Teşhircilik hastalığı gençleri ifsad ediyor!
Süleyman Gülek, genç yaştaki insanların dikkat etmesi gereken hususları hatırlatıyor.
Süleyman Gülek / Yeni Akit
Gençlere tavsiyeler
İnsan hayatının en verimli çağı gençlik çağıdır. Gençlik, kişinin enerji dolu ve hareketli olduğu en dinamik çağıdır. Özetle gençler şu hususlara dikat etmelidirler:
1- Gençler, yaratılış gayesini bilmeli ve ona uygun yaşamaya gayret etmeli.
2- Dünya hayatının imtihan hayatı olduğunu unutmamalı.
3- İnanç ve ibadet görevlerini yerine getirmeli, her gün beş vakit namaz kılmalı.
4- Günah olan, haram olan şeylere yanaşmamalı, ahlâkî vazifeleri yerine getirmeli.
5- Anne ve babaya saygılı olmalı, onları üzecek şeylerden sakınmalı.
6- Kimseye muhtaç olmayacak kadar bir geliri olmalı.
7- Dünya ve âhirette mutlu, huzurlu olmak için çalışmalı ve duâ etmeli.
8- Gururlu, kibirli ve inatçı olmamalı, haline şükretmeli.
9- Üzücü olaylarla karşılaştığında sabretmeli.
10- Ümit içersinde olmalı, yersiz korkulara kapılmamalı, aşırı üzüntü ve karamsarlıktan sakınmalı.
11- Hayata olumlu bakmalı, bardağın dolu tarafını da görmeli, (çünkü güzel gören, güzel düşünür, güzel düşünen hayatından lezzet alır, mutlu huzurlu olur.)
12- Cömert olmalı, cimri olmamalı, insanlara iyilik yapmalı.
13- Ufak şeyleri dert edinmemeli.
14- Başarı için azimli, kararlı olmalı ve gayret etmeli, başarılı ve iyi kişileri model almalı.
15- Sağlıklı olmalı (beden ve ruh sağlığına dikkat etmeli, sitresten kaçınmalı)
16- Mutlu bir aile yuvasını oluşturmaya gayret etmeli. (Eşler arasındaki mutluluğun formülü 5 s’de gizlidir. Sevgi, saygı, sadakat, sorumluluk ve sabır.
17- Mal mülk hırsına kapılmamalı, kanaat sahibi olmalı (elindekiyle yetinebilmeli).
18- Sade bir hayat yaşamalı, israf ve lüksten uzak olmalı.
19- İçki, kumar, zina gibi haramlardan ve kötü alışkanlıklardan uzak durmalı, kötü alışkanlıkları olan kişilerle arkadaşlık yapmamalı.
20- Gençler, İslam’a uygun bir evlilik yapmalı, İslam dini evlilik dışı ilişkileri (flörtü) yasaklamış, zinaya götürecek söz ve davranışlardan uzak durulması istenmiştir. (İsra 17/32)
21. Günümüz gençliğinin problemlerinden biri de ahlâkî çöküntüdür. Genç kızlar ve kadınlar tesettüre uygun giyinmeli. Müslüman olduğunu söyleyen bazı genç kızlar ve kadınlar dışarıda açık geziyor. Makyaj yapıyorlar, süsleniyorlar ve tesettüre hiç riayet etmiyorlar. Başörtüsü takmıyorlar, tesettüre tamamen aykırı giyiniyorlar; dekolte (açık) giyisiler, mini etek, mini şort, tayt ya da dar, yırtık kot veya dar kumaş pantolon giyiyorlar, bu şekilde dışarıya çıkıyorlar, plajlarda, deniz kenarlarında mayo ve bikini giyerek erkekler arasında dolaşıyorlar, kendilerini teşhir ediyorlar.
22- İslâm dininde teşhircilik haramdır. İslâm bunun için işe hâin bakışların önüne geçerek başlıyor. Sonra hem kadını hem erkeği hem de nesli korumak için erkeğe ve kadına tesettürü emrediyor. İslâm dini dünya ve ahiret saadeti için kurallar koymuştur. Tesettür de bu kurallardan biridir. Günümüzde modernlik, çağdaşlık, özgürlük ve cesaret söylemleriyle tesettüre aykırı açık giyisiler normalmiş gibi gösterilmeye çalışılıyor. Müslüman olan kızların ve kadınların ister başı açık olsun ister başı kapalı olsun mutlaka tesettüre uygun giyinmeleri gerekiyor. Bu sebeple kadınlar ve genç kızlar tesettüre uygun giyinmeli, dışarıda kendilerini teşhir etmemeli ve makyajlı olmamalı, cazip, çekici vücut hatlarını belli eden transparan/müstehcen giysilerden ve davranışlardan kaçınmalıdırlar.
23- Gençliğin değeri bilinmeli. Gençliğin değerinin bilinmesi, gençlerin bu dönemde hem kendileri ve hem de aile ve toplum için hayırlı ve faydalı şeyler yapmalarıyla mümkün olur. Kısaca dünya ve âhiret saadetini kazanmak için, bütün görev ve sorumlulukları yerine getirmeli, her türlü kötü ve zararlı alışkanlıklardan uzak durmalı ve Allah’a karşı kulluk görevlerini yerine getirmelidir. İşte o zaman gençliğin değeri ve önemi bilinmiş olur. Yüce Allah şöyle buyurur: “Kim Allah'a ve Rasûlü'ne itaat ederse ve Allah'tan korkup emirlerine uygun yaşarsa (inanç, ibadet ve güzel davranışlarda bulunursa) ‘kurtuluşa ve mutluluğa' erenler bunlardır.” (Nur, 24/52)Allah Teâlâ’ya kulluk yapmaya gayret eden Müslümanlar, dünyada ve âhirette huzur ve mutluluk içersinde olurlar!