Foruma hoş geldin, Ziyaretçi

Forum içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için foruma kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Foruma üye olmak tamamen ücretsizdir.

Düşünce Platformumuza Hoşgeldiniz!

Düşünce Platformumuz bilgi ve düşüncenin en özgür adresidir!
Güne, gündeme ve yarınlara dair söyleyeceğim var diyenlerin, günlük koşuşturmaca içerisinde zihin jimnastiği yapmak isteyenlerin özgürlük meşalesi ~ FORUM KALEMİ ~

Süper Enzimle Güçlendirilen, Plastik Yiyen Bakterilerin Hızı 6 Katına Çıktı

AsyA

Forum Kalemi
Öylesine...
Katılım
1 May 2020
Mesajlar
14,448
Çözümler
1
Tepkime puanı
38,516
Puanları
113
Süper Enzimle Güçlendirilen, Plastik Yiyen Bakterilerin Hızı 6 Katına Çıktı



1.md.jpg

2018’de Japon bilim insanları PET plastiği yiyerek,sindiren bir bakteri keşfetti. Günümüzde giderek artan plastik kirliliğini engellemek için,işte düşük maliyetli bir çözüm yolu olarak bu plastik yiyen bakteriler gösteriliyor. Portsmouth Üniversitesi ve NREL’den araştırmacılar da bakterilere süper enzim tasarlayarak, plastiği 6 kat daha hızlı sindirecek hale getirmeyi başardı. Ideonella sakaiensis olarak bilinen bu bakteri Kyoto Teknoloji Enstitüsü tarafından birkaç yıl önce bulundu. Bakteri PET plastikleri enerji kaynağı olarak kullanıyor. PET yani Polietilen-tereftalat polimeri şampuan şişelerinden, kola şişelerine kadar bir çok yerde kullanılıyor. Japonların bulduğu bu bakteriyse, materyali haftalar için tümüyle parçalayabiliyordu.

Sonrasında Portsmouth Üniversitesi ve NREL(National Renewable Energy Laboratory) tarafından sentezlenen PETaz(PETase) enzimiyle plastiğin parçalanması % 20 daha hızlandırılmıştı. İşte aynı ekip MHETaz adındaki partner enzimle bu enzimi birleştirdi ve sindirim hızını daha da yukarılara taşıdı. Bilim insanları bu sonuca ulaşmak için, enzimlerin yapısını çok güçlü bir X ışını senkrotronuyla aydınlattı. Senkrotron o kadar güçlü ki, Güneş ışığından 10 milyon kez daha parlak X ışınları üretebiliyor. Bu sistem aynı bir mikroskop gibi işleyerek 3 boyutlu enzim yapısını çözmeye ve iki enzim arasında kurulan bağlantıları görmeye yarıyor. Basitçe iki enzimi birleştirerek, plastik sindirme hızını iki katına çıkardılar. Şimdi de, bu enzimler arasında özel bağlantılar tasarlayarak, plastik yıkım hızını 3 kat daha arttıracak “süper enzim” ürettiler.

“Yaptığımız ilk deneyler gösterdi ki, bu iki enzim beraber daha iyi çalışıyor. Bu nedenle onları fiziksel olarak bağlamaya karar verdik, sanki iki Pac-men daha ekler gibi. Elde ettiğimiz kimerik enzim üç kata kadar hızı arttırıyor. Doğal olarak ayrı evrilmiş bu iki enzim, daha da geliştirilerek yeni kulvarlar açabilir,” diyor Portsmouth Üniversitesi’nden Prof. John McGeehan Daha önceki seleflerine benzer şekilde, yeni süper enzim de PET plastiği orijinal inşa bloklarına dönüştürüyor. Yani bu teknik sayesinde sonsuz geri dönüşüm bile olabilir. Orijinal enzim büyük miktarlarda PET’i dönüştürecek kadar hızlı değildi fakat yeni tasarlanan versiyonu 6 kata kadara hızı arttırılabilir.

Araştırma Proceedings of the National Academy of Sciences of the United States of America dergisinde yayınlandı. Kaynak: Forumkalemi.Com Araştırma Referansı: Brandon C. Knott, Erika Erickson, Mark D. Allen, Japheth E. Gado, Rosie Graham, Fiona L. Kearns, Isabel Pardo, Ece Topuzlu, Jared J. Anderson, Harry P. Austin, Graham Dominick, Christopher W. Johnson, Nicholas A. Rorrer, Caralyn J. Szostkiewicz, Valérie Copié, Christina M. Payne, H. Lee Woodcock, Bryon S. Donohoe, Gregg T. Beckham, John E. McGeehan. Characterization and engineering of a two-enzyme system for plastics depolymerization. Proceedings of the National Academy of Sciences, 2020; 202006753 DOI: 10.1073/pnas.2006753117

...Copyright (C) Gerçek Bilim kaynağını göstermeden paylaşmak ve yayınlamak yasaktır, https://www.gercekbilim.com/super-e...astik-yiyen-bakterilerin-hizi-6-katina-cikti/ .
 

Qasem

FK Üye
🌿🌼
Katılım
3 May 2020
Mesajlar
15,106
Çözümler
12
Tepkime puanı
40,045
Puanları
113
Konum
Avrupa
Web sitesi
forumkalemi.com
Burç
Akrep
İsim
Murat
Cinsiyet
Takım
lIr3ry
Bu yöntemin ekolojik dengeye olan zararını bilemem ama ekolojik dengeyi bozan plastiğe iyi geleceğini düşünüyorum. Ekolojik denge üzerinde yan etkileri üzerinde klinik çalışmalar yapılmalı.
 

dvrzener

Yeni Üye
Katılım
16 Ara 2020
Mesajlar
27
Tepkime puanı
29
Puanları
13
Cinsiyet
Çok değişik birkonu plastık yıyen bakterının olması cok şaşırtıcı.
Bende plastık palet satın almaya başlamıstım onlar hakkında konu ararken buraya geldım.
 

Forumdan daha fazla yararlanmak için giriş yapın yada üye olun!

Forumdan daha fazla yararlanmak için giriş yapın veya kayıt olun!

Kayıt ol

Forumda bir hesap oluşturmak tamamen ücretsizdir.

Şimdi kayıt ol
Giriş yap

Eğer bir hesabınız var ise lütfen giriş yapın

Giriş yap

Tema düzenleyici

Tema özelletirmeleri

Grafik arka planlar

Granit arka planlar