FK Haberler Serpme kahvaltı dönemi bitiyor, seçmeli başlıyor (1 Görüntüleyen)

  • Kullanıcı AsyA
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
  • - Türkiye'den Haberler

'Serpme' kahvaltı devri restoranlarda artık son buluyor. Yarısının çöpe gitmesi sebebiyle 'serpme' kahvaltının yerini 'seçmeli' kahvaltı alacak. 100 milyar liralık serpme kahvaltı israfının böylece önüne geçilmesi bekleniyor.​

Kahvaltıda "serpme" yerine "seçme" dönemi başlıyor. Türkiye'de yıllık 18 milyon ton gıda israf ediliyor. Bu israfın önemli bir kısmı da serpme kahvaltıdan geliyor. Çünkü serpme kahvaltının yaklaşık yarısı doğrudan çöpe gidiyor.
Restoranlar israfı önlemek için serpme kahvaltı yerine seçmeli kahvaltıya geçme kararı aldı
Tüm Restoranlar ve Turizmciler Derneği (TÜRES) Genel Başkanı Ramazan Bingöl, ülke genelinde yıllık serpme kahvaltı nedeniyle 100 milyar liralık israf yaşandığını ve ürünlerin yarısının çöpe gittiğini belirterek, "(Bunu önlemek için) Serpme kahvaltı yerine seçmeli kahvaltıya geçme kararı aldık" dedi.
Türkiye İsrafı Önleme Vakfı (TİSVA) tarafından yapılan bir araştırmada son dönemde yaygınlaşan serpme kahvaltıların yıllık 100 milyar liralık israfa neden olduğu belirtilirken, serpme kahvaltılarda zeytin, peynir, domates, tereyağı, reçel, yumurta ve ekmek gibi gıdaların birçoğunun tüketilmediği için çöpe gittiği açıklanmıştı.
Türkiye'de hane tüketiminden tedarik zincirlerine kadar toplam 18 milyon ton gıdanın israf olduğunu aktaran Bingöl, bunun maddi kaybının on milyarlarca lirayı bulduğunu bildirdi.
Bingöl, "İsrafın 100 milyar liralık kısmının serpme kahvaltıdan kaynaklandığı biliniyor. Bu her açıdan çok sıkıntılı bir durum. Bunu önlemenin yolu neydi? Bunu bir memleket meselesi olarak gördük. Hem memleketin hem de işletmelerin bereketini kaçırıyordu. Artık serpme kahvaltı yerine seçmeli kahvaltıya geçme kararı aldık" diye konuştu.
Türkiye'de 300 bin restoran ve lokanta bulunduğunu aktaran Bingöl, bunların 100 bininin açık büfe kahvaltı verdiğini tahmin ettiklerini ve her işletmede ortalama 20-30 masa bulunduğunu söyledi.

'Serpme kahvaltıda ürünlerin yüzde 50'si çöpe gidiyor'​

Ramazan Bingöl, serpme kahvaltıda gelen kişi sayısı kadar kahvaltı verildiğini belirterek, sözlerini şöyle sürdürdü:
"İşletmeler, kişi sayısından az kahvaltı verilmesini kabul etmiyordu. Özellikle kadınlar ve çocukların o kahvaltıyı bitirme şansı yoktu. Dolayısıyla o masadaki yiyeceklerin yüzde 50'si çöpe gidiyordu. Mesela siz şeker hastasısınız. Size verilen 3-4, belki de 10 çeşit reçel çöp oluyordu. Diyelim ki yumurta alerjiniz var. Yumurtayı da yiyemiyordunuz ve o da maalesef çöpe atılıyordu. 100 bin restoranda 2'şer yumurta çöpe gidilse 200 bin yumurta eder."

