Foruma hoşgeldin 👋, Ziyaretçi

Forum içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için foruma kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Foruma üye olmak tamamen ücretsizdir.

Analiz Ramazan'da her güne iki Müslüman coğrafyası : Belucistan & Yemen (1 Görüntüleyen)

MevaMeva is verified member.

Bir ☕ doldur bir 📚 seç 🌍 sessize al
Haber Editörü
Puan 113
Çözümler 0
Katılım
3 Mar 2021
Mesajlar
8,491
Tepkime puanı
27,466
Puan
113
Konum
Siirt
MevaMeva is verified member.
1681742938837.png

Güney Asya’nın önemli Müslüman toplulukları arasında yer alan Beluçlar günümüzde çoğunlukla Afganistan, İran ve Pakistan kontrolündeki topraklarda yaşıyor.


Beluçların yaşadığı ve Belucistan olarak anılan coğrafya, 10 milyondan fazla Müslümana ev sahipliği yapıyor.

İslamiyet’in bölgedeki ilk fetihler döneminde ulaştığı Belucistan, 9’uncu yüzyıl ve sonrasında İslamlaşma sürecini büyük ölçüde tamamladı. Beluç halkının tamamına yakını İslam’a girdi.

İslam’ın bölgede yayılmasının ardından Belucistan farklı İslam devletleri tarafından yönetilse de Beluç halkı kendi bölgelerinde büyük ölçüde özerk kaldı.

19 ve 20’nci yüzyıllarda yaşanan İngiliz ve İran işgalleri Beluç topraklarını üç parçaya ayırdı. Belucistan’ın doğusu İngilizler, batısı ise İran tarafından işgal edildi. 1839 yılında Doğu Belucistan, 1928 yılında Batı Belucistan işgal altına alındı.

Belucistan’ın doğusu İngilizlerin çekilmesi sonrasında Pakistan egemenliğinde kaldı. Günümüzde Pakistan ve İran’da yaşayan Beluçlar geniş kapsamlı baskı ve katliam politikalarıyla karşı karşıya. Pakistan Belucistanı’nda binlerce Sünni Beluç’un kayıp olduğu, hapsedildiği ve işkence gördüğü biliniyor.

İran kontrolü altındaki Beluç topraklarında da Sünni Beluç halk baskılarla karşı karşıya. Her yıl yüzlerce Beluç çeşitli suçlamalarla idam edilirken birçoğu da güvenlik güçlerinin şiddetine kurban gidiyor. İran ve Pakistan’da yaşayan Beluçlar dini kimliklerini ve varlıklarını koruma mücadelesi veriyor.

1681742914027.png
 
1681742999298.png

1681743105408.png

Arap Yarımadası’nın güney ucunda bulunan Yemen; tarihi, kültürü ve İslami geçmişi bakımından dikkat çeken bir coğrafya niteliği taşıyor.

30 milyonu aşkın nüfusuyla ülke ciddi bir beşeri sermayeye sahip. Bunun yanı sıra bölgenin stratejik değeri ve potansiyeli de oldukça yüksek.

Yemen coğrafyası İslamiyet’i Hz. Peygamber döneminde kabul etti. Dört Halife döneminde bölgenin İslamlaşma süreci büyük ölçüde tamamlandı.

Devam eden yıllarda, çeşitli İslami devletlerin hüküm sürdüğü bu coğrafyada yer yer isyanlar yaşanmış olsa da Yemen halkı İslam’a bağlı kalmaya devam etti.

Yemen’e sömürgeci güçlerin girmesi ise ilk kez 19’uncu yüzyılın ortalarında başladı. 1830’larda güney sahillerini işgale başlayan İngilizlerin yanı sıra İtalyanlar da bölgede sömürgeci girişimlerde bulundu. Yemen’de Osmanlı idaresinin sona ermesinin ardından İngiliz etkisi artış gösterdi.

20’nci yüzyılın ortalarında Yemen istikrarsız bir ülke olma niteliğini sürdürdü. Dış güçlerce desteklenen unsurlar arasında süren iç savaş ülkeyi ciddi krizlere sürükledi. Kuzey ve güney olarak iki parçaya ayrılan Yemen 1990 yılında tek bir ülke haline gelebildi. Fakat bu birleşme istikrarsızlığı sona erdirmedi.

Bu sürecin ardından, ABD ile yakın ilişkiler kuran Yemen yönetiminin ülkedeki Müslüman halka yönelik baskıları artarak devam etti. Yemen’de halen, İran destekli silahlı gruplar ile Suudi Arabistan ve Batı destekli hükümet güçleri arasında çatışmalar sürüyor. Savaşın bedelini ise yoksulluk, açlık, salgın hastalıklar ve katliamlarla karşı karşıya kalan Müslüman halk ödüyor.

1681743061973.png
 
İranın cehenneme çevirdiği iki mazlum coğrafya...
 
Son düzenleme:
Yazıkki bana Belucistan diye ümmet ülkesinden henüz haberim oldu. :(
 
Pakistan Belucistanı’nda binlerce Sünni Beluç’un kayıp olduğu, hapsedildiği ve işkence gördüğü biliniyor.
İran ı anlarım sünnilere soykırım uygular. Pakistan sünni değil mi neden baskı uyguluyor. Özerklik istemesinler diye mi
 
Kuzey ve güney olarak iki parçaya ayrılan Yemen 1990 yılında tek bir ülke haline gelebildi. Fakat bu birleşme istikrarsızlığı sona erdirmedi.
Bir kere ayrıldı mı bir daha birleşilmiyor. İslam topraklarının birleşmesi nasıl mümkün olabilir ki.
 

Konuyu görüntüleyen kullanıcılar

Tema özelleştirme sistemi

Bu menüden forum temasının bazı alanlarını kendinize özel olarak düzenleye bilirsiniz

  • Geniş / Dar görünüm

    Temanızı geniş yada dar olarak kullanmak için kullanabileceğiniz bir yapıyı kontrolünü sağlayabilirsiniz.

    Izgara görünümlü forum listesi

    Forum listesindeki düzeni ızgara yada sıradan listeleme tarzındaki yapının kontrolünü sağlayabilirsiniz.

    Resimli ızgara modu

    Izgara forum listesinde resimleri açıp/kapatabileceğiniz yapının kontrolünü sağlayabilirsiniz.

    Kenar çubuğunu kapat

    Kenar çubuğunu kapatarak forumdaki kalabalık görünümde kurtulabilirsiniz.

    Sabit kenar çubuğu

    Kenar çubuğunu sabitleyerek daha kullanışlı ve erişiminizi kolaylaştırabilirsiniz.

    Köşe kıvrımlarını kapat

    Blokların köşelerinde bulunan kıvrımları kapatıp/açarak zevkinize göre kullanabilirsiniz.

  • Zevkini yansıtan renk kombinasyonunu seç
    Arkaplan resimleri
    Renk geçişli arkaplanlar
Geri