Foruma hoşgeldin 👋, Ziyaretçi

Forum içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için foruma kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Foruma üye olmak tamamen ücretsizdir.

Ramazan orucunun hepsine veya teravih namazının hepsine bir niyet yapsak yeterli midir? (1 Görüntüleyen)

AsyAAsyA is verified member.

Öylesine...
Forum Kalemi
Puan 113
Çözümler 1
AsyAAsyA is verified member.
Soru:Ramazan orucunun hepsine veya teravih namazının hepsine bir niyet yapsak yeterli midir?
Cevap:Ramazan orucuna niyeti kalben yapmak kafidir. Sahura kalkmak da bir niyettir. Dil ile söylemek daha faziletlidir.
Ramazan orucunun her gününe ayrı ayrı niyet etmek farzdır. Yarın ki orucun niyeti, güneşin batmasıyla başlar kaba kuşluğa yani yaklaşık öğlen namazına bir saat kalıncaya kadar devam eder. Tabi ki imsaktan bu vakte kadar yeme-içme vs. olmamalıdır.
Akşam namazı vaktinden önce ve kaba kuşluktan sonra Ramazan orucuna niyet geçerli olmaz. Niyetin en güzeli; “niyet ettim yarınki Ramazan-ı Şerif orucunu tutmaya“ demektir.
Teravih namazına tek niyet yeterlidir. Selamlardan sonra yeme, içme veya konuşma gibi hareketler olmadıkça 20 rekata bir niyet kafidir.Bütün namazlara niyette rekat sayısını söylemek gerekmez.
Selam ve Hürmetlerimle
Dr. Hasan ÇINAR
Adana İl Müftüsü

@NoktA, Ben Ramazanda bir kez sesli niyet ediyorum. Onun dışında niyet etmiyorum.
Sahurum niyetimdir.
Sahura kalkma niyetim de niyetimdir.

Teravihi 11 rekat bazende 9 rekat kılıyorum. En başta niyet ediyorum bir sonraki niyetim son vitirdir.
Müftü beyin dediği gibi...
Ramazanın o güzel ruhu şimdiden her yerimizi kapladı.
Rabbim huzuru daim kılsın

@NoktA, Ben Ramazanda bir kez sesli niyet ediyorum. Onun dışında niyet etmiyorum.
Sahurum niyetimdir.
Sahura kalkma niyetim de niyetimdir.

Teravihi 11 rekat bazende 9 rekat kılıyorum. En başta niyet ediyorum bir sonraki niyetim son vitirdir.
Müftü beyin dediği gibi...
Ramazanın o güzel ruhu şimdiden her yerimizi kapladı.
Rabbim huzuru daim kılsın
9 veya 11 demişsin üstadım ama 9+11 toplam 20 mi?
Şahsen ben 20 olarak biliyorumda.

9 veya 11 demişsin üstadım ama 9+11 toplam 20 mi?
Şahsen ben 20 olarak biliyorumda.

Üstad bu konuda bir çok rivayet var, bu konudaki ihtilaflar ve tekfir etmeleri kessinlikle yanlış buluyorum. 11 reket kılanlar 20 kılanları bidatçılıkla suçlar. 20 kılanlarda 11 kılanlrı icmaya uymamakla itham eder. Ben her iki guruptan beriyim. Hızlı namaz kılan bir imamın arkasından teravih kılmıyorum. Ne kıldığını bilerek kılmak istiyorum. Başımdan atarcasına değil. Bu yüzden camide kılacaksam 20 rekat kılanlara tabi oluyorum ama evimde kılacaksam 8+3 yada 6+3 kılıyorum. 3 olanlar vitir.
Hz Aişeden gelen rivayete tabi oluyorum. Albani Hz Aişeden gelen rivayet in hadis tahlil ve tetkikleri açısından sahih hadis olduğunu söyler. İbni useymin her nekadar bu hadisi görmemezlikten gelip icmayı önceliyır isede, Hz Aişe peygambere en yakın isimdir.
Ben sünnete tabi oluyorum bu konuda. Ama müslümanlar arasında tefrika olmasın diye Camide kıldığımda 8. Rekatta sonra namazı bırakmıyor devam ediyorum.
İmam çok hızlı kılan biriyse iki rekat kılıp çıkıyor evimde devam ediyorum.

Az ama uzun ve huşu içinde kılmaya dikkat ediyorum. Namazı biraz farklı kılıyorum abim.
Yani sizin bu coğrafyada alışıla geldiğinizde biraz farklı.
20 rekatın bidat olduğunu düşünmüyorum. Ama Hz Aişeden gelen rivayete uymayı şahsen uygun buluyorum.

Konuyu görüntüleyen kullanıcılar

Tema özelleştirme sistemi

Bu menüden forum temasının bazı alanlarını kendinize özel olarak düzenleye bilirsiniz

• Geniş / Dar görünüm

Temanızı geniş yada dar olarak kullanmak için kullanabileceğiniz bir yapıyı kontrolünü sağlayabilirsiniz.

Izgara görünümlü forum listesi

Forum listesindeki düzeni ızgara yada sıradan listeleme tarzındaki yapının kontrolünü sağlayabilirsiniz.

Resimli ızgara modu

Izgara forum listesinde resimleri açıp/kapatabileceğiniz yapının kontrolünü sağlayabilirsiniz.

Kenar çubuğunu kapat

Kenar çubuğunu kapatarak forumdaki kalabalık görünümde kurtulabilirsiniz.

Sabit kenar çubuğu

Kenar çubuğunu sabitleyerek daha kullanışlı ve erişiminizi kolaylaştırabilirsiniz.

Köşe kıvrımlarını kapat

Blokların köşelerinde bulunan kıvrımları kapatıp/açarak zevkinize göre kullanabilirsiniz.

• Zevkini yansıtan renk kombinasyonunu seç
    Arkaplan resimleri
    Renk geçişli arkaplanlar
Geri