- Katılım
- 1 May 2020
- Mesajlar
- 15,747
- Çözümler
- 1
- Tepkime puanı
- 42,769
- Puanları
- 113
Müslüman Delikanlının 19 Maddelik Rehberi
Nureddin Yıldız Hocaefendinin Kıblegâh Evler kitabından Delikanlıya Acil Rehber.
1) İmanın hakkını ver.
Bilerek ve içini doldurmaya hazır olarak ‘lailaheillellah’ demek gerekir. İman edip, kâfirler gibi yaşamak olmaz. Şirk, nifak gibi tehlikelerden korunmuş olduğuna dikkat et. İslam’ı bütün olarak kabul edip yaşadığımız zaman hakiki Müslüman oluruz.
Elbette eksiğimiz olur; eksiklerimizden ötürü Rabbimizin affına sığınır, vurdumduymazlık etmeyiz. Günah işlememeye çalışırız; kazara işlersek hemen tevbeye sarılırız. Günah bekletmeyiz.
İbadetsiz kalmayı çok tehlikeli görürüz. İbadeti de camide namaz kılmak, ramazanlarda iftarlara gitmek, yaşlanınca da haccetmek olarak sakın görme! Allah’ın razı olduğu her iş ibadettir. Evlilik de yerine göre ibadettir.
Peygamber sallallahu aleyhi ve sellem efendimiz yoldan eziyet veren bir şeyi almayı imanın bölümlerinden biri olarak görmektedir. Mü’minin boş işi olmaz. Boş niyeti olur. Ondan da Allah’a sığınır.
İbadetlerin de seviyeleri vardır. En önemlisi farzlardır. Önce farzların hakkını ver. Sonra vacipler, sonra da sünnetler. Yalnız şunu bilmek gerekiyor: Bir işin ibadet olması ve Allah Teâlâ’nın ona sevap yazması iki şeyle mümkündür.
O iş, yalnız Allah Teâlâ için yapılacak yani ihlaslı olacak. Bu bir. İkincisi ise o işin Resûlullah sallallahu aleyhi ve sellem ve ashabının yaptığına uygun olması gerekir. İyi niyet de tek başına yetmez, uygunluk da. İkisi bir arada olmalıdır.
2) Namaz en önemli iştir.
Allah Teâlâ bu dini namaz üzerine kurdu. Kâfirlerle aramızdaki en bariz fark namazdır. Namaza göre bir hayat düzeni kur. Randevuların namaza göre olsun. İş oluştururken, bir yerde çalışmaya gireceğin zaman namazına göre hesap yap. Aç kal, namazsız kalma. Camide kılmanın erkekler için temel şartlardan sayıldığını unutma.
Hele Cuma namazını sakın kaçırmayasın, kalbin mühürlenir. Akşam toplantıların, gezilerin sabah namazını hesap ederek başlasın, bitsin. Namazı camide kılmayı hatta imamla iftitah tekbirine başlamayı ilke edin; göreceksin Allah her işinde önünün açacak, zorluk görmeyeceksin. Girdiğin sınavların kolaylaşacak.
Namazların sünnetlerini de kaçırmaman gerekir. Namaz terk edenler önce sünnetleri terk ettiler. Şeytanın en önemli taktiklerinden biri, ibadetlerin sünnetlerini yıpratmaktır.
Eğer namaz denince senin için akan sular duruyorsa korkma! Sen Allah’ın himayesindesin, senin her işin yürür.
3) Cumanın yeri ayrıdır.
Cumanın namazı da günü de farklıdır. Cuma namazı muhakkak cemaate katılmamız gereken bir ibadettir. En takva imam kimse onun arkasında kılmaya çalış Cuma namazını. Öyle bir tercih imkânın yoksa en kalabalık camiyi tercih et.
Cuma günü, duaların kabul olduğu önemli bir saat vardır. O saatin ne zaman olduğu bize açıklanmamıştır ki, bütün günü dikkatli olalım. Ona göre Cuma gününü iyi değerlendirmeye çalış. O gün Kehf suresini okumak önemli bir sünnettir.
