Foruma hoş geldin, Ziyaretçi

Forum içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için foruma kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Foruma üye olmak tamamen ücretsizdir.

Düşünce Platformumuza Hoşgeldiniz!

Düşünce Platformumuz bilgi ve düşüncenin en özgür adresidir!
Güne, gündeme ve yarınlara dair söyleyeceğim var diyenlerin, günlük koşuşturmaca içerisinde zihin jimnastiği yapmak isteyenlerin özgürlük meşalesi ~ FORUM KALEMİ ~

Yeni Araştırmaya Göre, İnsan Vücudu Saniyede 3,8 Milyon Hücre Üretiyor

AsyA

Forum Kalemi
Öylesine...
Katılım
1 May 2020
Mesajlar
14,496
Çözümler
1
Tepkime puanı
38,703
Puanları
113
Yeni Araştırmaya Göre, İnsan Vücudu Saniyede 3,8 Milyon Hücre Üretiyor



1ac67a56c9d4009c6.md.jpg


Vücudumuzda her gün bir sürü hücre ölüyor ve yerine yenileri üretilerek günlük işleyişine devam ediyor. Yeni yapılan hesaplama ile vücudumuzdaki hücre üretim prosesinin ne kadar yoğun olduğu ortaya çıktı. Weizmann Bilim Enstitüsü’nden biyolog Ron Sender ve Ron Milo tarafından yeni yapılan bir hesaplamaya göre, vücudumuzda günde 330 milyar hücre yenileniyor. Yani vücudumuz saniyede 3.8 milyon yeni hücre üretiyor.

Yenilenen hücrelerin büyük çoğunluğunu kan hücreleri oluştururken, mide hücreleri ikinci sırada yer alıyor. Eğer bu rakamlar onaylanırsa, bilim insanları insan vücut fonksiyonları ve hücre değişimindeki rollerini daha iyi anlayabilir.

Normalde yaygın inanış, her 7 yılda bir insanın tüm vücut hücrelerinin tümüyle yeniden üretildiğiydi. İşte bu gerçek çok daha karmaşık aslında. Bazı hücrelerin ömrü sadece birkaç gün iken, cerebellumdaki nöronlar ya da göz lensindeki lipid hücreleri insan ömrü boyunca korunabiliyor.

Buna rağmen, daha öncesinde vücutta ne kadar hücre üretildiği ya da bu hücrelerin sürede değiştirildiğine dair çok az çalışma mevcut. Bu nedenle araştırmacılar, bu konuyu yeniden ele almaya karar verdiler.

“Biz burada insan vücudundaki hücre değişimi dinamiklerindeki bilgi eksikliğini tamamlayacak, farklı hücre türleri ve hücre değişim oranlarını hem kütle, hem de sayı olarak değerlendiriyoruz,” diyor araştırmacılar.

Araştırmacılar referans standart olarak, 20-30 yaşlarında, 70 kg ağırlığında ve 1.70m uzunluğunda erkek birey alındı. Sonra her hücrenin değişim oranını tahmin etmek için, tüm hücre sayısının % 0.1’inden fazlasına denk gelen her hücreyi hesaba kattı.

Literatür taramasından toplanan hücre ömürleri kullanılarak, insan hücresi ömürleri için doğrudan ölçümleri için kullanıldı. Sonra her hücrenin kütlesi ele alınarak, ortalama hücre kütlesi çıkarıldı.

Bu bilgiyi temel alan ikili, standart referans bireyde günlük hücre yenilenme miktarını 80 gram veya 330 milyar hücre olarak ölçtü.

Yenilenen Hücrelerin % 86’sı Kan Hücresi

Günlük çevrime giren hücre sayısının % 86’sını kan hücresi oluşturuyor. Kan hücreleri ise eritrosit (kırmızı kan hücresi) ve nötrofillerden(beyaz kan hücrelerinin en bol bulunanı) oluşuyor. Diğer hücrelerin %12’sini gastrointestinal epitel hücreler, % 1,1’i kan hücrelerinde bulunan endotel hücreler, akciğer hücreleri ise % 0.1’ini oluşturuyor. Değişen hücrelerin çoğu kan hücresi olsa, toplam kütleye bakıldığında, kan hücreleri % 48,6 kütleye sahipken, gastrointestinal hücreler kütlenin % 41’ini oluşturuyor. Cilt hücreleri % 4 iken yağ hücreleri, diğer % 4’lük kütleyi oluşturuyor.

Ölen hücreler ise cilt hücreleri ve gastrointestinal hücrelerde deri değiştirir gibi değişiyor bazen parazitler tarafından yeniyor ya da parçalanarak vücutta geri dönüştürülüyor. Hiçbir şey asla ziyan edilmiyor.

Tabi bu miktarlar kişiden kişiye,yaş, sağlık durumu, boy ve cinsiyete göre değişebiliyor. Bu araştırma hücre değişiminin nasıl gerçekleştiğini daha iyi anlamak için bir temel oluşturacaktır. Araştırma Nature Medicine dergisinde yayınlandı.

...Copyright (C) Gerçek Bilim kaynağını göstermeden paylaşmak ve yayınlamak yasaktır, Forumkalemi.Com .
 

Forumdan daha fazla yararlanmak için giriş yapın yada üye olun!

Forumdan daha fazla yararlanmak için giriş yapın veya kayıt olun!

Kayıt ol

Forumda bir hesap oluşturmak tamamen ücretsizdir.

Şimdi kayıt ol
Giriş yap

Eğer bir hesabınız var ise lütfen giriş yapın

Giriş yap

Tema düzenleyici

Tema özelletirmeleri

Grafik arka planlar

Granit arka planlar