Foruma hoşgeldin 👋, Ziyaretçi

Forum içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için foruma kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Foruma üye olmak tamamen ücretsizdir.

FK Kavram Paradigma

Katılım
3 May 2020
Mesajlar
15,926
Çözümler
12
Tepkime puanı
42,619
Puanları
113
Konum
FK
Web sitesi
forumkalemi.com
Burç
Akrep
İsim
Murat
Cinsiyet
Takım
lIr3ry
Evet arkadaşlar İlk kavramımız ; 'Paradigma'

Çok süslü laflar etmeye gerek yok. Çünkü ben Paradigma kavramına bilimsel alanla alakalı anlamlar yüklenmesini yada sadece felsefi bir tanımla ele alınmasını doğru bulmuyorum.

Daha basite indiregeyerek ele almak istiyorum.

Paradigmayı gözünüze taktığınız gözlük olarak düşünün. Dünya o an ibari ile gözlük çerçevenizin size gösterdiği kadardır. Yani Paradigma aslında dünyaya nasıl bir gözlük ile baktığınızdır. Çerçevenin size sunduğu bakış açısı, sizin gördüklerinizi aktarmanız o an için sizin paradigmanızdır. Yani Paradigma gözlüğü aslında olaylara sınırlı bakmanıza neden olur ve gözlüğün sadece size gösterdiğini yorumlarsınız.

Tek kelime ile anlatacak olursak ; "Bakış açısı"

Mesela batılı paradigma derken batı düşüncesinin olaya, o düşünceye bakışının nasıl olduğunu belirtmek isteriz.
Başka deyişle ; Belli bir zümrenin düşünce biçimi, hayata bakış açısı yada yaşam şeklini belirten kavramdır.

Unutmayın paradigma yani düşünme biçimi sürekli kendini yeniler. Yenilen paradigma eskisini tamamen dışlar mevcudun yerine kendi doğrusunu, yada yanlış var ise kendi yanlışını koyar.

İslam paradigmasını yada Hıristiyanlık paradigmasını düşünün. İki paradigma tanrının varlığını kabul eder ve ona inanır. Ama aslında ikisinin inandığı tanrı çok farklıdır. Çünkü iki paradigma farklı tanrı kurgular ve haliyle iki tanrının koyduğu kurallarda farklı olur.

Bu yüzden doğru bir paradigma ile hayata bakmak için iyi okumak ve üzerine düşünmek gerek.

Paradigmaya dair eklemek istediklerinizi , soru ve düşüncelerinizi ele alalım.

Buyrun söz sizin...



@Hatra @Hejir @sükutu-ezbersükutu-ezber is verified member. @EfuL!mEfuL!m is verified member. @AsyAAsyA is verified member. @ZoeZoe is verified member. @MevaMeva is verified member. @Dil-figar @DolunayDolunay is verified member. @Yeşil sarık @Placidus @Eylül
@KenshiKenshi is verified member. @lacivertlacivert is verified member. @EymenEymen is verified member.
 
@EfuL!mEfuL!m is verified member.,

Paradigmanın bilimsel tanımı : Araştırmacıya ve araştırma sürecine rehberlik eden inanç sistemi ya da dünya görüşü (Guba ve Lincoln,1994)

Paradigma kavramının kökü çok eskilere dayanmaz. 1960 lı yıllarda Thomas Khun tarafından hayatımıza sokulur. Yani yeni olmasına rağmen kullanım alanı geniş bir kavramdır.
Bakış açısı dediğimiz zaman belli bir konu hakkındaki düşünce biçimimizi ifade ederiz, ama Paradigma kavramı ise bize daha geniş bir çerçeve sunar. Belli bir zümrenin düşünce biçimini yani bizim düşünce biçimimizden ziyade bizim gibi düşünenlerin düşünce biçimini topyekün anlatmak için bu kavrama baş vururuz.

Mesela Muratın bu konudaki bakış açısı dediğin zaman sadece bana ait bir düşünce, Muratın bu konudaki paradigması ise Muratın bu konuda belli bir kalıp ve rütüel ile baktığını, konuya dair sistematik bir bakış açısı olduğunu gösterir.

Basit anlamıyla paradigma bakış açısıdır. Ama bakış açısı bize motomot paradigmanın karşılığını vermediği için yüiukarda bir çok farklı tanımlama yapma gereği duydum. Tüm bu tanımlamaların toplamı bize paradigma kavramını verir
 
Paradigma bir model demek aslında.
Bir sınır çizme bir kalıba sokma söz konusu. Uçsuz bucaksız olan bilgileri çizgiler, kanıtlar sözler boyutunun sonunda oluşan model, eşittir paradigma. Diye tanımlasam yine de basit bir ön yargıdan daha kompleks bir yapı. Bir şeyi nasıl tanımlamakla sınırlı kalacak bir kavram değil. Ne söylediğin değil de neyle alakalı söylediğin gibi. Bütünün parçası.
 