4) Salâvatı ihmal etme.
Peygamber sallallahu aleyhi ve sellem efendimize sevgimiz imanımızın gereği olan bir sevgidir. Ona saygımız, onunla ilgili her şeyde ortaya çıkmalıdır. Hadislerinden birinin yazılı olduğu bir kâğıt parçasını bile kullanırken dikkat ederiz. Onun adını anarken salâvat getirmeyi unutmayız. Onun için hususi salâvat getiririz. Sünnetine hizmet etmeyi, adının yayılmasını sağlamayı cihat görürüz.
5) Zekâtı özle.
İlk zekât vereceğin günü hasretle bekle. Zekât veren, Ebu Bekir yapılı Müslüman olmanın çok farklı olduğunu bil. Öyle olmak için dua et. Sadaka vereceğin zamanları hesaplayarak para biriktir. İlk sadaka verdiğin tarihi not al. Cimrilikten kaçın. Cimri ile dostluğunu ilerletme. Sadaka, burs almamaya çalış.
6) Riyayı kara listene al.
Allah için olmayan bir işin değersiz olacağını hatta başının derdi olacağını bilmelisin. Allah için yaptığına kulları karıştırma.
7) Ramazanda sele kapılma.
İslam’a ve Şeriat’a karşı olanların bile ramazan orucu tutmalarını neye bağlıyorsun? Neden ramazanda herkesin Müslümanlık ruhu canlanıyor sence?
Nedeni şudur:
Şeytan, sünnete uygun olmayan işlerin yapılmasından rahatsız olmaz. Yapılmalarını teşvik bile eder. Mesela ramazan ayı zühd ve takva ayı, Allah’a yakın olma ayı, açlıkla eğitilme ayı iken şimdi ne olduğunu izleyebiliyor musun? Nasıl da ramazan ayı yemeklerle taştığımız bir ay oldu? Nasıl ramazan eğlenceye dönüştü.
Ramazanda teravih namazı diye kılınan namazın neresi namaza benziyor? Hani Kur’an azameti? Demek ki, aslından koparılmış, bize göre şekil almış bir ramazan çıktı ortaya. Nefislerimizi tatmin ettiğimiz ama adına ibadet dediğimiz işler yapar olduk. Kendi kendimizi aldatıyoruz.
Ramazan ayını fırsat bil. Her ramazanı senin için son ramazan olabilir diye değerlendir. Gecelerini ayrı, gündüzlerini ayrı değerlendir. Yılın bir ayını kurtar ki, o bir ay gerisine yetsin.
Her ramazanda bir hatana veda et, bir yeni hayra başla. Allah ömür verir de yaşarsan otuz yıl sonra cennete çok yakın bir mesafeye geldiğini hissedersin.
Ramazandan sonra da nafile oruç tutmaya çalış. Pazartesi, Perşembe günlerini tutarsan büyük iş yapmış
olursun.
8) Kur’ansız Müslümanlık yoktur.
Ne kadar Kur’an okuduğun, ne kadar Müslüman olduğunun ölçüsüdür. Ona doymak olmayacağını bil. Önce güzel bir okuyucu ol.
Sonra da onu anlamak için çalışanlardan ol. Onu anlamak sadece meal okumak değildir. Fıkıh bilmek de onu anlamaktır. Hadis bilmek de onu anlamaktır.
Kur’an ehli olmanın en tabii gereklerinden biri de ona hizmet etmektir. Kur’an okunmak için tahsis edilmiş bir yerin halılarını süpürebilirsin. Birilerinin onunla tanışması için aracı olabilirsin. Kur’an okuyan talebelerin çamaşırlarını yıkayabilirsin. Ona hizmet olsun ne olursa olsun mantığıyla hareket et.
9) Haccı hasretle bekle.
Hacca gideceğin gün için yirmi yıl para biriktirsen çok değildir. Yıllarca Kâ’be’nin etrafında kalbin dönsün. Bir gün oraya vardın mı bedeninin döndüğünden haz alırsın. O zaman orada Rabbini bulursun. Haccı rüyalarında görmeye çalış. Medine’ye ziyaret için kalbin yerinden çıkacak gibi olsun. İman budur.
