Foruma hoşgeldin 👋, Ziyaretçi

Forum içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için foruma kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Foruma üye olmak tamamen ücretsizdir.

Beyin Fırtınası Sanal dünyada doğru bilgiye ulaşmak mümkün mü ? (1 Görüntüleyen)

Katılım
3 May 2020
Mesajlar
16,408
Çözümler
12
Tepkime puanı
43,860
Puan
113
Konum
FK
Web sitesi
forumkalemi.com
Burç
Akrep
İsim
Murat
Cinsiyet
Takım
lIr3ry
Sanal dünyada doğru bilgiye ulaşmak mümkün mü ?



Doğru bilgi , manipülasyon ve dezenformasyondan arınmış , yalan ve hayal ürünü olmayan güvenirli kaynaklara dayandırılan bir bilgi türü olarak tanımlamak sanırım biraz yerinde olur. Olayın felsefi boyutuna girmeden yalan ve yanlışın karşılığında kullanılan bilgi de dersek sanırım doğru bir tanımlama yapmış oluruz.



Sanal ortamda doğru bilgiye ulaşmak zor olabilir ama inanın sanal dünya yokkende doğru bilgiye ulaşmak oldukça zordu. Her kitap neredeyse bize kendi paradigmasını dayatıyor bir çoğu asla kaynak ve akademik çalışma kullanmıyordu. Ama yinede hızlı ulaşım olmadığı için çok fazla sorun teşkil etmiyordu. İnternetin yaygınlaşması karşımıza devasa bir bilgi kirliliği koydu.



Bu yüzden sanal alemde doğru bilgiye nasıl ulaşabilirizi yazıp konuya interaktif olarak devam etmeyi düşünüyorum.



  1. Bilinçli bir araştırmacı yada okur olmak zorundasınız. Bilgiye şüpheci yaklaştığınız gibi bilginin kaynağınada şüphe ile yaklaşmak zorundasınız. Her kaynak güvenilir olmayabilir. Dolayısı ile kaynak araştırmasıda önemli bir durum olarak karşımıza çıkar. Güvenilir olmayan kaynakları iyice elekten geçirin. Güvenilir kaynaklar, genelede alanında ihtisas yapmış , devletin resmi kurumları , tanınmış ve büyük kuruluşlar olarak önümüze çıksada bunlarda çapraz okumalara tabi tutmak kaydı ile kullanın.
  2. Çapraz okumalar yapın. Konuyla alakalı farklı yazarlar , farklı paradigmalar farklı çalışmalar okuyun. Bilgilerinizi karşılaştırın.
  3. Yazarlar bizim için çok önemli. Yazdığı alanda uzman mı ? Yazdığı alanda deneyimli mi ? Daha önce yalan haber ve dezenformasyonlu bilgiye bulaşmış mı ? Taraflı mı , özgür ve özgün bir yazar mı ? Çalıştığı yayınlar gösterdiği kaynaklar , bize sunduğu yayın organları ve verileri güvenilir mi ? Örnek vereyim Depremde Oğuzhan Uğur bir çök kez yalan haber servis etmiş ve yalan olduğu ortaya çıkıncada özür dilememişti. Böyle bir adamın kullandığı veri ve kaynaklarına güvenilmez.
  4. Tarih , kronoloji , tarihi veriler ve tarihi çapraz okumalar çok önemlidir. Bilginin güncelliği sizi hataya düşmekten kurtarır. Bu yüzden Akademik makaleler çok önemlidir. Google scholar gibi akademik arama motorlarını elinizin altında tutun ve derinlemesine araştırmalar yapın. Alanda yazılmış makaleleri önemseyin.
  5. Eleştirel bir bakışı açısı ile bilgiye bakın. Sorun sorgulayın. Mantık süzgecinden geçirip akıl girdabında yoğurun. Tarihi gerçekliği , olabilirliğini değerlendirin. Şüphe duyduğunuz şeyler kesinlik kazanmadıkça yaymayın. Aşırılık içeren iddiaları ince eleyip sık dokuyun.
  6. Kendimize güvenlilenler listesi oluşturup günlük olarak onları takip edin ve diğer yayınları da farklı perspektif için okuyun , karşılaştırın değerlendirin ama her alana dair güvendiğimiz bilgi siteleriniz kaynaklarınız olsun.


