Foruma hoşgeldin 👋, Ziyaretçi

Forum içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için foruma kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Foruma üye olmak tamamen ücretsizdir.

Analiz Ramazan'da her güne iki Müslüman coğrafyası : Endonezya & Pakistan

MevaMeva is verified member.

İçinden geldiği gibi yaşa :)
Haber Editörü
Katılım
3 Mar 2021
Mesajlar
7,671
Tepkime puanı
24,711
Puanları
113
Konum
Siirt
Burç
Akrep
Memleket
Siirt
Cinsiyet
Takım
lIr3ry
1682012392978.png

Güneydoğu Asya ülkesi Endonezya, dünyada en fazla Müslümanın yaşadığı ülke sıfatını taşıyor.

17 binden fazla adadan oluşan ülkede 230 milyonu aşkın Müslümanın yaşadığı ifade ediliyor. Endonezya’da Müslümanlar nüfusun yüzde 85’inden fazlasını teşkil ediyor.

Endonezya’ya İslam ilk olarak 7’nci yüzyılda ulaştı. Müslüman Arap tüccarların bölgeye gelmesi ve çeşitli yerleşim yerleri inşa etmesiyle İslamiyet yayıldı.

Bölgenin İslamlaşma süreci ise ilerleyen yıllarda hızlandı. 13’üncü yüzyıl sonrasında Endonezya’da kurulan İslam devletleri fetihler yoluyla İslam dinini adaların geri kalanlarına yaydılar. İslam alimleri bölge halkına dini öğretti.

Bölgedeki Müslüman toprakları 16’ncı yüzyılla beraber Batılı sömürgeci güçlerin saldırılarına maruz kaldı. Portekiz, İspanya, Hollanda, Fransa ve İngiltere bölgede sömürgeci faaliyetlerde bulundular. 19’uncu yüzyılda tüm Endonezya toprakları Hollandalı ve İngiliz sömürgecilerce işgal edildi.

İkinci Dünya Savaşı yıllarında Japonya’nın işgal ettiği Endonezya, 1945 yılında bağımsızlığını ilan etti. Endonezya Müslümanları sömürgeci güçlere karşı mücadelelerini asırlardır sürdürmekteydi. Bağımsızlığa rağmen ABD ve diğer Batılı güçlerin Endonezya üzerindeki etkisi devam etti.

Endonezya Müslümanlarının İslami talepleri bağımsızlığın ardından büyük ölçüde karşılıksız bırakıldı. Buna karşın Endonezya’da Müslümanlar halen İslam hukukunun tamamen uygulanmasına yönelik taleplerini sürdürüyorlar.

1682012269523.png
 
1682012590541.png

240 milyonu aşkın Müslüman nüfusuyla Pakistan, İslam dünyasının devasa ülkelerinden biri.

Hint Altkıtası Müslümanlarının önemli bir bölümünün yaşadığı Pakistan, İslam tarihindeki öneminin yanından stratejik açıdan da büyük öneme sahip bir coğrafya niteliğinde.

İslamiyet’in 8’inci yüzyılda egemen olduğu Pakistan toprakları bu dönemde Hint coğrafyası içerisinde değerlendirilmekteydi. Pakistan’ın bugünkü toprakları üzerinde Hint Müslümanları; tarihi, kültürel ve ilmi yönlerden zengin bir miras inşa etti.

Devam eden yıllarda çeşitli İslami devletlerin egemenliği altında kalmayı sürdüren topraklar 19’uncu yüzyılda İngilizler tarafından işgal edilerek sömürüldü.

İngiliz işgali altındaki Hint Müslümanları baskı ve saldırılara maruz kalsalar da işgale karşı direndiler. 1947 yılında İngilizlerin bölgeden çekilmesiyle Hint Altkıtası iki parçaya ayrıldı ve Pakistan kuruldu. Ancak ülke üzerindeki İngiliz etkisi devam etti.

