Foruma hoşgeldin 👋, Ziyaretçi

Forum içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için foruma kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Foruma üye olmak tamamen ücretsizdir.

Yedi tepe derken başkanım? (1 Görüntüleyen)

SiyahSancaktaR

Ceddi Osmanlı
FK Üyesi
Puan 113
Çözümler 1
Katılım
7 Kas 2020
Mesajlar
10,553
Çözümler
1
Tepkime puanı
13,916
Puan
113
Yaş
41
Konum
Istanbul
SiyahSancaktaR
Hep duymuşuzdur istanbul 7 tepe diye ama bu tepelerin nereden başlayıp nerede bittigini bilen varmı ?

istanbul Belediyesinin amblemindeki yedi kucuk ucgen, uzerinde sehrin kuruldugu tepelerin simgesi. Herkes yedi tepeden söz eder, ama bu tepeleri bilen var mi?

Kultur Bakanligi ve Tarih Vakfi’nin örtaklasa yayinladigi, Dunden Bugune istanbul Ansiklöpedisi’nin 1993 basımlı 7. cildine göre, “istanbul’un yedi tepesi” şöyle siralanıyor:

1Yedi Tepe’nin ilki,
Sarayburnu'ndan içeri doğru yükselen Ayasofya'nın,Sultanahmet Camisi'nin ve Topkapı Sarayı'nın bulunduğu yükselti. Burada Aya Sofya ile Sultanahmet’ Camii’ni görürüz. 17. yüzyıl başında Sedefkâr Mehmet Ağa’nın yaptığı Sultanahmet Camii dünyadaki tek altı minareli cami özelliğini taşıyor.

2
Nuruosmaniye Külliyesi'nin bulunduğu, Çemberlitaş'ın yer aldığı yükseltide yer alan Bizans'tan kalan Konstantin sütunu, bugün de kent silüetinde kendini belli eden bir biçim olarak karşımıza çıkıyor. Ama daha belirgin olarak Nuruosmaniye Camii’ni görüyoruz. I. Mahmut zamanında başlayıp III. Osman zamanında biten cami Osmanlı Barok tarzını yansıtır ve Sinan ustanın eseridir.


3

İstanbul camilerinin en görkemlisi Süleymaniye, İstanbul Üniversitesi merkez binası olan eski Harbiye Nezareti'nin bulunduğu yeri de içine alan üçüncü tepede yer alıyor (Beyazıt Kulesi ve camisiyle yan yana). Mimar Sinan’ın bu kentteki en anıtsal eseri dört minaresiyle görkemli bir manzara çiziyor ve Kanuni Sultan Süleyman’ın yüceliğini dünyaya ilan ediyor.


4


Unkapanı-Yenikapı hattında bir vadi geçer ve kenti adeta ikiye böler. Güneyde Lykos Deresi vadisine ve Aksaray'a doğru inen, kuzeyde dik yamaçlarla Haliç sahiline kavuşan yerde yer alan dördüncü tepeyle üçüncü tepeyi Valens kemeri (Bozdoğan) birbirine bağlıyor. Dördüncü tepenin üstünde Bizans döneminde Havariyun Kilisesi varken, Osmanlı döneminde onun yerini Fatih Mehmed'in camisi almıştır.

5

Beşinci tepe
Haliç’in hemen kıyısından dik bir yokuşla yükselir. Fener'in üstündeki, Çarşamba’ya geliriz. Yavuz Sultan Selim’in camisi bu tepenin üzerinde yapılmıştır. Oğlu Süleyman’ın saltanat döneminde tamamlanan caminin mimarı kesin olarak bilinmez; ama tarzı, fetih öncesinin Osmanlı camilerini andırır.


6

Kentin en yüksek tepesi Edirnekapı’nın bulunduğu yerdedir. Bu noktada, Mimar Sinan’ın Kanuni’nin kızı Mihrimah Sultan için yaptığı Mihrimah Camii’ni görüyoruz. Dört duvardaki dört büyük kemer kubbeyi destekler. Bu planda çok sayıda pencere açmak mümkün olmuştur ve bu nedenle burası İstanbul’un en aydınlık camisi ünvanını taşır..


7


Tepelerin altısı Haliç’e yakın sıralanırken, yedinci Marmara'ya daha yakındır. Aksaray semtinden surlara ve Marmara sahiline kadar giden bölgede yer alan yedinci tepenin bir tepeden çok bir sırt olduğu da söylenebilir. Sırtın en yüksek noktasında, Sadrazam Cerrah Mehmed Paşa’nın yaptırdığı Cerrahpaşa Camii görülür. Erken 17. yüzyıl eseri olan caminin mimarı Sinan’ın kalfalarından Davud Ağa’dır
 
Buradaki 7 tepe’den kasıt, tamamen kentin sembolik tepelerinden oluşuyor olmasıdır.
Zira tepe olarak sıralandığında en yüksek rakımlı tepelerin başında “Çamlıca Tepesi” gelmektedir lakin kayıtlarda zikredilmez.
Esasen altı çizilen “7 tepe” İstanbul’umuzun kendisini kutlu emareleri dizeleyen görkemli camiileri ve külliyeleri.
Ve keza İstanbul’un gözde incileri köprülerinden dahi tepeleri rahatlıkla gözlemlenebiliyor.
Allahım bu kutlu beldeyi fetheden, fatihlerin Fatih’i Atamız Fatih Sultan Mehmet hazretlerinin ruhunu şad ehlini kurtulmuşlardan eylesin.
 
Belki birgün yerinde görürüz :)
 
@AsyAAsyA is verified member., Belki birgün birde bakmışız Eyüp sultan sırtlarında Pier Loti eşliğinde çay-ı muhabbetin koyuluguna erişiriz kim bilir fksirin5
 

Konuyu görüntüleyen kullanıcılar

Tema özelleştirme sistemi

Bu menüden forum temasının bazı alanlarını kendinize özel olarak düzenleye bilirsiniz

  • Geniş / Dar görünüm

    Temanızı geniş yada dar olarak kullanmak için kullanabileceğiniz bir yapıyı kontrolünü sağlayabilirsiniz.

    Izgara görünümlü forum listesi

    Forum listesindeki düzeni ızgara yada sıradan listeleme tarzındaki yapının kontrolünü sağlayabilirsiniz.

    Resimli ızgara modu

    Izgara forum listesinde resimleri açıp/kapatabileceğiniz yapının kontrolünü sağlayabilirsiniz.

    Kenar çubuğunu kapat

    Kenar çubuğunu kapatarak forumdaki kalabalık görünümde kurtulabilirsiniz.

    Sabit kenar çubuğu

    Kenar çubuğunu sabitleyerek daha kullanışlı ve erişiminizi kolaylaştırabilirsiniz.

    Köşe kıvrımlarını kapat

    Blokların köşelerinde bulunan kıvrımları kapatıp/açarak zevkinize göre kullanabilirsiniz.

  • Zevkini yansıtan renk kombinasyonunu seç
    Arkaplan resimleri
    Renk geçişli arkaplanlar
Geri