Foruma hoşgeldin 👋, Ziyaretçi

Forum içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için foruma kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Foruma üye olmak tamamen ücretsizdir.

İlkbahar Namazda Gözü Olmayanın! (1 Görüntüleyen)

AsyAAsyA is verified member.

Öylesine...
Forum Kalemi
Puan 113
Çözümler 1
Katılım
1 May 2020
Mesajlar
16,676
Çözümler
1
Tepkime puanı
45,983
Puan
113
AsyAAsyA is verified member.
Simge: Belli bir insan topluluğunun uzlaşarak kendisine belli bir anlam yüklediği somut nesne ya da im, işaret.
İslam dininin simgesi nedir sorusuna verilecek cevaplardan biride ezandır. Ezan namaza çağrıdır. Müslümanların namaz için toplanma zamanının geldiğini anlatan bir çağrı. Ezan birlikteliğin en güzel şeklinin yaşanma zamanının geldiğini anlatan bir simgedir.
Ezanın nasıl belirlendiğini biliyorsunuzdur, yine de bir hatırlayalım .
Medine’ ye hicretten sonra ilk olarak bir mabed inşa edilir. Hep birlikte Allah’ın huzuruna durulacağı, yakarışların hep birden O’na ulaşacağı ümidiyle yapılan mescide toplanmakta bazı aksaklıklar yaşanır. Bu duruma çözüm bulmak için istişareler yapılır. Sahabeden bazıları diğer din mensuplarının ibadete çağırma yöntemlerini teklif ederler. Kimi “Hristiyanlar gibi çan çalabiliriz.” Derken, kimisi de “Yahudilerin yaptığı gibi boru ile çağrıda bulunalım.” Diyordu. Bazıları ise Mecusilerin yaptığı gibi ateş yakma teklifinde bulundu.
Böyle bir toplantıda içlerine sinen bir karar çıkmayınca Hz. Ömer’in teklifiyle Allah Rasulü “Ey Bilal kalk ve insanları namaza çağır.” Buyurdu. Bu dönemde sokaklarda “es salah es salah” (namaza namaza) sesleri duyuldu.
Bir gece Abdullah bin Zeyd’e rüyasında ezan öğretildi. Sabah namazından sonra Rasulullah’a gördüğü rüyayı anlattı. Rasulullah Cebrail vasıtasıyla Abdullah bin Zeyd’in rüyasından haberdar edilmişti. Gördüğü rüyadaki sözleri Hz. Bilal’e öğretmesini söyledi. Çünkü Hz Bilal’in sesi hem daha gür hem de daha güzeldi.
O zamandan beri islamın ibadet çağrısı olarak, beş vakit minarelerimizde söylenir. İslamın en önemli simgelerinden biridir.
Hepimizin namaz konusunda eksikleri var. Bir kısmımız namazı vaktinde kılmaya güç yetiremezken, bazıları namazın tüm vakitlerini eda etmekte güçlük çeker. Özellikle sabah namazı bizim en çok zorlandığımız namazdır.
Dün bir misafirimiz vardı. Sabah namazı vaktinden önce uyandı. Ezanı duymadığı zannıyla “İmam çağırdı mı?” dedi. Henüz namaz vakti girmemişti. Ezan için kullandığı ifade takdir edilesiydi. Bizlerde ezanı dinliyoruz ama imamın bizi namaza çağırdığını hissedemiyoruz.
Birden hocamın sözleri yankılandı kulağımda. Namazda gözü olmayanın, ezanda kulağı olmaz.

NoktA



1eb134fb42382d48f.md.jpg
 
Yüreğine kalemine sağlık
Takipteyim Nokta :)
 

Konuyu görüntüleyen kullanıcılar

Tema özelleştirme sistemi

Bu menüden forum temasının bazı alanlarını kendinize özel olarak düzenleye bilirsiniz

  • Geniş / Dar görünüm

    Temanızı geniş yada dar olarak kullanmak için kullanabileceğiniz bir yapıyı kontrolünü sağlayabilirsiniz.

    Izgara görünümlü forum listesi

    Forum listesindeki düzeni ızgara yada sıradan listeleme tarzındaki yapının kontrolünü sağlayabilirsiniz.

    Resimli ızgara modu

    Izgara forum listesinde resimleri açıp/kapatabileceğiniz yapının kontrolünü sağlayabilirsiniz.

    Kenar çubuğunu kapat

    Kenar çubuğunu kapatarak forumdaki kalabalık görünümde kurtulabilirsiniz.

    Sabit kenar çubuğu

    Kenar çubuğunu sabitleyerek daha kullanışlı ve erişiminizi kolaylaştırabilirsiniz.

    Köşe kıvrımlarını kapat

    Blokların köşelerinde bulunan kıvrımları kapatıp/açarak zevkinize göre kullanabilirsiniz.

  • Zevkini yansıtan renk kombinasyonunu seç
    Arkaplan resimleri
    Renk geçişli arkaplanlar
Geri