10) İstiğfar hayattır, tevbe şarttır.
Küçük-büyük günah ayrımı yapmadan, her hata için tevbeye alışmak lazımdır. İstiğfara alışmış bir dil sahibini kurtarır. Seyyidülistiğfar’ı kesinlikle ezberle, sabah akşak tekrar et.
11) Cehaletten kaç.
Allah’ın cahil dediklerinden olmamak gerekir. Kur’an, hadis, fıkıh bilgin olsun. O derslerin yapıldığı bir ilim meclisine müdavim ol; kurtulursun. Dünya ilimlerinde ve imkânlarında geri kalma; herkestekinden daha iyisi sende olabilir. Yeter ki dünyalığa esir olma.
12) Dertli adam ol
İnsanlığı dert edin. İslam’ı dert edin. Anneni babanı dert edin. Ülkeni dert edin. Sırf kendisi için yaşayan küçük kafalılardan sakın olmayasın.
Bir vakfa, bir derneğe katıl. Orada Allah için hizmet et. Yeteneklerinle uyumlu bir alan bulup o alanda dinine hizmet etmeye çalış. Müslümanların durumlarını iyi izle. Küçük bir coğrafyada tıkanıp kalma.
Kötülüklere karşı savaşanlardan ol. İyiliği emret. Kendini İslam’ın kalelerinden birini bekleyen muhafız yerine koy. Sen olmasan din gider diye düşün. Ama başkalarına anlatıp kendini unutma; çelişki içinde olma. Kurtar ve kurtul.
Yaptıklarında Allah’a tevekkül et. O’ndan başkası için bir iş yapma. Senin cihadın bu olsun.
13) Önce Allah sonra anne baba, unutma.
Ne yaparsan yap, dünyada huzurun ahirette de cennetin annen ve babanın elindedir. Onların dini olmasa bile sen dininden dolayı onlara iyi davran. Onların üzüldüğü bir işi asla yapma. Onların ellerini ve ayaklarını öpmekten çekinme.
Ölçün şudur:
‘Sen ve malın babanınsın!’
Annenin hakkının babanın üç katı olduğunu da bil. Onların yakınlarını da ihmal etmemen gerekir.
14) Yumuşak ol. Yumuşak ol.
Kuralımız şudur:
‘Allah, yumuşaklığa verdiği başarıyı sertliğe vermez.’
Yumuşaklığın, cesaretinin kırılması şeklinde olmasın. Kullardan korkma. Onları yaratandan kork yeter.
15) İyilerden başkası bize yakın değildir.
İyinin kötü arkadaşı olmaz. Olursa o da iyiliğini ispat edemez. Sevimsiz ahlakı ve tavırları olanla beraberlikten kaçınmalısın.
16) Müslüman’a eziyet etme.
Ona eziyet etmediğin gibi, eziyetine karşı ona yardım et. Müslüman’ı yalnız bırakmak suçtur. Gıybet, dedikodu, yalan suçtur, bilesin. Allah için sev, Allah için buğz et.
17) Kadın fitnesinden uzak kal, iffetini korumayı cihad bil.
Kadın-erkek karma meclislerden kaçın. El altından şehvetini kışkırtan yayınlardan kaç. TV’ye kapılma. Kadınların erkeklere, erkeklerin kadınlara benzeşmesinin haram olduğun unutma. Yabancı kadınla tokalaşma.
18) Ömrünün kıymetini bil.
Okuduğun, yazdığın değerli olsun. Sporun işe yarasın. Dostluğun bereketli olsun. Arkadaşlığın faydalı olsun. Seviyesiz iş yapma. Yemeklere boğulma. Ye, iç, israf etme. İsraf etmek sadece yemek dökmek değildir. Mideni yıpratman da bir israftır.
19) İyi arkadaş, iyi komşu ol.
