ÖZEL - Voleybolda stadyum müjdesi! Akif Üstündağ açıkladı: Biz niye yapmayalım
Türkiye’de seyircisi salonlara sığmıyor. Ankara’daki Milletler Ligi, ortalama 15 bin kişiye oynandı. Akif Üstündağ’ın hayalinde artık stadyumda milli maç oynamak var. Başkan, “Ülkenin bir numaralı takım sporuyuz. Polonya yapabiliyorsa, biz niye yapmayalım?” diyor.
A Milli Kadın voleybol Takımı'nın Milletler Ligi'ndeki muhteşem mücadelesini Türkiye Voleybol Federasyonu Başkanı Mehmet Akif Üstündağ yorumladı. Akif Üstündağ salon müjdesi verdi. İşte detaylar...
- Sayın başkan, Türk sporu için voleybol ne ifade ediyor?
“Gelinen noktada veriler, istatistikler ve kamuoyu ilgisi bize, voleybolun artık Türkiye’nin bir numaralı takım sporu olduğunu gösteriyor. İşte Ankara’da oynadığımız Milletler Ligi’ndeki maçlarımızı gördünüz. Tüm biletleri 1 saat içinde tükendi. Ankara Spor Salonu’nun yanına bu salonun iki katı bir salon daha yapsak kesinlikle o da dolacaktı. Voleybolun bu kadar ilgi görmesi, voleybol ailesi olarak heyecanımızı, şevkimizi ve motivasyonumuzu giderek artırıyor.”
Ankara’nın bu süreçlerde özel bir yeri var mı?
“Ankara’da 2003 yılında 5 bin kişilik Atatürk Spor Salonu’nda final oynadık ve Avrupa ikincisi olduk. O günden beri Ankara’da voleybol sevgisi giderek büyüyor. Sonrasında 7 bin kişilik TVF Başkent Voleybol Salonumuz’a da sığmadık. Şimdi Ankara Spor Salonu’na ilave saha içi tribünlerle içeri 15 bin kişi girdi. 13-17 Temmuz’da final etabı oynayacağız yine Ankara’da ve şimdiden yarı final ve final biletleri tükendi bile
Bazı ülkelerde stadyumda voleybol maçları gördük, bizde de olur mu?
“En büyük hayallerimizden ve hedeflerimizden birisi de bu. İki hayalim var biri lisemiz var ama ortaokula kadar inmek istiyoruz. İkincisi de şartlar ve imkanları oluşturup, Türkiye’de bir uluslararası karşılaşmayı stadyumda, on binlerce seyirci önünde oynamak istiyoruz. Bunun için çalışmalara şimdiden başladık. Örneğin, Elazığ’da 7 bin kişi önünde erkek milli takımımız maç yaptı. Şimdi düşünüyorum, 20-25 bin kişilik bir stadyum olsa, doldururduk. Mesela, Ankara’da Eryaman’daki stadımızın içine de ek tribünler kurarak 25 bin kişiyle rahatça maç oynayabiliriz. Bu işi birkaç yıl önce Polonya yaptı. Niye Polonya yapabiliyor da Türkiye yapmasın? Önce 25 bin kişilik statta görelim, belki sonrasında oralara da sığmayacağız!
Özellikle genç nesilde voleybola yöneliş ve büyük bir ilgi var. Bunu neye bağlıyorsunuz?
Sadece seyirci olarak değil, paydaş olarak da gençlerimiz voleybolun içinde… TVF Voleybol Lisesi’nde biz antrenörlük, hakemlik dersleri de veriyoruz. Bu hafta, 28 hakem adayımızın kursu bitti ve mezun ettik, onlar geleceğin hakemleri. Burada biz geleceğin oyuncularına, hakemlerine, antrenörlerine yatırım yapıyoruz. İki yıldır karşılıksız burs da veriyoruz gençlerimize. Öyle güçlü sponsorlarımız var ki, sadece milli takıma veya lige sponsor olduk demiyorlar. Bizim nerede destek ihtiyacımız varsa orada bizimle yol arkadaşlığı ve değer ortaklığı yapıyorlar. Bugün 36 ilde fabrika voleybol var. Hedefimiz 81 il! Fakat pandemi bizi de olumsuz etkiledi. Bu açıkları kapatmak için festival voleybolunu devreye soktuk. Anadolu’nun dört bir yanında voleybola ilgiyi artırdık. Bunların karşılığını da alıyoruz...”
Hedef artık kür
- Tokyo Olimpiyat Oyunları’nda Filenin Sultanları 5. oldu. Paris 2024 için nasıl bir beklentiniz va
Aslında yabancı kuralı değişmedi
- Yabancı kuralı 3+1’den 3+2’ye çıktı. Bu değişikliğin sebebi nedir?
“Buradaki amacımız, aslında yabancı kotasını kullanacak takımlarda kenarda oturan yerli oyuncuların farklı takımlarda değerlendirmesini teşvik etmek. Bunun çalışmasını yapıp, kulüplerle paylaştık. 3+1’de esameye 10 yerli, 4 yabancı yazılıyor. Ben size 3+2 vereyim, siz de benchte oturtacağınız genç oyuncuları başka takımlara kiralık verin dedik. Bunu da mantıklı buldular.
Aslında normalde yabancı kuralı değişmedi. Sonuçta listede bir yabancı belki fazla olacak ama sahada yine aynı sayıda yabancı oynayacak.
Buna karşılık kenarda kalan gençlerimizin de oynamasını sağlayacağız.”
kaynak: Milliyet