Foruma hoşgeldin 👋, Ziyaretçi

Forum içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için foruma kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Foruma üye olmak tamamen ücretsizdir.

Yeni Konu Prize Takılı Bırakılan Şarj Cihazları Ne Kadar Elektrik Tüketiyor?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Kadir53
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Kadir53

Osmanlı Torunu
Aktif Üye
Katılım
15 May 2022
Mesajlar
640
Tepkime puanı
709
Puanları
93
Yaş
39
Konum
Kocaeli
Burç
Koç
Memleket
Rize / Çayeli
Cinsiyet
Takım
lIr3ry

Pek çoğumuz, cep telefonu şarj cihazlarını kullanmasak bile prize takılı olarak bırakıyoruz. Peki ama bu “vampir şarj cihazları” bu durumda ne kadar elektrik harcıyor; elektrik faturamızı ne kadar “şişiriyor?”​


cep-telefonu-sarj-cihazlari-prize-takili-birakildiginda-ne-kadar-elektrik-tuketiyor-ZDtA.jpg


Kapalıyken bile şaşırtıcı oranda elektrik tüketen ev elektroniği cihazlarına genel olarak vampir cihazlar adı veriliyor. ABD Enerji Bilgi İdaresi verilerine bilgilere göre, Amerika Birleşik Devletleri'nde kümülatif olarak vampir cihazlar, yılda yaklaşık 3 milyar dolarlık ekstra bir enerji tüketimine yol açıyor. Daha önceki yazılarımızda bir şarj cihazının da kullanılmasa bile prize takılı halde bırakıldığında elektrik tüketmeye devam ettiğinden bahsetmiştik. Peki, prize takılı bırakılan şarj cihazları ne kadar elektrik tüketiyor? Birlikte bakalım...


Neredeyse her evde en az 3 cep telefonu var ve bu telefonların şarj aletleri, genellikle hep prize takılı olarak bekliyor. Peki ama bir telefon şarj cihazı, prize takılı olarak bırakıldığında ne kadar elektrik tüketiyor?


ABD Enerji Bakanlığı’nın sağladığı bilgiye göre cep telefonu şarj cihazları, telefon bağlantısı kesildikten sonra prize takılı bırakıldığında 0,26 watt enerji tüketmeye devam ediyor. Telefon şarj edilirken ise bu rakam 2,24 watt oluyor. Tabii ki bu rakamlar, şarj cihazının gücüne ya da şarj ettiğiniz telefonun batarya kapasitesine göre ufak da olsa değişim gösterecektir.

Farklı kaynaklar tarafından yapılan ölçümlere göre cep telefonu şarj cihazları ne kadar enerji harcıyor?​


Fişte takılı bırakılan cep telefonu şarj kabloları diğer elektronik aletlere göre daha az elektrik tüketse de kalıcı olarak takılı bir şarj kablosunun yıllık maliyeti iki avronun biraz altında. Ancak zaten şarj cihazını sürekli prizde bırakmak önerilen bir durum değil. Çünkü özellikle şarj cihazınız arızalıysa hızla aşırı ısınabilir ve yangın tehlikesi oluşturabilir.


  • British Gas'ın hesaplamasına göre telefon şarj cihazı 1.26 sterlin harcıyor.
  • Berkeley Lab'ın testine göre, boş modda cep telefonu şarj cihazları yaklaşık 0,26 watt ve dizüstü bilgisayar şarj cihazları 4,42 watt tüketiyor.
  • İnternette bir güç ölçerle yapılan testte ise orijinal bir Apple iPhone (iPhone 11 ile birlikte gelen 5W'lık bir şarj cihazı) şarj cihazı kullanılmış. Ve tahmin edildiği gibi akıllı telefon şarj cihazı telefonu şarj etmese de güç tüketiyor, bu rakam ise ayda 135W, yılda 1.5KW'ın biraz üzerine denk geliyor. Türkiye rakamlarına göre yılda aşağı yukarı 2 liraya mal oluyor.

OYUN KONSOLU, BİLGİSAYAR, MİKRODALGA...


Ortalama Amerikalı, elektrik maliyetlerine yılda yaklaşık 1.444 dolar harcıyor. Bunun yaklaşık yüzde 14'ü vampir cihazlara ait. Başka bir deyişle, kullanım halinde olmayan şarj cihazları ya da kapalı bir televizyon, oyun konsolu gibi farklı cihazlar, fişten çekilmeleri durumunda elektrik faturalarında yıllık yüzde 14 düşüş sağlayabilir.


İngiltere'de British Gas Araştırması ise, evlerin vampir cihazları kapatarak yılda ortalama 147 sterlin (2980 TL) tasarruf edebileceğini söylüyor. Burada bahsedilen cihazlar bekleme modundayken bile enerji tüketen elektronik cihazlar. İngiliz ETS ise ülkede evlerde tüketilen elektriğin %9 ila %16'sının, bekleme modundayken cihazlara güç sağlamak için kullanıldığını hesaplamış. British Gas'ın hesaplamasına göre beklemede bırakılan oyun konsolları ortalama 12.17 sterlin, bilgisayarlar ise 11.22 sterline mal oluyor. Bu hesaplamaya göre mikrodalga 16,37, çamaşır makinesi 4.73, yazıcı 3.81 sterlin tüketiyor.


British Gas yıllık 147 £ tasarruf rakamını, beklemede bırakılan cihazların yıllık maliyetini ise şöyle hesaplamış:







Kaynak : Chip Online
CihazCihazı bekleme modunda bıraktığını söyleyenler (Yüzde)24 saatlik sürede beklemede kalan ortalama saatBeklemede yıllık toplam maliyet
Set üstü kutu/ uydu8719.823.10 £
modem/internet yönlendiricisi9218.418,89 £
Televizyon6119.924,61 £
Mikrodalga6123£16.37
Oyun konsolu8022,2£12.17
Bilgisayar7920.9£11,22
Akıllı hoparlörler/akıllı ev cihazları9021.9£8,94
Bulaşık makinesi8422.66.86 £
Çamaşır kurutucu7822.8£4,79
Çamaşır makinesi6522.54,73 £
Yazıcı6123.33,81 £
Mobil cihaz şarj cihazı4621.6£1,26
Toplam£146.53
 

Tema özelleştirme sistemi

Bu menüden forum temasının bazı alanlarını kendinize özel olarak düzenleye bilirsiniz

  • Geniş / Dar görünüm

    Temanızı geniş yada dar olarak kullanmak için kullanabileceğiniz bir yapıyı kontrolünü sağlayabilirsiniz.

    Izgara görünümlü forum listesi

    Forum listesindeki düzeni ızgara yada sıradan listeleme tarzındaki yapının kontrolünü sağlayabilirsiniz.

    Resimli ızgara modu

    Izgara forum listesinde resimleri açıp/kapatabileceğiniz yapının kontrolünü sağlayabilirsiniz.

    Kenar çubuğunu kapat

    Kenar çubuğunu kapatarak forumdaki kalabalık görünümde kurtulabilirsiniz.

    Sabit kenar çubuğu

    Kenar çubuğunu sabitleyerek daha kullanışlı ve erişiminizi kolaylaştırabilirsiniz.

    Köşe kıvrımlarını kapat

    Blokların köşelerinde bulunan kıvrımları kapatıp/açarak zevkinize göre kullanabilirsiniz.

  • Zevkini yansıtan renk kombinasyonunu seç
    Arkaplan resimleri
    Renk geçişli arkaplanlar
Geri