Müslüman, sevilen insan olur. Arkadaşlarının özlediği, bir nedenle senin komşun olanların imrendiği biri olman sana yaraşır.
Nureddin Yıldız Hocaefendinin Kıblegâh Evler kitabından Delikanlıya Acil Rehber.
1) İmanın hakkını ver.
Bilerek ve içini doldurmaya hazır olarak ‘lailaheillellah’ demek gerekir. İman edip, kâfirler gibi yaşamak olmaz. Şirk, nifak gibi tehlikelerden korunmuş olduğuna dikkat et. İslam’ı bütün olarak kabul edip yaşadığımız zaman hakiki Müslüman oluruz.
Elbette eksiğimiz olur; eksiklerimizden ötürü Rabbimizin affına sığınır, vurdumduymazlık etmeyiz. Günah işlememeye çalışırız; kazara işlersek hemen tevbeye sarılırız. Günah bekletmeyiz.
İbadetsiz kalmayı çok tehlikeli görürüz. İbadeti de camide namaz kılmak, ramazanlarda iftarlara gitmek, yaşlanınca da haccetmek olarak sakın görme! Allah’ın razı olduğu her iş ibadettir. Evlilik de yerine göre ibadettir.
Peygamber sallallahu aleyhi ve sellem efendimiz yoldan eziyet veren bir şeyi almayı imanın bölümlerinden biri olarak görmektedir. Mü’minin boş işi olmaz. Boş niyeti olur. Ondan da Allah’a sığınır.
İbadetlerin de seviyeleri vardır. En önemlisi farzlardır. Önce farzların hakkını ver. Sonra vacipler, sonra da sünnetler. Yalnız şunu bilmek gerekiyor: Bir işin ibadet olması ve Allah Teâlâ’nın ona sevap yazması iki şeyle mümkündür.
O iş, yalnız Allah Teâlâ için yapılacak yani ihlaslı olacak. Bu bir. İkincisi ise o işin Resûlullah sallallahu aleyhi ve sellem ve ashabının yaptığına uygun olması gerekir. İyi niyet de tek başına yetmez, uygunluk da. İkisi bir arada olmalıdır.
2) Namaz en önemli iştir.
Allah Teâlâ bu dini namaz üzerine kurdu. Kâfirlerle aramızdaki en bariz fark namazdır. Namaza göre bir hayat düzeni kur. Randevuların namaza göre olsun. İş oluştururken, bir yerde çalışmaya gireceğin zaman namazına göre hesap yap. Aç kal, namazsız kalma. Camide kılmanın erkekler için temel şartlardan sayıldığını unutma.
Hele Cuma namazını sakın kaçırmayasın, kalbin mühürlenir. Akşam toplantıların, gezilerin sabah namazını hesap ederek başlasın, bitsin. Namazı camide kılmayı hatta imamla iftitah tekbirine başlamayı ilke edin; göreceksin Allah her işinde önünün açacak, zorluk görmeyeceksin. Girdiğin sınavların kolaylaşacak.
Namazların sünnetlerini de kaçırmaman gerekir. Namaz terk edenler önce sünnetleri terk ettiler. Şeytanın en önemli taktiklerinden biri, ibadetlerin sünnetlerini yıpratmaktır.
Eğer namaz denince senin için akan sular duruyorsa korkma! Sen Allah’ın himayesindesin, senin her işin yürür.
3) Cumanın yeri ayrıdır.
Cumanın namazı da günü de farklıdır. Cuma namazı muhakkak cemaate katılmamız gereken bir ibadettir. En takva imam kimse onun arkasında kılmaya çalış Cuma namazını. Öyle bir tercih imkânın yoksa en kalabalık camiyi tercih et.
Cuma günü, duaların kabul olduğu önemli bir saat vardır. O saatin ne zaman olduğu bize açıklanmamıştır ki, bütün günü dikkatli olalım. Ona göre Cuma gününü iyi değerlendirmeye çalış. O gün Kehf suresini okumak önemli bir sünnettir.
4) Salâvatı ihmal etme.