Konu soru sormaya açıktır

Saygılarımla
 
Tekrar okuyup bir sürü soru soracağım da şimdi hızlı okuyup ilk gördüğümü soracağım. Çapraz okuma nedir? Bu konuyu Oğuzhan Uğur gibi örneklerle açıklama durumun var mı?
 
Çapraz okuma ; bir konuyu farklı kaynaklar kullanarak incelemekir.
Bu kaynaklar daha çok geleneksel olan ile ona eleştirel olarak kaleme alınan yada farklı bir pencereden bakan eserler olmalı.

Örnek verecek olursak,

İslam tarihi önümüzde çok net olarak durur.
Geleneksel siyer kitapları peygamberi neredeyse bir süper kahraman ve yaşadığı olayları bir bilim kurgu edası ile ele almaktalar.
Örnek kitap olarak Salih surucun peygamberimizin hayatı kitabı ödüllü ve en çok okunan siyer kitabı olarak örnek verilebilir.

Peygamberi vahyin ete kemiğe bürünmüş hali olarak vahyin ışığında ele alan ve nuzul sırasına göre peygamberin hayatını vahy çerçevesinde konu endeksli anlatan Celaleddin Vatandaşın peygamberimizin hayatı çok farklı formatta bir kitap olarak önümüzde duran orta yollu ve bize Kuran peygamberini aşırılıklara kaçmadan anlatan bir kitap.
Okumanızı tavsiye ederim.

Diğer bir kitap ise Akademik çalışmalar yapan ve peygamberin hayatını, rivayetleri tahlil eden Mehmet azimli nin Siyeri farklı okumak adlı çalışmasıdır. Bu kitap bize geleneksel olarak rivayet kültürü ile yazılan siyerlerdeki olay ve olguları rivayetler ve ravileri tüm boyutuyla analiz eden bir çalışmadır. Amacı uydurulan peygamberin hayatını vahyin çerçevesinde anlaşılır ve örnek alınabilir bir şekle sokmaktır.

Dördüncü bir kitap ise Tarihi kronolojik olarak ele alan salt olayları tarihi veri olarak kısa kısa kaleme döken Ahmet Cevdet paşanın Peygamber ler tarihide bize kronolojik bilgi verir.

Yine bu alanda yazan Muhammed hamidullahın akademik çalışmaları bize başka bir pencereden bakmamızı sağlar...

5 farklı paradigma, 5 farklı kitap ve 5 farklı tarih olgusu ele alan bu eserleri okuduğunuzda az çok konuya hem hakim olur hemde konuyu derinlemesine nasıl analiz edip gerçeğe ulaşabileceğinizi görürsünüz.

Azimli size kaynaklar bazında analiz sunarken, Celaleddin vahyi pencerisinden bakan bir peygamber modelini zihnimizde oturtur.
Haliyle ana kaynak olan kuran ile buluşturmayı amaçlar.


Yani hem olay hem olgu hem haber hemde kitapları bir çok farklı bakış açısı ile değerlendiren kitap yazar site ve haber sitesi okumak zorundayız. Böylece çapraz okuma yapmış oluruz.
 
@ErvaErva is verified member. bahsettiğim yazarların hepsi karşıt görüş olarak aynı konuyu kaleme alanlar. Farklı bakış açıları sunmuyorlar. Aynı konuyu farklı paradigmalar ile ele alırken birbirlerinin kaynaklarını sorguluyorlar. Biri diğerinin düşüncesini analiz edip çürütme üzerin yazıyor . Motomot -/+ yanlış bişeydir.
Çapraz okumadan kasıt farklı düşünen insanların düşüncelerini katşılaştırmak.

