Foruma hoşgeldin 👋, Ziyaretçi

Forum içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için foruma kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Foruma üye olmak tamamen ücretsizdir.

Yorum/Analiz “Türkiye’de silahlı şiddetin haritası”: 2020'de 2040 kişi yaşamını yitirdi (1 Görüntüleyen)

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Vera
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Vera

Yeni Üye
Puan 113
Çözümler 0
Katılım
27 Kas 2020
Mesajlar
1,360
Tepkime puanı
2,809
Puan
113
Vera
Bireysel silahlanmaya karşı çalışmalar yürüten Umut Vakfı, 2020 yılında yaşanan silahlı şiddet olaylarının haritasını çıkardı

Vakfın çalışmasına göre Türkiye'de silahlı şiddet olayları pandemi koşullarına karşı durmadı. Toplam 3 bin 862 şiddet olayının gerçekleştiği 2020'de, 2 bin 40 kişi yaşamını yitirdi. Şiddet olaylarının yüzde 85'i ise ateşli silahlarla gerçekleştirildi.
Vakfın 2020 raporuna göre, koronavirüs salgını nedeniyle, büyük ölçüde evlere kapanılmasına karşın, şiddet hız kesmediği gibi, arttı. 2019'da toplam 3 bin 623 şiddet olayı gerçekleşmiş ve 2 bin 211 kişi yaşamını yitirmişti.
Son 5 yılda yüzde 69 arttı
Rapora göre Türkiye genelinde yaşanan 3 bin 862 şiddet olayının yüzde 85'ine denk gelen 3 bin 128'i, tabanca ve tüfek gibi ateşli silahlarla gerçekleştirildi, 554'ünde ise kesici/delici alet kullanıldı.
2 bin 40 kişi yaşamını yitirirken, 3 bin 688 kişi de yaralandı.
Vakfın 2015 yılından bu yana hazırladığı raporlar dikkate alındığında son 5 yılda silahlı şiddet olayları yüzde 69 arttı.
Son 5 yıl itibariyle İç Anadolu'da ise bu oran yüzde 90'a kadar yükselirken, bunu yüzde 75 ile Marmara, yüzde 71 ile de Ege bölgesi izledi.
_116568559_42cfff37-6c46-4cbc-be41-6e6165f7280e.jpg

İstanbul ilk sırada
Rapora göre 2020'de Marmara bölgesi 958 olayla ilk sırada yer alırken, il bazında İstanbul başı çekti.
İstanbul'da 441 şiddet olayı yaşanırken, bu ili 153 olayla Bursa, 123 olayla Kocaeli izledi . Yalova'da ise sadece 3 olay yaşandı.
İç Anadolu bölgesinde, 539 şiddet olayı kamuoyuna yansırken, 139 olayla Konya ilk sırada yer aldı, başkent Ankara ise 119 olayla ikinci sırada yer aldı. Bölgenin en sakin ili ise Yozgat oldu ve 1 yıl içinde 4 şiddet olayı yaşandı.
Ege bölgesinde 173 olayla İzmir ilk sırada yer alırken, Akdeniz bölgesinde 513 silahlı şiddet olayı yaşandı ve Adana, 182 olayla başı çekti.
Bu ili 137 şiddet olayıyla Antalya izledi. Rapora göre Kahramanmaraş, 61, Mersin 53, Hatay 27 şiddet olayıyla şiddet olaylarının bir önceki yıla göre arttığı iller oldu.
_116568561_c0fa9532-39bc-4ee4-bc7c-3eb1e01a91e9.jpg

En sakin şehir: Artvin
Şiddet haritasına göre Karadeniz bölgesinde Samsun 187 şiddet olayıyla ilk sırada yer alırken, Ordu, Çorum, Zonguldak 'ta önceki yıllara göre şiddet olaylarında artış yaşandı.
Türkiye'nin en "sakin" şehri Artvin oldu. 2020'de Artvin'de sadece silahlı şiddet olayı kamuoyuna yansıdı.
“Güneydoğu'da mağdur arttı”
Raporda, Güneydoğu Anadolu için ise "bölgede kavgalar bazen meydan savaşına döndüğü için her ne kadar olay sayısı az gibi görünse de olaylarda mağdur sayısında artış dikkat çekici" değerlendirmesine yer verildi.
433 olayın meydana geldiği bölgede 261 kişinin yaşamını yitirdiği, bir kısmı ağır 668 kişinin de hastanelere kaldırıldığı belirtilerek, "Yaralılardan ne kadarı kurtuldu, ne kadarı vefat etti bilgi sahibi olmamız mümkün değil" denildi.
Bölgede 55'i ölümlü olmak üzere 99 olayla Diyarbakır, en fazla silahlı şiddet olayının yaşandığı il olurken, bu ili Şanlıurfa ve Gaziantep izledi.
Son 1 yılda 214 olayın yaşandığı Doğu Anadolu'da ise Malatya 87 olayla başı çekerken, Bingöl, 2 silahlı şiddet olayıyla son sırada yer aldı.
_116570730_ca92108b-bd64-4c5b-8d32-3f361bb4df05.jpg

'Bireysel silahlanmaya yasal düzenleme' çağrısı
Raporda, koronavirüs salgını nedeniyle sokağa çıkma yasaklarına karşın şiddet olaylarının durmadığı, silahlı şiddetin arttığı ifade edilerek, yetkililere "bireysel silahlanmayı önleyin" çağrısı yapıldı:
"Umut Vakfı olarak; 2020 Silahlı Şiddet Raporu'nu kamuoyuyla paylaşırken bir kez daha yetkililere sesleniyoruz: Bireysel silahlanmayı önleyin. Bireysel silahlanmayı önleyici yasal düzenlemeler yapın. Cezasızlığın önüne geçin. Şehir eşkıyalarının düğün, asker eğlencesi ve kutlamalarda silah kullanılmasını önleyin. Bu şehir eşkıyalarının eylemleri sonucu adam öldürüp, yaraladıktan hemen sonra salıverilmesinin, elini kolunu sallayarak dolaşmasının, mağdurların daha da mağdur olmasının önüne geçin. Adalet ve hukuku üstün kılın. Her bireyin evde, okulda, trafikte, kısacası tüm yaşam alanlarında 'huzur ve güven' içinde yaşamasını sağlayın."
 

Konuyu görüntüleyen kullanıcılar

Tema özelleştirme sistemi

Bu menüden forum temasının bazı alanlarını kendinize özel olarak düzenleye bilirsiniz

  • Geniş / Dar görünüm

    Temanızı geniş yada dar olarak kullanmak için kullanabileceğiniz bir yapıyı kontrolünü sağlayabilirsiniz.

    Izgara görünümlü forum listesi

    Forum listesindeki düzeni ızgara yada sıradan listeleme tarzındaki yapının kontrolünü sağlayabilirsiniz.

    Resimli ızgara modu

    Izgara forum listesinde resimleri açıp/kapatabileceğiniz yapının kontrolünü sağlayabilirsiniz.

    Kenar çubuğunu kapat

    Kenar çubuğunu kapatarak forumdaki kalabalık görünümde kurtulabilirsiniz.

    Sabit kenar çubuğu

    Kenar çubuğunu sabitleyerek daha kullanışlı ve erişiminizi kolaylaştırabilirsiniz.

    Köşe kıvrımlarını kapat

    Blokların köşelerinde bulunan kıvrımları kapatıp/açarak zevkinize göre kullanabilirsiniz.

  • Zevkini yansıtan renk kombinasyonunu seç
    Arkaplan resimleri
    Renk geçişli arkaplanlar
Geri