Peygamber sallallahu aleyhi ve sellem efendimize sevgimiz imanımızın gereği olan bir sevgidir. Ona saygımız, onunla ilgili her şeyde ortaya çıkmalıdır. Hadislerinden birinin yazılı olduğu bir kâğıt parçasını bile kullanırken dikkat ederiz. Onun adını anarken salâvat getirmeyi unutmayız. Onun için hususi salâvat getiririz. Sünnetine hizmet etmeyi, adının yayılmasını sağlamayı cihat görürüz.
5) Zekâtı özle.
İlk zekât vereceğin günü hasretle bekle. Zekât veren, Ebu Bekir yapılı Müslüman olmanın çok farklı olduğunu bil. Öyle olmak için dua et. Sadaka vereceğin zamanları hesaplayarak para biriktir. İlk sadaka verdiğin tarihi not al. Cimrilikten kaçın. Cimri ile dostluğunu ilerletme. Sadaka, burs almamaya çalış.
6) Riyayı kara listene al.
Allah için olmayan bir işin değersiz olacağını hatta başının derdi olacağını bilmelisin. Allah için yaptığına kulları karıştırma.
7) Ramazanda sele kapılma.
İslam’a ve Şeriat’a karşı olanların bile ramazan orucu tutmalarını neye bağlıyorsun? Neden ramazanda herkesin Müslümanlık ruhu canlanıyor sence?
Nedeni şudur:
Şeytan, sünnete uygun olmayan işlerin yapılmasından rahatsız olmaz. Yapılmalarını teşvik bile eder. Mesela ramazan ayı zühd ve takva ayı, Allah’a yakın olma ayı, açlıkla eğitilme ayı iken şimdi ne olduğunu izleyebiliyor musun? Nasıl da ramazan ayı yemeklerle taştığımız bir ay oldu? Nasıl ramazan eğlenceye dönüştü.
Ramazanda teravih namazı diye kılınan namazın neresi namaza benziyor? Hani Kur’an azameti? Demek ki, aslından koparılmış, bize göre şekil almış bir ramazan çıktı ortaya. Nefislerimizi tatmin ettiğimiz ama adına ibadet dediğimiz işler yapar olduk. Kendi kendimizi aldatıyoruz.
Ramazan ayını fırsat bil. Her ramazanı senin için son ramazan olabilir diye değerlendir. Gecelerini ayrı, gündüzlerini ayrı değerlendir. Yılın bir ayını kurtar ki, o bir ay gerisine yetsin.
Her ramazanda bir hatana veda et, bir yeni hayra başla. Allah ömür verir de yaşarsan otuz yıl sonra cennete çok yakın bir mesafeye geldiğini hissedersin.
Ramazandan sonra da nafile oruç tutmaya çalış. Pazartesi, Perşembe günlerini tutarsan büyük iş yapmış
olursun.
8) Kur’ansız Müslümanlık yoktur.
Ne kadar Kur’an okuduğun, ne kadar Müslüman olduğunun ölçüsüdür. Ona doymak olmayacağını bil. Önce güzel bir okuyucu ol.
Sonra da onu anlamak için çalışanlardan ol. Onu anlamak sadece meal okumak değildir. Fıkıh bilmek de onu anlamaktır. Hadis bilmek de onu anlamaktır.
Kur’an ehli olmanın en tabii gereklerinden biri de ona hizmet etmektir. Kur’an okunmak için tahsis edilmiş bir yerin halılarını süpürebilirsin. Birilerinin onunla tanışması için aracı olabilirsin. Kur’an okuyan talebelerin çamaşırlarını yıkayabilirsin. Ona hizmet olsun ne olursa olsun mantığıyla hareket et.
9) Haccı hasretle bekle.
Hacca gideceğin gün için yirmi yıl para biriktirsen çok değildir. Yıllarca Kâ’be’nin etrafında kalbin dönsün. Bir gün oraya vardın mı bedeninin döndüğünden haz alırsın. O zaman orada Rabbini bulursun. Haccı rüyalarında görmeye çalış. Medine’ye ziyaret için kalbin yerinden çıkacak gibi olsun. İman budur.
