Foruma hoşgeldin 👋, Ziyaretçi

Forum içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için foruma kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Foruma üye olmak tamamen ücretsizdir.

Yorum Sağlık, Etik ve Kültürden Nasıl Etkilenir?

Katılım
9 May 2020
Mesajlar
5,496
Çözümler
4
Tepkime puanı
13,060
Puanları
113
Burç
Boğa
Cinsiyet
Takım
lIr3ry
Sağlık Etik ve Kültürden Nasıl Etkilenir

Gelişmişlik ve modernleşme düzeyine göre her ülkede etik yargılar oluşmakta ve toplumsal kültür içerisinde kendine bir yer edinmektedir. Bu yönüyle etik ve ahlak kurumları, sürekli yenilenen ve diri olarak varlığını sürdüren bir yapı görünümündedir. Doğrunun, iyinin ve yükümlülüklerin neler olduğu konusu tartışılmaktadır. Gerek bireysel olarak, gerekse evrensel anlamda bu sorunlar ve tartışmalar milyarlarca yıldır süregelmektedir. Bu bağlamda mutlak doğru, iyi ve yükümlülük konuları insanlıkla birlikte gelişip evrimleşecek ve değişecek olgulardandır. Etiğin evrensel olarak nitelendirilmesinin en önemli nedeni ülkeden ülkeye değişen, kimi zaman birbirleriyle çelişen, toplumun içinde bulunduğu kültüre, sosyal ve ekonomik şartlara göre şekillenme özelliğidir.

Kültür bir takım etik semboller içinde örgütlenmiş anlamlar bütünü olarak da adlandırılabilir. Bu tanıma göre insan, bu bütün içerisinde anlam üreten ve dünyasını anlamlı semboller üzerine kuran bir varlık olarak karşımıza çıkmaktadır. İnsanlar doğdukları andan itibaren belirli davranış örüntülerinin içinde kendilerini bulurlar. Zamanla, gözleyerek ve uygulayarak o kültürün değerlerini benimserler.

Ülkelerde kültür , geleneklerin insanların yaşamlarına ve sağlığına olan etkileri kaçınılmazdır.

Size topladığım birkaç ilginç örnekten bahsetmek istiyorum.

Peru’da yeni doğan çocuklarının sağlıklı olmalarına isteyen aileler onlar için koyun ve evcil hayvanları öldürüyorlar. Ve öldürülen hayvanların kanları ile çocuklarını yıkıyorlar. kültürde etik olarak görülen bu davranışlar bir çok ülkede etik olarak görülmüyor hatta yasaklanıyor. Brusella hastalığı, enfekte hayvanlardan insanlara bulaşan bakteriyel bir bulaşıcı hastalıktır. Tıp literatürüde Bruelloz ol arak da adlandırılan hastalığa brusella isimli bakteri neden olur. Brusella bakterisinin birkaç farklı suşu vardır. Bazı türleri ineklerde enfeksiyona neden olurken, diğerleri köpeklerde, domuzlarda, koyunlarda, keçilerde ve develerde hastalık yapar. Brusella hastalığı, genellikle enfekte hayvanlarla doğrudan temas yoluyla gerçekleşir böyle bir durumda Brusella gibi bir çok hastalığa yakalanma olasılığı artar.

Fiji’nin en ikonik içecekleri arasında yer alan Kava, ülkenin yalnızca geleneksel içeceği değil, aynı zamanda ulusal içeceği olarak kabul edilmektedir. Kava’nın yapımındaki ana bileşen, biber ailesine ait bir bitkinin köküdür. Fiji halkı içkinin özellikle uykusuzluk, baş ağrısı ve strese karşı oldukça iyi geldiğine inanmaktadır. Fiji kültürünün vazgeçilmez lezzetleri arasında yer alan Kava, genellikle içilmesi sırasında ayrıntılı bir tören ile tüketilmektedir. Bu içecek psikoaktif durumlar ortaya çıkarırken sağlık açısından zararlıdır.

Hindistana adımını atar atmaz alınan ağır koku, yıkamadan yenen sebzeler ya da ortalıkta tuvalet ihtiyacını gideren insanların korkunç manzaraları olağan durumken bir çok ülkede bu aşağalayıcı bir durumdur. Diğer bir taraftan hastalıkları getiren durum temiz olamama durumudur. Bu davranışlar Hindistan da değişik hastalıkları kaçınılmaz kılıyor.

Medeni ülkelerde tükürmek ayıp kabul edilir; bazı ülkelerde yere tükürene para cezası bile kesilir. Ama Kenya’da yaşayan Masai Kabilesi’nde durum farklı: Kabile üyeleri birbirleriyle selâmlarken tükürüyor. Kadın ya da erkek, kendisinden büyük, kabile içinde sözü dinlenen kişi(ler) ile karşılaştığında tükürerek selâm veriyor. Genç kızlar ise; önce ellerine tükürüyor; sonra da el sallayarak selâm ayinini tamamlıyor. Kabile; tükürerek selâm vermenin uğur getirdiğine, kötü ruhları uzaklaştırdığına ve dostluğu artırdığına inanıyor. Yeni gelinlere, gelin adaylarına da tükürerek şans dileniyor. Kabile reisi bayramlarda toplu tükürüp selâmlaşma merasimini idare ediyor. "Yüzüne tüküren tabiri caizse elhamdülillah diyor." Bizler biliyoruz ki virüsler damlacık yoluyla hızla yayılabiliyor. Şu an Covid-19 virüsünden kaçınmak için maskeyle kendimizi izole ederken bir de Kenya da olduğumuzu düşünsenize?

