Foruma hoş geldin, Ziyaretçi

Forum içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için foruma kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Foruma üye olmak tamamen ücretsizdir.

Düşünce Platformumuza Hoşgeldiniz!

Düşünce Platformumuz bilgi ve düşüncenin en özgür adresidir!
Güne, gündeme ve yarınlara dair söyleyeceğim var diyenlerin, günlük koşuşturmaca içerisinde zihin jimnastiği yapmak isteyenlerin özgürlük meşalesi ~ FORUM KALEMİ ~

Türkler'deki Kutsal Sayılar

Destina

FK Üyesi
Katılım
1 May 2020
Mesajlar
939
Tepkime puanı
1,279
Puanları
93
Web sitesi
forumderyasi.com
Burç
Kova
Cinsiyet
Medeni Hal
DisPVx
Takım
lIr3ry
Türkler yaşamlarındaki bazı rastlantı ve benzetmeleri dikkate alarak bazı sayılar için çeşitli şekillerde yorum getirir ve kendilerine göre inanırlar. Bu sayılar üç dört - beş - yedi - dokuz ve kırktır.

Türklerdeki Kutsal Sayılar

Üç sayısı :
Hazer denizinin kıyısında Gaokerena adında üç ayaklı eşekler vardır. Avcı Binegar hikâyesindeki sözü edilen geyikler üç ayakıdır. Şamanların törenlerde kullandıkları davullarının üzerinde yapılmış olan Pura adındaki koçlar üç boynuzludur. Oğuz’un oğullarından Dağ Han’ın yönetimindeki boyun Ongunu dikili üç çubuktur. Ölümden üçgün sonra yemek verilir.

Dört sayısı :
Göktürk’lerin ve Taoist’lerin dört yönü temsil eden tanrıları vardır. Şamanların giydikleri Manyak adındaki hırkanın kolunda dört çıngırak asılıdır. Abakan Türkleri din törenlerini dört kutsal kayın ağacının yanında yapmak için toplanırlar. At ilk defa cennetten çıkmıştır ve bu atların dört gözü vardır.

Beş sayısı :
Tuğla ve Selenga ırmaklarının birleştiği Kumlanço adındaki yerde bir fıstık ve birde kayın ağacı vardır. Bu iki ağaç beş çocuk doğurur. Yugur’ları kurban törenlerinde büyük tanrı adına dikilmiş üç çubuktan birinde beş şerit vardır ve bunlar Ongol Han’a aittir. Şamanların manyak adındaki hırkalarının sol kolunda beş çınğırak asılıdır.

Yedi sayısı :
Altay’lıların bie efsanesine göre Nuhun tufanının olacağını ilk olarak demir boynuzlu demir yeleli bir keçi yedigün dolaşır ve şöyle der. Yedi gün zelzele oldu yedi gün yerden ateş püskürdü yedi gün yagmur yağdı yedi gün fırtına ve yedi gün kar yağdı. Yine Nuhun gemisini yapan yedi aziz kardeş vardır. Gökler ve denizler yedişer kattır. Altay’lılar göre ölü bir evden çıktıktan sonra Aldacı denilen kötü ruhlar evde kalır. Bunun için o evden yedi gün dışarıya eşya verilmez ve içeriyede alın maz. O ev yedi gün sonra temizlenir. Yedi gün sonra o eve girilir ve yine o evde yedigün sonra yemek verilir. Türk’lerde yedi başlı ejdarhalardan çok bahsedilir.

Dokuz sayısı :
Türk’lerin en büyük tanrılarından biri olan Kara Han dünyanın tam merkezine dokuz dallı çam dikmiştir. Altay’lılar görede insanın iskeletinde; baş bel diz topuk ayak bileğiomuz dirsek avuç ve el bileği olmak üzere dokuz ek vardır. Şamanların davulunda tanrı Ülgen’in dokuz kızının resmi var iken yine üzerlerine giydikleri Manyak adlı hırkalarında dokuz çıngırak asılıdır. Şamanlara göre yer altı dokuz tabakadır. Oğuz destanında görüldüğü gibi dokuz oðuz’lardan büyük boylar türemiştir. Yakut’lara göre gök tanrılarının sayısı dokuzdur. Altay’lıların bir inancına görede kıyamet zamanında deniz dibinde bulunan dokuz çatallı karataş parçalanarak yerinden ayrılacak ve oradan demirden ve sarı renkte atlara binmiş dokuz suvari etrafa saldıracaktır.

