2021 Şubat Ayı’nda Havalar Nasıl Olacak?
Stratosferin sıcak geçtiği SSW’li ve Polar Vortex (Kutup Girdabı) displacement (yer değiştirme) gerçekleşen kışlar ve Split (bölünme) yaşanan yıllara ait Ocak aylarının ardından gelen Şubat ayları ile ilgili bir istatistiksel analog çıkardım yıllar şu şekilde 1958-1960-1970-1971-1985-1987-2001-2004-2006 yılları ile büyük ölçüde uyum var endexsler genellikle AO/NAO negatif (-) patternt ortalamasıyla bitmiştir.Bu arada hemen belirteyim Split Şubat ayı içerisinde gerçekleşecek
2021 Şubat Ayı’nın negatif AO/NAO ortalamasında geçmesi beklenmektedir.Genellikle Grönland yükseği/Blokajı’nın etkili olduğu İzlanda siklonlarının güneyde olduğu,Azor’un biraz pasif kalacağı bir ay olması bekleniyor.Her yılın dinamiği farklıdır lakin Şubat Ayı’nın 2004 benzeri olabileceğini düşünmekteyim netice yönünden ama şunu aklımıza sokalım aynısı değil benzeri
Split sonucu öncesinde yer değiştirmiş polar vortexsin soğukları Sibirya Yükseği ile birleşerek Şubat ayı içerisinde Kutup-Sibirya karışımı şiddetli soğuk salınımın Avrasya başta olmak üzere Kuzey-Orta ve Doğu Avrupa’da ciddi sorunlara yol açması olası senaryolar arasındadır ki analoglar bu durumu destekliyor özellikle ayın ikinci yarısında !
İklim indexsleri hep ölü exs olmuş gibi kalmayacak Şubat Ayı içerisinde negatiften nötre doğru veya negatiften pozitife doğru dalgalanmalar mümkün.
Özetle ; Şubat Ayı genelinde hava sıcaklıkları ; Türkiye’nin batı bölgelerinde normallerin biraz altında normalden soğuk geri kalan tüm bölgelerinde ise normalden ılık geçmesi bekleniyor.
Yağışlar ; Yurdun büyük bölümünde ortalamalara yakın (yer yer biraz altı, biraz üzeri) gerçekleşecektir.
Şubat ayı’nın ilk yarısında atmosfer pek hareketli değil zaman zaman batıdan sokulan cephesel ılık ve yağışlı havalar görülecek.
Şubat Ayı’nın ikinci yarısı 1 tane şiddetli 1 tane orta kuvvette olmak üzere 2 sistem bekliyorum. Azor desteğiyle veya Azor-Sibirya yükseği desteğiyle Polar-Sibirya karışımı şiddetli bir soğuk hava yurdumuza inmesi ihtimali yüksek.Trakya ile özellikle İstanbul-Marmara-Karadeniz bölgelerinde bol kar yağışlarına neden olabilecek tarzda İç ve doğu bölgelerde de bol bol kara neden olması mümkün hatta İzmir’de dahil kar görülme olasılığı var. Genel olarak yurtta yağışlar şubat ikinci dönem artacaktır ,kış koşulları da yaşanacaktır.
Not : Bu bir tahmindir.
Bilimsel veriler istatistiksel çalışmalar sonucunda hazırlanmıştır.
Geleceği Allah bilir‼‼‼