Hindistan'ın batısındaki Solapur kentinde yaşayan insanların uyguladığı inanca göre bebekler tapınakların yüksek bölümlerinden aşağı atılıyor. Bu törenin çocukları güçlendirdiğine ve onlara şans getirdiğine inanan Hintliler, bebekler 9 ile 11 aylıkken onları tapınağın tepesinden atıyor. Bebekler yaklaşık 15 metre yükseklikten aşağıda bekleyen insanların tuttuğu çarşafın üzerine atılıyor. Bu kültürel davranış birçok çocuğun sakat kalmasına, hatta ölmesine neden oluyor. Çok yüksekten bırakılan bebek, aşağıdaki kalabalığın onu tutması esnasında sert darbelere maruz kalabiliyor, hatta yere çakılabiliyor. İnsan haklarına göre etik olmayan bir davranıştır.

Ebe adayı H..
 
Peru’da yeni doğan çocuklarının sağlıklı olmalarına isteyen aileler onlar için koyun ve evcil hayvanları öldürüyorlar. Ve öldürülen hayvanların kanları ile çocuklarını yıkıyorlar.

Kanla mi yıkıyorlarmış :oops:

Kabile; tükürerek selâm vermenin uğur getirdiğine, kötü ruhları uzaklaştırdığına ve dostluğu artırdığına inanıyor.

Mikroba karşı bağışıklık kazanıyorlar zannımca, ruhlar ne yapsın :sick:


Çok yüksekten bırakılan bebek, aşağıdaki kalabalığın onu tutması esnasında sert darbelere maruz kalabiliyor, hatta yere çakılabiliyor. İnsan haklarına göre etik olmayan bir davranıştır.

Hindistan lıların garip davranışlarının sebebi belli oldu :D

Yazılarını çok seviyorum Hifa. Kalemin hep yazsin ins ty;;
 
Kanla mi yıkıyorlarmış :oops:



Mikroba karşı bağışıklık kazanıyorlar zannımca, ruhlar ne yapsın :sick:




Hindistan lıların garip davranışlarının sebebi belli oldu :D

Yazılarını çok seviyorum Hifa. Kalemin hep yazsin ins ty;;


Araştırdığımda ağzım açık kalmıştı... Kanlı fotoğrafları var fakat paylaşamıyorum. O hayvanlar kesilirken direkt o kana sokulmalar.. Dehşet verici.


images.jpeg-1.md.jpg

Bu basit bir fotoğraf.. Sanki normal bir durum gibi dursada büyük bir etik sorunu

@NoktA senin gibi kalemi güzel bir insandan bunları duymak onure ediyor beni :)
 
Tıp etiği dünyanın hemen her yerinde aynıyken kültürel yönden çok farklılık gösterebiliyor ,gelişmişlik seviyesi yüksek olan yerlerde yukarıdaki örnekle yok belki ama başka ,tuhaf,ilginç örnekler illaki var .Ülkemizi düşünelim ,bebek tuzlamaktan,ağzına tükürmeye ,nazar boncuğu takmaya ,ölünün üzerine bıçak koymaya kadar binlerde şey var..

Yazı güzel canım,yazacak konu bulman,araştırıp edebiyatla harmanlaman ayrıca güzel,eline sağlık :cck:
 
Gelişmemiş ve az gelişmiş toplumlarda kültür sağlık ve bilimsel verilerden daha üstün tutulur. Etiği oluşturanda o toplumun kültürel yapısıdır. Dolayısı ile toplum gelişmedikçe küresel etik yargılar oluşmaz ve kültür herzaman hem bilimin, hem sağlığın hemde dini ilkelerin önünde yer alır.
Şimdi diyeceksiniz ki dinde kültürün bir parçasıdır. Asla...
Konumuz o olmadığı için detaya girmeyeceğim.
Kalemine yüreğine sağlık zevkle okudum
 

Tema özelleştirme sistemi

Bu menüden forum temasının bazı alanlarını kendinize özel olarak düzenleye bilirsiniz

  • Geniş / Dar görünüm

    Temanızı geniş yada dar olarak kullanmak için kullanabileceğiniz bir yapıyı kontrolünü sağlayabilirsiniz.

    Izgara görünümlü forum listesi

    Forum listesindeki düzeni ızgara yada sıradan listeleme tarzındaki yapının kontrolünü sağlayabilirsiniz.

    Resimli ızgara modu

    Izgara forum listesinde resimleri açıp/kapatabileceğiniz yapının kontrolünü sağlayabilirsiniz.

    Kenar çubuğunu kapat

    Kenar çubuğunu kapatarak forumdaki kalabalık görünümde kurtulabilirsiniz.

    Sabit kenar çubuğu

    Kenar çubuğunu sabitleyerek daha kullanışlı ve erişiminizi kolaylaştırabilirsiniz.

    Köşe kıvrımlarını kapat

    Blokların köşelerinde bulunan kıvrımları kapatıp/açarak zevkinize göre kullanabilirsiniz.

  • Zevkini yansıtan renk kombinasyonunu seç
    Arkaplan resimleri
    Renk geçişli arkaplanlar
Geri