Son durağının ne olacağını bilmeyen bir kimse nasıl rahat uyur!" (1 Görüntüleyen)

  • Kullanıcı AsyA
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
  • - Genel İslami Paylaşımlar
"Son durağının cennet mi yoksa cehennem mi olacağını bilmeyen bir kimse nasıl rahat uyur şaşarım!"

(İbnü'l-Cevzî, Saydu'l-hâtır, s. 26, serbest bir çeviri)

Dünyevî şeyler için yaptığımız panik ve telaşın, gösterdiğimiz titizliğin zekâtı (yani kırkta biri) kadar âhiretimiz için de endişe edip titizlenirsek bu endişe bizi dipdiri tutar.

Nice geceler dünyevî bir takım korkular, kaygılar, panikler, telaşlar, stresler sebebiyle gözümüzü uyku tutmamıştır. Sabahı zor etmişizdir. İnsanın doğasında bu var, gayet normal. Ancak ebedî bir hayata doğru giden yolumuzun sonunun nereye varacağını bilmediğimiz halde bu hususu hiç düşünmemek, âhiretimiz için kaygılanmamak, kendimizi hep bir garantide görme, hep bir "son dakika golüyle de olsa maçı kazanma" havasında görmek şeytânî bir vesvese olsa gerekir.

Kur'an, şuurlu müminlerin, âhiret diye bir kaygısı, hesap verememe gibi bir endişesi, cehennem diye bir korkusu olduğunu bildiriyor.

Misal mi istiyorsunuz? Buyurun:

"Onlar Allah'ın gözetilmesini emrettiği şeyleri gözeten, Rablerinden sakınan ve kötü hesaptan korkan kimselerdir." (er-Ra'd 13/21)

Kişiyi cennete götüren zaten bu korku değil mi? Bakın Rabbimiz ne buyuruyor?

"Kim ki Rabbinin makamından korkar ve nefsini [meşru olmayan] arzularından alıkoyarsa işte cennet onun sığınağı olacaktır." (en-Nâziât 79/40-41)

Bu korku, şuurlu müminlerin dualarına da yansıyor:

"[Onlar] şöyle derler: Rabbimiz! Cehennem azabını üzerimizden sav. Doğrusu onun azabı gelip geçici değil, devamlıdır. Orası cidden ne kötü bir yerleşme ve ikamet yeridir!" (el-Furkan 25/66-67)

Hepsi bir yana, biz her namazın son rekâtında şöyle dua etmiyor muyuz?

"Ey Rabbimiz! Hesabın görüleceği gün beni, ana-babamı ve müminleri bağışla!" (İbrahim 14/41)

Bu âyetler, şuurlu müminlerin sonsuz merhamet sahibi olan Rabbimizin rahmetinden ümitlerini kesmeleri için değildir. Tersine onları korku ile dengelenmiş bir ümide sevk etmek içindir.

Rabbimiz âkıbetimizi hayreylesin, korkularımızı güvene, günahlarımızı sevaba, âhirimizi felâha dönüştürsün.

(Soner Duman/16.Safer.1444/12.Eylül.2022/Pazartesi)
 

Konuyu görüntüleyen kullanıcılar

Tema editörü

Ayarlar Renkler

  • Mobil kullanıcılar bu fonksiyonları kullanamaz.

    Alternatif header

    Farklı bir görünüm için alternatif header yapısını kolayca seçebilirsiniz.

    Görünüm Modu Seçimi

    Tam ekran ve dar ekran modları arasında geçiş yapın.

    Izgara Görünümü

    Izgara modu ile içerikleri kolayca inceleyin ve düzenli bir görünüm elde edin.

    Resimli Izgara Modu

    Arka plan görselleriyle içeriğinizi düzenli ve görsel olarak zengin bir şekilde görüntüleyin.

    Yan Paneli Kapat

    Yan paneli gizleyerek daha geniş bir çalışma alanı oluşturun.

    Sabit Yan Panel

    Yan paneli sabitleyerek sürekli erişim sağlayın ve içeriğinizi kolayca yönetin.

    Box görünüm

    Temanızın yanlarına box tarzı bir çerçeve ekleyebilir veya mevcut çerçeveyi kaldırabilirsiniz. 1300px üstü çözünürler için geçerlidir.

    Köşe Yuvarlama Kontrolü

    Köşe yuvarlama efektini açıp kapatarak görünümü dilediğiniz gibi özelleştirin.

  • Renginizi seçin

    Tarzınızı yansıtan rengi belirleyin ve estetik uyumu sağlayın.

Geri