Her psikolojik rahatsızlık pskiyatrik bir eylem değildir.
Sorunların aşılamadığı durumlarda psikiyatrist'e başvurduğunuzda size ilaç yazabilir. Ama sorunları aşamadığınız durumda psikolog desteği almak istediğinizde size psikoterapi ağırlıklı ilaçsız tedavi yöntemleri kullanır.
Psikoterapi : Genel bir terimdir. Psikiyatristler de bu yöntemi kullanır ama sizin ruh sağlığı açısından sorunlu olduğunuzu yani kendine zarar verme eğiliminden anlık duygu durum değişimlerinize kadar olan değerlendirmelerinde kendi kendinize aşamadığınız sorunları ilaç desteği ile tabiri caiz ise sizi uyuşturarak, düşünme yetilerinizi sınırlı seviyelerde tutmanızı sağlayarak olayı değerlendirmeye alır.
Ek olarak ifade etmem gereken bir diğer husus ise;
Psikopati : uyumsuz kişilik özellikleri ile kümelenmiş bir bozukluktur: yetersiz duygusal tepkiler, empati eksikliği, zayıf davranış kontrolü, antisosyal sapkınlıklar ve kriminal davranışlarla sonuçlanan nöropsikiyatrik bir bozukluktur. ( Bu genel tanımdır. )
Bizler bu durumda olanlara psikopat diyoruz.
Kısaca serserilik edip dolaşan ve orasını burasını kesen kişiler psikopat olduğu gibi dünya liderleri de birer psikopat olabilirler.
Hastalıkların ana kaynağında ise temel 3 şey saklıdır.
1) Travma 2) Genetik 3) Genel çevre faktörleri
1) Travma : Yaşamış olduğunuz bir olay, anı veya şahit olduğunuz bir durum bir görüş üzerinizde kalıcı etkiler bırakabilir.
2) Genetik : İnsanlar arasında hastalıklar genetik olduğu gibi duygularda genetiktir. Hissediş ve algılar, benimsemek, benimsenmek ve kabullenişler genetik olarak insan alt yapısında yerini almaktadır.
3) Genel çevre faktörleri : Kısaca şunu söylemem gerekirse kendi çocukluğumuza baktığımızda bizim zamanımızda böyle değildi dediğimiz şeyleri günümüzde görmeye başladık ve bir sonraki nesilde bugünler için aynı şeyleri söyleyecek. Bu durum duyguları etkilediği gibi davranışları da etkiliyor. Fiziki savunmanın yanı sıra Psikolojik savunmanın önemi burada ortaya çıkıyor.
Buna ek olarak psikopatiyi karıştırmamamız gereken durumun adı ise sosyopatidir. Dipnot olarak onada değineyim kısaca
( Yazdıkça yazasım geliyor )
Sosyopat : Özünde kimseyi dinlemeyi sevmeyen, başkasının sorun ve dertleri ile ilgilenmeyen, manipüle konularında beceriklilik durumudur.
Konu psikoloji olunca
Umarım sıkıcı olmamıştır.