Foruma hoş geldin, Ziyaretçi

Forum içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için foruma kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Foruma üye olmak tamamen ücretsizdir.

Düşünce Platformumuza Hoşgeldiniz!

Düşünce Platformumuz bilgi ve düşüncenin en özgür adresidir!
Güne, gündeme ve yarınlara dair söyleyeceğim var diyenlerin, günlük koşuşturmaca içerisinde zihin jimnastiği yapmak isteyenlerin özgürlük meşalesi ~ FORUM KALEMİ ~

Bilim Atölyesi Sonuçları Oldukça Çarpıcı Olan 'Uyku' Araştırması: 2,5 Yaşına Kadar Çok Önemli

ZARiP

FK Meteorolog
Katılım
5 May 2020
Mesajlar
8,401
Çözümler
1
Tepkime puanı
20,319
Puanları
113
Bilim insanları, uykuyla ilgili dikkat çeken bir araştırma yaptılar. Yapılan araştırmalarda, 2,5 yaşına kadar olan uykunun beyin sağlığı için çok önemli olduğu sonucuna ulaşıldı. Uzmanlara göre bebeklerin uykusu, beyinde meydana gelen hasarın onarılmasını sağlıyor.
Kaliforniya Üniversitesi bünyesinde çalışmalarını sürdüren bilim insanları, uyku ile ilgili bir araştırma yaptılar. Oldukça çarpıcı sonuçlara ulaşılmasını sağlayan araştırma, 2,5 yaşında uykunun vücuda etkisinin değiştiği sonucuna ulaştılar. Uzmanlara göre uyku, 2,5 yaşına kadar beynin korunmasını sağlarken bu yaştan sonra bu amaca hizmet etmiyor.

Araştırmaya dahil olan bilim insanlarından Gina Poe, 30 yıldır uyku üzerinde çalışmalar yapıyordu. Bu konudaki son araştırmasında ilginç bir sonuca ulaşan Poe, 2,5 yaşına kadar olan bebeklerin uykudan uyandırılmaması gerektiğini, çünkü bu süreçte beyindeki hasarların tamir edildiğini söylüyor. Üstelik araştırmalara göre beyindeki hasarın düzeltilmesi, neredeyse sadece uyku sırasında meydana geliyor.

Uyku

Hayvanlar alemindeki tüm canlı türleri, uyanık oldukları saatlerde çeşitli nörolojik hasarlara maruz kalıyorlar. Bu hasarlar, çoğu zaman önemsenecek şeyler olmasa da zaman içerisinde birikerek beyin hastalıklarına yol açabiliyor. İşte aslında uyku da bunun engellenmesini sağlıyor. Bir canlı uyuduğu sırada vücut, beyindeki hasarlı bölgelerin temizlenmesi üzerinde çalışıyor.

Bilim insanları, bu çarpıcı sonuçlara ulaşabilmek için bugüne kadar yapılmış olan 60'tan fazla araştırmayı irdelediler. Yapılan araştırmalarda REM uyku süresi, beyin ile vücut boyutu gibi değişkenler üzerinde duran bilim insanları, özellikle de beyinsel gelişimin tamamlandığı 2.5 yaşında REM uyku süresinin dikkate değer şekilde azaldığı sonucuna ulaştılar. İşte bu durum, uykunun hizmet ettiği şeyin 2,5 yaşında değiştiğini gösteriyor.

Araştırmayı daha da ilginç kılan şey ise elde edilen bulguların sadece insanları kapsamadığı. Uzmanlar, tavşan, fare ve hatta domuzlarda da benzer sonuçların olduğuna ulaştılar. Bu bağlamda REM uyku süresini detaylıca inceleyen bilim insanları, pek çok canlı türünün yenidoğan üyelerinin, uykularının yüzde 50'sini REM uykusuyla geçirdiği sonucuna ulaştılar. Yaşlandıkça bu süre giderek azalırken 50 yaşına gelmiş bir yetişkin, uykusunun sadece yüzde 15'ini REM uykusunda geçiriyor. Bu da haliyle, beyindeki hasarın giderilmesini neredeyse imkansız hale getiriyor.

Araştırmacı Van Savage, özellikle de üniversite dönemlerinde uykuyla çok savaştığını ancak bu savaş yüzünden pişmanlık duyduğunu söylüyor. Hayatının her döneminde sağlıklı bir uykuyu tercih etmesi gerektiğinin farkına vardığını söyleyen bilim insanı, eğer bu duruma dikkat etseydi şu an daha sağlıklı bir yaşam sürebileceğine inandığını sözlerine ekliyor.

Gina Poe yaptığı açıklamalarda, yetişkin bir insan için ortalama uyku süresinin yedi buçuk saat olduğu ifade ediyor. Yenidoğan bir bebeğinse bunun iki katına ihtiyaç duyduğunu ifade eden bilim insanı, iyi bir uykunun sağlık açısından çok önemli olduğunu, uykunun bir ilaç olarak düşünülmesi gerektiğini ifade ediyor. Poe'ya göre uyku, tamamen ücretsiz olan mükemmel bir ilaç.
 

Qasem

FK Üye
🌿🌼
Katılım
3 May 2020
Mesajlar
14,963
Çözümler
12
Tepkime puanı
39,686
Puanları
113
Konum
Avrupa
Web sitesi
forumkalemi.com
Burç
Akrep
İsim
Murat
Cinsiyet
Takım
lIr3ry
Mükemmel bir çalışma. Küçük çocuğu olanların mutlaka okuması gerekir.
Teşekkürler Zarip hocam.
Sağ ve sol beyin loblarının gelişim sürecinde bu yaşlara dayanıyor. Yani loblar bu dönemde şekillenmeye başlıyor. Bu yüzden uyku önemli ve mükemmel ücretsiz bir tedavidir
 

AsyA

Forum Kalemi
Öylesine...
Katılım
1 May 2020
Mesajlar
14,289
Çözümler
1
Tepkime puanı
37,976
Puanları
113
Bu konudaki son araştırmasında ilginç bir sonuca ulaşan Poe, 2,5 yaşına kadar olan bebeklerin uykudan uyandırılmaması gerektiğini, çünkü bu süreçte beyindeki hasarların tamir edildiğini söylüyor. Üstelik araştırmalara göre beyindeki hasarın düzeltilmesi, neredeyse sadece uyku sırasında meydana geliyor.

Bizdede uyar da sevelim alışkanlığı vardır. Anne babaları uyarmak gerekir.

Allah razı olsun ZARiP :)
 

Forumdan daha fazla yararlanmak için giriş yapın yada üye olun!

Forumdan daha fazla yararlanmak için giriş yapın veya kayıt olun!

Kayıt ol

Forumda bir hesap oluşturmak tamamen ücretsizdir.

Şimdi kayıt ol
Giriş yap

Eğer bir hesabınız var ise lütfen giriş yapın

Giriş yap

Tema düzenleyici

Tema özelletirmeleri

Grafik arka planlar

Granit arka planlar