- Katılım
- 3 Mar 2021
- Mesajlar
- 7,671
- Tepkime puanı
- 24,711
- Puanları
- 113
- Konum
- Siirt
- Burç
- Akrep
- Memleket
- Siirt
- Cinsiyet
- Takım
Rus işgali sebebiyle ağır kayıplar yaşayan coğrafyalar arasında Çeçenistan da yer alıyor.
Çeçen topraklarında asırlardır süren Rus saldırıları yüz binlerce Müslüman Çeçen’in ölümü, yaralanması, sakat kalması ve topraklarından sürülmesiyle sonuçlandı.
İslam Çeçenistan’a ilk olarak 8-9’uncu yüzyıllarda ulaşmış olsa da bölgede İslamlaşma ancak 13’üncü yüzyılda hız kazandı. Bu tarihin ardından Çeçenistan’da İslamiyet yayıldı.
Dağlık bir bölge olan Çeçenistan’da İslamlaşma 18’inci yüzyılla birlikte tamamlandı ve Çeçen halkının tamamı İslamiyet’i seçti. Kafkaslardaki diğer halklar da bu dönemde İslamlaşmıştı.
Ruslar 16’ncı yüzyıldan itibaren tüm Kafkaslarda ilerlemeye devam ederken Çeçenistan’ı da gözüne kestirdi. 1700’lü yıllarda başlayan Rus saldırılarına karşı direnişte Gazi Muhammed, Hamzat Bek ve Şeyh Şamil gibi isimler öne çıktı.
Rusya 1859 yılında Çeçenistan topraklarını tamamen işgal etti. Buna karşın Çeçen Müslümanlar direnişlerini sürdürdü. Çeçenistan Ruslarca katliam ve sürgün politikalarıyla hedef alındı. Özellikle Sovyetler Birliği döneminde, 1944 yılında gerçekleştirilen sürgünle Çeçenler yurtlarından tamamen çıkarıldı.
Müslüman Çeçen halkı onlarca yıl sonra topraklarına geri dönebildi. Sovyetler Birliği’nin dağıldığı dönemde Çeçen Müslümanlar 1991 yılında bağımsızlıklarını ilan ettiler. Ancak Ruslar yeniden Çeçen topraklarını işgal ederek ağır katliamlara imza attılar. Halen Rusya tarafından kontrol edilen Çeçenistan’da kukla yönetimin Müslüman halka yönelik baskıları sürüyor.