Tartışma Siyonizm hakkında bilgi sahibi misiniz? ? (1 Görüntüleyen)

• Kullanıcı Qasem
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
  • - Genel Tartışma alanı
Bülent Şahin ne güzel tanımlıyor, ordan alıntı ile konuyu genişletelim istedim.

İsrail’de dört temel Siyonizm damarı bulunmakta
1. Solcu Siyonizm
2. Liberal Siyonizm
3. Ulusal/Revizyonist Siyonizm
4. Dinci Siyonizm

Bunları fırsat buldukça tanımlayacağım.
Sizin bilgi ve araştırmalarınızda bu akımlar neye tekabül etmekte acaba?

Theodor herzl ın kitabını okumuştum yahudi devleti diye ve bu gazetecinin modern siyonizmin kurucusu olarak biliyorum

@Dolunay onada değinecem ileride.

Siyonizm'in ilk ana damarını tanıyalım.

1. Solcu Siyonist akım.

Bu akım siyonizmin teorik olarak temel kurucusudur bana göre. Kökleri asırlar öncesine kadar uzanır. Selahaddin Eyubinin Kudüs'ü almasından bu yana kadar dayanan ama 1900 lü yıllara kadar etkin olamayan ana akımdır. Aynı zamanda bugün İsrail’de Avoda Partisi’nin temsil ettiği akımdır. Komünal militan idealizm esasında Bugünki İsrail toplumunun teorik kurgulanmasını ve pratik inşasını gerçekleştirmişlerdir. Yani aslında tarihi hedeflerini gerçekleştirecek pratik alanı fazlasıyla bu devlette bulmuşlardır. Akım ben Gurion tarafından temsil edilmiştir. Filistin halkına karşı Siyonist örgüt terörünü örgütleyen çizginin adıdır.
Yani Filistine karşı terörizmi hem pompalayan hemde finanse eden ana akımdır.

Siyonizmi ve İsrail devlet yapısını tanımaya devam edelim.

2. Liberal Siyonist akım ;

Hareket batılı paradigma tarafından demokratik, hukuğa bağlı ve insani erdemi baz alan bir hareket olarak bize tanıtsada gerçek hiç öyle değil. İlk Cumhurbaşkanı Chaim Weizmann çizgisi bu çizgidir. Liberal Siyonistler Araplarla eşit vatandaşlığı, Gazze-Batı Şeria’da Filistin devletinin kurulmasını savunurlar. Lakin işgal ettikleri topraklardan geri çekilmeyi red ederler. Kendilerini Levi'nin torunları olarak tanıtan bu akım yapılan işgali dolaylı meşrulaştırma peşindedir. Ama terörist eylemlere karışmaz ve desteklemeleri. Bugün bu çizgiyi Yair Lapid başkanlığındaki Yeş Atid (Gelecek) Partisi temsil etmekte.

Siyonizmin devlet aklını oluşturan ve çözüm odaklı değil sorun odaklı hareket eden akımını da tanıyalım istedim.

3. Sağ - Revizyonist siyonist akım :

Olaylara asla çözüm odaklı yaklaşmaya tek çözümün Filistini tamamen ortadan kaldırmak olduğunu düşünen Vladimir Jabotinsky öncülüğündeki sağcı Siyonizm Menahem Begin- Likud çizgisidir. Yani merkez sağ dediğimiz radilikal çıkar yapan ana akım devlet politikalarını belirliyor. Bir nevi siyonist çizginin devlet aklı diyebileceğimiz akımdır. İki Devletli çözüme karşılar. Tek devlet tek millet, bunu istemeyen Ürdün'e gitsin söylemi en büyük söylemleridir.
Bu akımın temsilcileri : Ariel Şaron ve Netanyahu'dur

Benim konuyla ilgili bilgilerim Harun Yahya kitaplarından kalma. Konunun takipçisiyim :)

Son olarakta dinci siyoniz mi ele alalım. Üzerine konuşmak isteyen olursa konuşuruz.

4. Dinci siyonist akım ;

Fikrin kökeni Yahudilerin temel inancı olan kutsal topraklar söylemine dayanır. Yahudi inancında iki temel ilke vardır. Tanrının tekliği ve seçilmiş ırk ile ona ait kutsal topraklar söylemi. Politeist bir ortamda monetist inanca sahip olmak elbette zor bir iş, müslümanlar ile doğdukları ortamlar birbirine benzer. İslamın doğuşundada Politeist bir düşünce hakimdi. Yahudilikte ise kutsal toprak söylemi onlara her tür cürmü işletmiştir.
Tarihte inbi Meymuna dayandırılan düşüncenşn bugün ki fikir öncüsü Filistin'in ilk Başhahamı Abraham İsaac Kook. Paradigma olarak doğrudan Yahudi dinsel geleneğinin siyasi yorumuna dayanırlar. Aksa'yı yıkıp Tapınak yapmak, Tüm Filistin'in mutlak işgali hedefleridir. Sağcılar tarafından korunup desteklenirler.

Konuyu görüntüleyen kullanıcılar

Tema editörü

Ayarlar Renkler

• Mobil kullanıcılar bu fonksiyonları kullanamaz.

Alternatif header

Farklı bir görünüm için alternatif header yapısını kolayca seçebilirsiniz.

Görünüm Modu Seçimi

Tam ekran ve dar ekran modları arasında geçiş yapın.

Izgara Görünümü

Izgara modu ile içerikleri kolayca inceleyin ve düzenli bir görünüm elde edin.

Resimli Izgara Modu

Arka plan görselleriyle içeriğinizi düzenli ve görsel olarak zengin bir şekilde görüntüleyin.

Yan Paneli Kapat

Yan paneli gizleyerek daha geniş bir çalışma alanı oluşturun.

Sabit Yan Panel

Yan paneli sabitleyerek sürekli erişim sağlayın ve içeriğinizi kolayca yönetin.

Box görünüm

Temanızın yanlarına box tarzı bir çerçeve ekleyebilir veya mevcut çerçeveyi kaldırabilirsiniz. 1300px üstü çözünürler için geçerlidir.

Köşe Yuvarlama Kontrolü

Köşe yuvarlama efektini açıp kapatarak görünümü dilediğiniz gibi özelleştirin.

• Renginizi seçin

Tarzınızı yansıtan rengi belirleyin ve estetik uyumu sağlayın.

Geri