Pakistan’da askeriye ve istihbarat kurumları İngilizlerce oluşturuldu ve bu kurumlar ülkeyi kontrol etmeyi sürdürdü. Pakistan istikrarsızlık ve askeri darbelerle anılan bir ülke haline geldi. Pakistan Müslümanları yoksulluk ve siyasi krizler sebebiyle sosyal problemlerle karşı karşıya kaldı.

Pakistan yönetimi 21’inci yüzyılda ABD ile yakın bir ilişki içerisine girerek bölgede “teröre karşı savaş” adı altında ağır ihlallere imza attı. Ülkede cunta yönetimleri Müslümanları hedef alan “Lal Mescid Katliamı” gibi birçok saldırı gerçekleştirdi. Pakistan halen ordu ve istihbaratın yoğun etkisi altında bulunuyor ve ülke Müslümanlarının talepleri yönetime yansımıyor.

1682012568444.png
 
Pakistan ve Endonezya bize şunu gösteriyor ki sayı size üstünlük getirmez. Sayısal olarak 200 milyonu almalarına rağmen baskı ve zulüm altında emperyallerce sömüren iki Müslüman ülke

Endonezya halkından islam kültür ve medeniyetini, ahlak ve samimiyeti öğrenmenizi tavsiye ederim.

@Hatra öğrencilerin üzerinden bu konuya yorum yapabilirsin.
 
İsterim ki herkesin çevresinde Endonezyalı birkaç kişi olsun. Gerçekten şifa gibiler. Enerjileri inanılmaz tatlı. Mütevazı, ciddi anlamda saygılı, akıllı güzel insanlar. Fakat hiçbir şey dışardan göründüğü kadar masum değil tabii ki. Aile içi eğitimlerine çok önem verseler de her yerde olduğu gibi kültürel yozlaşma, ekonomik sebepler, çevresel faktörler, hukuktaki ve eğitimdeki açıklar, insanları maalesef suça teşvik ediyor. Yine de bütün farklılıklarına rağmen tek bir bayrak altında birlik olabilmelerine, vatan sevgilerine, islami hassasiyetlerine ve olağanüstü ahlaki değerlerine hayranım. İyi ki varlar. :)
 
Pakistan lâ ilgili haberler okuyoruz izliyoruz. Endonezya bizim çok dikkatimizi çekmiyor sanki. Yeraltı kaynakları az olduğu için mi çok gündeme gelmiyor yoksa ada devleti olduğu için tehdit olarak mı görülmüyor. Yoksa İslami inançları mı zayıf bilmek isterdim.
 
@AsyAAsyA is verified member., Bize uzak olduğu için ve ümmet bilincimiz gelişmediği için. Yoksa 200 milyonu aşkın Müslüman nüfusa rağmen ortadoğu da yaşanan tüm baskı ve sömürüyü aynı şekilde iliklerine kadar yaşıyorlar.
İslami bilinç bizden çok çok daha gelişmiş, İslamı bizden daha arı duru yaşıyorlar
 

Tema özelleştirme sistemi

Bu menüden forum temasının bazı alanlarını kendinize özel olarak düzenleye bilirsiniz

  • Geniş / Dar görünüm

    Temanızı geniş yada dar olarak kullanmak için kullanabileceğiniz bir yapıyı kontrolünü sağlayabilirsiniz.

    Izgara görünümlü forum listesi

    Forum listesindeki düzeni ızgara yada sıradan listeleme tarzındaki yapının kontrolünü sağlayabilirsiniz.

    Resimli ızgara modu

    Izgara forum listesinde resimleri açıp/kapatabileceğiniz yapının kontrolünü sağlayabilirsiniz.

    Kenar çubuğunu kapat

    Kenar çubuğunu kapatarak forumdaki kalabalık görünümde kurtulabilirsiniz.

    Sabit kenar çubuğu

    Kenar çubuğunu sabitleyerek daha kullanışlı ve erişiminizi kolaylaştırabilirsiniz.

    Köşe kıvrımlarını kapat

    Blokların köşelerinde bulunan kıvrımları kapatıp/açarak zevkinize göre kullanabilirsiniz.

  • Zevkini yansıtan renk kombinasyonunu seç
    Arkaplan resimleri
    Renk geçişli arkaplanlar
Geri