'Hiçbir şey çöpe gitmiyor, tüketiciye müthiş kazanç sağlıyor'​

TÜRES Genel Başkanı Bingöl, serpme kahvaltıda ürünlerin yüzde 50'sinin israf olduğunu, seçmeli uygulamaya geçtikten sonra bu rakamın neredeyse sıfıra indiğini, "israfa dur" denildiğini söyledi.
"Seçme kahvaltı" olarak başlattıkları uygulamada müşterinin sadece seçtiği ürünü sipariş ettiğini ve onun ücretini ödediğini anlatan Bingöl, "Neyi yemek istiyorsanız onu istiyor, onu yiyorsunuz ve onun parasını ödüyorsunuz. Sofradaki hiçbir şey çöpe gitmiyor. Tüketiciye müthiş kazanç sağlıyor. Önceden çocuk için dahi kişi başı ücret alınırken, şimdi belki de sadece patates kızartması rakamı ödeniyor. Tüketiciye de yüzde 50 tasarruf sağlıyor" diye konuştu.
Bingöl, gıdada israfı önlemenin önemine işaret ederek, "Bu milli bir mesele. Dünyada ciddi bir kıtlık ve gıda sorunu yaşanıyor. Böyle bir şeyde sadece restoran kendi para kazansın diye insanların yemediği şeyden para kazanmak ve israf etmek doğru değil. Bu vicdani bir mesele" ifadelerini kullandı.
resized_e343b-01e53a06serpmee.jpg

  • Türkiye İsrafı Önleme Vakfı'nın araştırmasına göre, serpme kahvaltı yıllık 100 milyar liralık israfa neden oluyor.
Serpme kahvaltılarda zeytin, peynir, domates, tereyağı, reçel, yumurta ve ekmek gibi gıdaların birçoğu tüketilmiyor.
Türkiye'de yaklaşık 300 bin restoran ve lokanta var. Bunların 100 binine yakını açık büfe kahvaltı veriyor.
 
Doğru karar serpme kahvaltı adi altında gelen şeylerin cogu yenmiyor üstüne birsürü para ödeyip çıkıyon en azından böyle oldumu sevdiğin damak tadina uygun olanı yiyebileceğin kadarıni alıp yeriz :)
 
Yerinde bir karar olmuş.
Hepsini yiyemiyoruz :)
Adanada göl kenarındaki köy kahvaltısı verilen mekanlar hep serpme ama seçmeliydi. Böylece israf olmuyor yiyebileceğiniz kadar masaya geliyordu.

Bence ideali bu. Hem israfın önüne geçilmiş olur hemde satıcı daha iyi kazanır ve bunuda fiyata yansıtır
 
Geneli uygulamıyor olabilir fakat ben serpme kahvaltılarda tüketmek istemediğimi rica edip masadan kaldırtıyordum.
Açık büfe gibi seçmeli olması israfı biraz önlese de insanoğlu tabağına göz açlığı ile seçim yaptığında dahi her türlü tabak artığı çöpe gidebiliyor.
Velhasıl geç alınmış olsa da yerinde karar tebrikler fkalkis7
 

Konuyu görüntüleyen kullanıcılar

Tema editörü

Ayarlar Renkler

  • Mobil kullanıcılar bu fonksiyonları kullanamaz.

    Alternatif header

    Farklı bir görünüm için alternatif header yapısını kolayca seçebilirsiniz.

    Görünüm Modu Seçimi

    Tam ekran ve dar ekran modları arasında geçiş yapın.

    Izgara Görünümü

    Izgara modu ile içerikleri kolayca inceleyin ve düzenli bir görünüm elde edin.

    Resimli Izgara Modu

    Arka plan görselleriyle içeriğinizi düzenli ve görsel olarak zengin bir şekilde görüntüleyin.

    Yan Paneli Kapat

    Yan paneli gizleyerek daha geniş bir çalışma alanı oluşturun.

    Sabit Yan Panel

    Yan paneli sabitleyerek sürekli erişim sağlayın ve içeriğinizi kolayca yönetin.

    Box görünüm

    Temanızın yanlarına box tarzı bir çerçeve ekleyebilir veya mevcut çerçeveyi kaldırabilirsiniz. 1300px üstü çözünürler için geçerlidir.

    Köşe Yuvarlama Kontrolü

    Köşe yuvarlama efektini açıp kapatarak görünümü dilediğiniz gibi özelleştirin.

  • Renginizi seçin

    Tarzınızı yansıtan rengi belirleyin ve estetik uyumu sağlayın.

Geri