyreğinde yaklaşık 200 ton ürün alınacağını belirten Nordic Harvest’ın tepe yöneticisi Anders Riemann, tarla tam kapasiteyle çalıştığında ise bin ton ürünün hasat edileceği belirtiliyor.

Dikey çiftliklere yöneltilen en büyük eleştirilerin başında yüksek elektrik tüketimi geliyor. Fakat şirket bu soruna da rüzgar enerjisinden elde edilen elektrikle çözüm bulmuş durumda. Danimarka elektrik tüketiminin yüzde 40’ını rüzgar ve güneş gibi çevreci enerjilerinden sağlıyor.

Nordic Harvest da bu sayede sadece doğal enerji tüketerek üretim yapıyor. Tüketim miktarını şirket açıklamaktan kaçınsa da resmi belgeler rüzgar enerjisinin sağladığı elektrik dışında tarlanın başka enerji kullanmadığını işaret ediyor.

Tarlanın diğer bir özelliği ise pestisit ve haşare ilacı gibi ürünleri kullanmaması. Riemann, “Dikey çiftlik, tüm suyu, besin veya gübreyi geri dönüştürerek çevreye zarar vermeme özelliğine sahip” diyor. Çiftliğin diğer bir özelliğinin de normal bir tarladan “250 kat daha az su tüketmesi” olduğunu belirtiyor.



FB_IMG_1609261802410.md.jpg FB_IMG_1609261804790.md.jpg FB_IMG_1609261799730.md.jpg
 

Konuyu görüntüleyen kullanıcılar

Tema özelleştirme sistemi

Bu menüden forum temasının bazı alanlarını kendinize özel olarak düzenleye bilirsiniz

  • Geniş / Dar görünüm

    Temanızı geniş yada dar olarak kullanmak için kullanabileceğiniz bir yapıyı kontrolünü sağlayabilirsiniz.

    Izgara görünümlü forum listesi

    Forum listesindeki düzeni ızgara yada sıradan listeleme tarzındaki yapının kontrolünü sağlayabilirsiniz.

    Resimli ızgara modu

    Izgara forum listesinde resimleri açıp/kapatabileceğiniz yapının kontrolünü sağlayabilirsiniz.

    Kenar çubuğunu kapat

    Kenar çubuğunu kapatarak forumdaki kalabalık görünümde kurtulabilirsiniz.

    Sabit kenar çubuğu

    Kenar çubuğunu sabitleyerek daha kullanışlı ve erişiminizi kolaylaştırabilirsiniz.

    Köşe kıvrımlarını kapat

    Blokların köşelerinde bulunan kıvrımları kapatıp/açarak zevkinize göre kullanabilirsiniz.

  • Zevkini yansıtan renk kombinasyonunu seç
    Arkaplan resimleri
    Renk geçişli arkaplanlar
Geri