10) İstiğfar hayattır, tevbe şarttır.
Küçük-büyük günah ayrımı yapmadan, her hata için tevbeye alışmak lazımdır. İstiğfara alışmış bir dil sahibini kurtarır. Seyyidülistiğfar’ı kesinlikle ezberle, sabah akşak tekrar et.
11) Cehaletten kaç.
Allah’ın cahil dediklerinden olmamak gerekir. Kur’an, hadis, fıkıh bilgin olsun. O derslerin yapıldığı bir ilim meclisine müdavim ol; kurtulursun. Dünya ilimlerinde ve imkânlarında geri kalma; herkestekinden daha iyisi sende olabilir. Yeter ki dünyalığa esir olma.
12) Dertli adam ol
İnsanlığı dert edin. İslam’ı dert edin. Anneni babanı dert edin. Ülkeni dert edin. Sırf kendisi için yaşayan küçük kafalılardan sakın olmayasın.
Bir vakfa, bir derneğe katıl. Orada Allah için hizmet et. Yeteneklerinle uyumlu bir alan bulup o alanda dinine hizmet etmeye çalış. Müslümanların durumlarını iyi izle. Küçük bir coğrafyada tıkanıp kalma.
Kötülüklere karşı savaşanlardan ol. İyiliği emret. Kendini İslam’ın kalelerinden birini bekleyen muhafız yerine koy. Sen olmasan din gider diye düşün. Ama başkalarına anlatıp kendini unutma; çelişki içinde olma. Kurtar ve kurtul.
Yaptıklarında Allah’a tevekkül et. O’ndan başkası için bir iş yapma. Senin cihadın bu olsun.
13) Önce Allah sonra anne baba, unutma.
Ne yaparsan yap, dünyada huzurun ahirette de cennetin annen ve babanın elindedir. Onların dini olmasa bile sen dininden dolayı onlara iyi davran. Onların üzüldüğü bir işi asla yapma. Onların ellerini ve ayaklarını öpmekten çekinme.
Ölçün şudur:
‘Sen ve malın babanınsın!’
Annenin hakkının babanın üç katı olduğunu da bil. Onların yakınlarını da ihmal etmemen gerekir.
14) Yumuşak ol. Yumuşak ol.
Kuralımız şudur:
‘Allah, yumuşaklığa verdiği başarıyı sertliğe vermez.’
Yumuşaklığın, cesaretinin kırılması şeklinde olmasın. Kullardan korkma. Onları yaratandan kork yeter.
15) İyilerden başkası bize yakın değildir.
İyinin kötü arkadaşı olmaz. Olursa o da iyiliğini ispat edemez. Sevimsiz ahlakı ve tavırları olanla beraberlikten kaçınmalısın.
16) Müslüman’a eziyet etme.
Ona eziyet etmediğin gibi, eziyetine karşı ona yardım et. Müslüman’ı yalnız bırakmak suçtur. Gıybet, dedikodu, yalan suçtur, bilesin. Allah için sev, Allah için buğz et.
17) Kadın fitnesinden uzak kal, iffetini korumayı cihad bil.
Kadın-erkek karma meclislerden kaçın. El altından şehvetini kışkırtan yayınlardan kaç. TV’ye kapılma. Kadınların erkeklere, erkeklerin kadınlara benzeşmesinin haram olduğun unutma. Yabancı kadınla tokalaşma.
18) Ömrünün kıymetini bil.
Okuduğun, yazdığın değerli olsun. Sporun işe yarasın. Dostluğun bereketli olsun. Arkadaşlığın faydalı olsun. Seviyesiz iş yapma. Yemeklere boğulma. Ye, iç, israf etme. İsraf etmek sadece yemek dökmek değildir. Mideni yıpratman da bir israftır.
19) İyi arkadaş, iyi komşu ol.
Müslüman, sevilen insan olur. Arkadaşlarının özlediği, bir nedenle senin komşun olanların imrendiği biri olman sana yaraşır.