Kırk sayısı :
Türkler arasında en çok kullanılan sayıda budur. Bununla ilğili inanmalarda şöyledir. Bazı erdarhalar vardırki onları hiç bir güç yenemez ve ölmez ler. Tılısımlı oldugu ve tılısımı bozulunca öleceğine inanılan bu ejdarhaların kırk günlük bir uyku zamanı vardır. İşte bu uyku esnasında üzerinden kıl kopartılarak ateşte yakılan ejderhalar ölür.

Yine Türk destanlarında kırk sayısı sık sık geçer. Kırk kızlar ve Manas destabnında olduğu gibi kırk yiğitler çokca geçer. Kırgız’ların türeyiş efsanelerinde de Sağan Han’ın bir kızı otuz dokuz hizmetcisi ile kırk kız bir gölün kena- rına giderek sudan gebe kalmışlar. Oğuz’un verdiği şölende diktirdiği sırııkların boyu kırk kulaç uzunlugundadır. Bundan başka Türk’lere ait hikâye ve masallarda kırk gün kırk gece düğünler kırk haremiler ve kırk satır kırk katır sözleri çok geçer.
 

ZARiP

FK Meteorolog
Katılım
5 May 2020
Mesajlar
8,401
Çözümler
1
Tepkime puanı
20,319
Puanları
113
40'ı çok duydum ama diğerlerini ilk defa okumuş olabilir.
Yani ben bilmem de çok, dinimizde de sayılara riayet edilmesi hakkında görüşler vardı.
 

AsyA

Forum Kalemi
Öylesine...
Katılım
1 May 2020
Mesajlar
14,289
Çözümler
1
Tepkime puanı
37,964
Puanları
113
Örfi uygulamalar sonra dini uygulamalaramı dönüştü acaba. Birde ki türbe kültüründe de üçler, beşler, yediler, kırklar var. Bunu @Qasem e soralım.
 

Qasem

FK Üye
🌿🌼
Katılım
3 May 2020
Mesajlar
14,963
Çözümler
12
Tepkime puanı
39,686
Puanları
113
Konum
Avrupa
Web sitesi
forumkalemi.com
Burç
Akrep
İsim
Murat
Cinsiyet
Takım
lIr3ry
Şamanizmin ve diğer örfi uygulamaların islam dinine girenlere beraber dinsel ritüel kazandığı batıl uygulamalardır..

İslam kadir gecesi dahil hiç bir geceye özel vurgu yapmaz. Özel günlere sayısal verilere değer vermez. Kadir gecesinde bile vurgu vahyin kendisinedir. Gecede vurgu olsaydı müslümanlar o geceyi asla unutmaz ve kutsarlardı ama maalesef sahabe tabii tabei. Tabii tarafından asla böyle bişey yapılmadı...

İslam dışı dinlerden İslama giren örfi uygulamalardır
 
Son düzenleme:

Destina

FK Üyesi
Katılım
1 May 2020
Mesajlar
939
Tepkime puanı
1,279
Puanları
93
Web sitesi
forumderyasi.com
Burç
Kova
Cinsiyet
Medeni Hal
DisPVx
Takım
lIr3ry
Dinimizde sayıların önemi vardır.
Örnek olarak.
Kabenin ''7'' kere tavaf edilmesi.
Namaz tesbihlerinin ''33''er kere tekrar edilmesi.
Hacet için okunan Salat-ı Tefriciye'nin 4444 ile sınırlı tutulması.
Esma-ül Hüsnaların belli bi sayıda okunması ve faziletleri.
Kuranda herşey sayılara dayalıdır.
Sizi bilmem ama ben bi çok faziletini yaşadım sayıların.
O yüzden bana göre asla örf değildir.
 

Qasem

FK Üye
🌿🌼
Katılım
3 May 2020
Mesajlar
14,963
Çözümler
12
Tepkime puanı
39,686
Puanları
113
Konum
Avrupa
Web sitesi
forumkalemi.com
Burç
Akrep
İsim
Murat
Cinsiyet
Takım
lIr3ry
Bahsi geçen sayısal verilerin hiç biri Allahın emri değil, peygamberin de birer emri değil. Tavaf İbrahimi gelenekten gelir, say da, Peygamberin ortaya koyduğu bir uygulama değil. Tesbihat ise sahabenin peygamberin en az yaptığı sayıyı varsayımı ile ilgili rivayetlerinin Osmanlı'da standarda binilmesi sonucudur.
Diğer sayısal uygulamalarda tamamen uygulanma gelen örfleşmiş şeylerdir.