Mesela Cumhuriyetin tarihni bir resmi tarihten okuyup Cumhuriyetin nasıl anlı ve şanlı kurulduğunu , nasıl kahramanlıklarla düşmanın püskürtüldüğünü okumak vardır. Birde Lozanın ikinci adamı Rıza Nur un hatıratlarından ülkenin nasıl peşkeş çekildiğini , asla bir cumhuriyet kırılmayıp yek adam tek parti diktatörlüğünün nasıl kurulduğunu ve istiklal mahkemeleri ile rejime karşıt düşünen on binlerce insanın nasıl katledildiğini okumak var.
Bir yandan cumhuriyet tarihçileri , Emre kongar gibi Kemalist , Oral sender gibi faşist insanlar okuyup yanlış tarih pompalalamak varken diğer tarafta tarihi yaşayan Kazım karaberkirin istiklal harbimiz adlı eseri ile nasıl ülkenin satıldığı , yada Ali cebesoyun Paşalar kavgası ile nasıl nir dönem yaşandığının canlı tanıklarını okumak var. Yani karşıt görüşleri , onların kaynak ve dayanaklarını okumak gerek. Meclis tutanakları ortadayken hala yalan tarih yazıcılığından utanmayan bir milletiz.

Mısırın yeni tarih kitaplarına yani okul müfredatında okutulan resmi tarih kitaplarına bakmanı tercüme etmeni tavsiye ederim.. Sisi bir kahraman ülkeyi gericilerden kurtaran Cumhuriyeti kuran ülkenin aydınlanması kahramanı olarak sunulur…
Gerçek olandan çok farklı….
 
@QasemQasem is verified member. senin gibi cümle kurmadığım içinde anlatamadım. Demek istediğini anladım. Ben sandım ki peygamber vardır diyenler ile yoktur diyenlerin yazdıklarını okuyarak... Çapraz okuma sandım. Oysaki hepsi peygamber vardır diyor ama kimisi belgeler ile belli bir sıra ile anlatırken diğeri başka türlü. Bütün renkleri okuyup süzgeçten geçirip doğru bilgiye ulaşma imiş meğer.
 
@ErvaErva is verified member. biri diyor ki peygamber ayı ikiliye böldü , diğeri ilgili ayetin bağlamının bu olmadığını bir kıymaet sahnesi olduğunu söylüyor . Bir diğeri bunun gerçeklikle alakası olmadığını zamanın şartları ve bilimsel veri ile yaklaşıyor . Bir diğeri bunun uydurma olduğunu ayetin saptırıldığını ve bu bağlamda hikayeler uydurulduğunu analiz ediyor
 

Konuyu görüntüleyen kullanıcılar

Tema özelleştirme sistemi

Bu menüden forum temasının bazı alanlarını kendinize özel olarak düzenleye bilirsiniz

  • Geniş / Dar görünüm

    Temanızı geniş yada dar olarak kullanmak için kullanabileceğiniz bir yapıyı kontrolünü sağlayabilirsiniz.

    Izgara görünümlü forum listesi

    Forum listesindeki düzeni ızgara yada sıradan listeleme tarzındaki yapının kontrolünü sağlayabilirsiniz.

    Resimli ızgara modu

    Izgara forum listesinde resimleri açıp/kapatabileceğiniz yapının kontrolünü sağlayabilirsiniz.

    Kenar çubuğunu kapat

    Kenar çubuğunu kapatarak forumdaki kalabalık görünümde kurtulabilirsiniz.

    Sabit kenar çubuğu

    Kenar çubuğunu sabitleyerek daha kullanışlı ve erişiminizi kolaylaştırabilirsiniz.

    Köşe kıvrımlarını kapat

    Blokların köşelerinde bulunan kıvrımları kapatıp/açarak zevkinize göre kullanabilirsiniz.

  • Zevkini yansıtan renk kombinasyonunu seç
    Arkaplan resimleri
    Renk geçişli arkaplanlar
Geri