@ZoeZoe is verified member., yani. Aslında nereden tutsan elinde kalacak bir kavram.
Fikret Başkaya'nın Paradigmanın iflası kitabında söylediği gibi tanımlanması zor kavramlar...
Ama zoru başarmak zihinde oturtmak zorunda olduğumuz ve gelecekte bir çok kelime öbeğinin yerini alacak olan bir kavram bu, bana göre tabiki...
 
Pardigma kavramı öyle bir kavram ki hangi kelimenin yanına koyarsan koy uyum sağlamakla kalmaz sonucunda derya deniz sorgulatma unsuru çıkarır.
Ekoloji koy yanına pardigmayı = Ekolojij Paradigma
Öğretim koy yanına pardigmayı = Öğrenim Paradigması

Öyle ki tanımlaması yanına gelen her kelimeyle çoğalan bir kavram. Ve böyle kavramlar zihinde tekken hep neydi şöyle ki.. falan diye sorgulatır. Sınıfta hep ayakta kalan öğrenci gibidir.
 
Qasem yukarıda söz ettiğin düşünce biçimi her an değişebilir yazmışsın tanımlama yaparken...
Yani bu paradigma kavramı biraz felsefeye aitmiş gibi geldi bana.
Sürekli yeniye göre eski eskide kalıyorsa.
Çoğu kavram olduğu gibi kalıyor bildiğimiz kadarıyla...
 
@sükutu-ezbersükutu-ezber is verified member., Paradigma hayatımızda hrm çok yeni ama yine hayatımızdaki en köklü ve geniş kavramlardan biri.
Felsefi bir tanımlamada var içerisinde.
Bahsettiğin kavramlar asırlarca hayatımızda olan ve kültürel bir birikimine sonucu oluşmuş ve bahs edildiğinde açıklamaya mahal bırakmayan o kavramlar çok köklü. Paradigma 1960 lı yıllarda hayatımıza giren şimdilerde çokça kullanılan bir kavram. Bu yüzden değişimlere açık yada eklleptik olarak gelişen bir kavram.
 
Ben bu alanda çok yeniyim. Daha önce kavramlar üzerinde hiç araştırma yapmadım. Söyleyeceklerim biraz kopya olacak. Önceki yorumlarda benzer ifadeler olabilir. Şimdiden özür dilerim :)

Paradigma tanım olarak, bakış açısı olaylara ve olgulara yönelik kavramsal çerçeve anlamına geliyormuş. Değerlerimiz, inançlarımız ve düşüncelerimizin bütünlüğüyle olaylara baktığımız pencere de diyebilirmişiz.
Bir paradigma yeni çıkan sorulara ve sorunlara cevap veremediği zaman geçerliliğini kaybedermiş.

Postmodern paradigma bireyin günlük hayatında özgür iradesiyle kararlar almasında önemli etkiye sahipmiş. Kendi kimliklerini oluşturmaya teşvik eder denilebilirmiş. Günlük yaşamında daha pozitif ve başkalarının haklarını ve özgürlüklerini korumada daha duyarlı olmalarına katkı sağlarmış.
 
Bir paradigma yeni çıkan sorulara ve sorunlara cevap veremediği zaman geçerliliğini kaybedermiş.

Bu yüzden Paradigma gelişime açık ve yorumlayabilip çözüm üretiyorsa yol alır, yoksa Paradigma iflas eder ve yerine yeni bir paradigma geliştirilir.
Mesela Türkiyede Sol Paradigmanın iflası bunun en bariz örneği, yeni bir paradigma hala oluşturulmuş değil. Özgür üniversite bu konuda yoğun çalışsada ortak bir norm oluşturulmuş değil
 

Tema özelleştirme sistemi

Bu menüden forum temasının bazı alanlarını kendinize özel olarak düzenleye bilirsiniz

  • Geniş / Dar görünüm

    Temanızı geniş yada dar olarak kullanmak için kullanabileceğiniz bir yapıyı kontrolünü sağlayabilirsiniz.

    Izgara görünümlü forum listesi

    Forum listesindeki düzeni ızgara yada sıradan listeleme tarzındaki yapının kontrolünü sağlayabilirsiniz.

    Resimli ızgara modu

    Izgara forum listesinde resimleri açıp/kapatabileceğiniz yapının kontrolünü sağlayabilirsiniz.

    Kenar çubuğunu kapat

    Kenar çubuğunu kapatarak forumdaki kalabalık görünümde kurtulabilirsiniz.

    Sabit kenar çubuğu

    Kenar çubuğunu sabitleyerek daha kullanışlı ve erişiminizi kolaylaştırabilirsiniz.

    Köşe kıvrımlarını kapat

    Blokların köşelerinde bulunan kıvrımları kapatıp/açarak zevkinize göre kullanabilirsiniz.

  • Zevkini yansıtan renk kombinasyonunu seç
    Arkaplan resimleri
    Renk geçişli arkaplanlar
Geri