Yani kaynak bakımından islami uygulamalara yada Allahın emrine dayanmazlar.
 

Destina

FK Üyesi
Katılım
1 May 2020
Mesajlar
939
Tepkime puanı
1,279
Puanları
93
Web sitesi
forumderyasi.com
Burç
Kova
Cinsiyet
Medeni Hal
DisPVx
Takım
lIr3ry
Geleneklerle alakası yok. Kuranı iyi anlamanız yeter..
"7" kez tavaf etme olayı bu ayetten gelir.
"Yedi gök, yer ve bunlarda bulunan her şey O'nu tesbih eder. O'nu övgü ile tesbih etmeyen hiçbir şey yoktur. Ne var ki siz onların tesbihinin farkında değilsiniz..." (İsrâ, 17/44)
Bi çok ayeti de Peygamberimiz zaten hadislerinde olduğu gibi açıklamıştır..
Dinimizde her sayının bir hikmeti vardır. Kurana dahi bilimle yaklaşanlar ayetlerde bi çok sayısal sırlara erişmiştir. :)
Gelenek, görenek örf ve adetlerle zerre alakası yoktur.
Herkesin fikrine zikrine sayğım vardır lakin hassas konu bunlar.
Daha fazla yazmıcam.

Sayğılar.
:spka:
 

Qasem

FK Üye
🌿🌼
Katılım
3 May 2020
Mesajlar
14,963
Çözümler
12
Tepkime puanı
39,686
Puanları
113
Konum
Avrupa
Web sitesi
forumkalemi.com
Burç
Akrep
İsim
Murat
Cinsiyet
Takım
lIr3ry
İsra suresi 44. Ayetin inişinin tavaf ile alakası yoktur ablam.
İsra suresi deki o ayet Müşriklerin saçma sapan görüşlerine bir evren düzeni savunmasıdır. Yani evrendeki herşeyin sunetullah çerçevesinde hareket ettiğinin bir göstergesidir.
Hac, say, tavaf Peygamber Muhammed a.s döneminde yapılan bir şey değildir. Ondan öncede vardı, o mekke'de daha islam ile şereflenmeden de vardı. Müşriklerin yapagrldiği bir uygulamayıdı.

İlgili ayetin tefsiri ne, fizilalden, twfhim, mennar ve zemahşeri tefsirlerinden bakabilirsin. Kolay gelsin.
 

Charismax

FK Üyesi
Ne demek Hiç mi yok ?
Katılım
1 May 2020
Mesajlar
6,525
Tepkime puanı
5,652
Puanları
113
Konum
istanbul
Web sitesi
forummeskeni.com
Burç
Balık
Hobim
Rap-Hiphop
İsim
Fatih
Meslek
Özel
Cinsiyet
Medeni Hal
DisPVx
Takım
O8yPI5
ibrahimi gelenekten geldide yanlıştı Allah yasak koymayımı unutmuş ? haşaa . . bu konuda fikir ayrılıkları var. . sayılar örf ile alakalı degildir.. Allah müslümanın kendisine düzenli hesaplı olmasını ister.. ramazanıda örfe bağlayıp 14 gün yapalım Allahın sıfayını 1 e değil 30 a çıkaralım.. biz bu konuları yorumlamaya değilde bunun mektebinde ilim irfan yalamış yutmuşlara bırakalım..
kim o biride diyordu Allah var rab var ilah var var oğluda var birden fazla diyordu .. adam isimleri ilah yapmış ben kuranı okudum öyle anladım diyordu.. oda bizden biriydi neyse. sayılar tesbihi nizamda ibadet eder.. bilimi matematiksiz kabul etmeyen toplum kurandaki sayıları hiç sayıyor bu bilim değil cahillik. . bilime kalsa bazıları içinde kuranı rafa kaldırcaklar.
 

Forumdan daha fazla yararlanmak için giriş yapın yada üye olun!

Forumdan daha fazla yararlanmak için giriş yapın veya kayıt olun!

Kayıt ol

Forumda bir hesap oluşturmak tamamen ücretsizdir.

Şimdi kayıt ol
Giriş yap

Eğer bir hesabınız var ise lütfen giriş yapın

Giriş yap

Tema düzenleyici

Tema özelletirmeleri

Grafik arka planlar

Granit arka planlar