Foruma hoş geldin, Ziyaretçi

Forum içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için foruma kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Foruma üye olmak tamamen ücretsizdir.

Düşünce Platformumuza Hoşgeldiniz!

Düşünce Platformumuz bilgi ve düşüncenin en özgür adresidir!
Güne, gündeme ve yarınlara dair söyleyeceğim var diyenlerin, günlük koşuşturmaca içerisinde zihin jimnastiği yapmak isteyenlerin özgürlük meşalesi ~ FORUM KALEMİ ~

Tarih Muhteşem Süleyman Hazretlerinin ihtişamlı kadrosu...

SiyahSancaktaR

FK Üyesi
Ceddi Osmanlı
Katılım
7 Kas 2020
Mesajlar
10,553
Çözümler
1
Tepkime puanı
13,914
Puanları
113
Yaş
40
Konum
Istanbul
Burç
Yengeç
Cinsiyet
Medeni Hal
JkcUDD
Osmanlı padişahları içinde denizlerin
önemini en fazla idrak eden şüphesiz
Kanuni Sultan Süleymandı.
İdris Bostan 1

Bir devlet düşünün ki, Hazar Denizi, Karadeniz, Akdeniz, Kızıldeniz, Basra Körfezini denetiminde tutsun; bir devlet düşünün ki, Macaristanın bir bölümü, Balkanların tamamı, bugün Ukrayna sınırları içinde kalan Kırım, Anadolu, Mezopotamya ve Arabistana hükümran olsun; nihayet bir devlet düşünün ki, Sudan ve Habeşistandan Mısır, Libya, Tunus, Cezayir ve Fasa kadar Afrika topraklarını yönetsin, Hind Okyanusuna, hatta güneydoğu Asyadaki Açe gibi küçük sultanlıklara bile el uzatsın.

Maalesef biz Misak-ı Millî sınırları içinde oturanlar ve kendisini onunla sınırlayanlar için bu çapta bir imparatorluğu yönetmenin ne demek olduğunu kavramak, imkânsız değilse bile, zor olsa gerek.

Lakin ortada inkârı kabil olmayacak bir gerçek var: Bizden birileri gidip yönetmişler buraları. Hem de öyle böyle değil, asırlarca. Süre olarak en kısa kaldıkları Orta Macaristanın bile 150 küsur yıl elimizde kaldığını, bir başka deyişle bunun, TCnin ömrünü ikiyle çarptığınızda elde edeceğiniz bir süreye denk geldiğini düşünün, yeter.

Peki kimdi bu yönetmeyi bilen ve buna iştahlı olan adamlar? Nasıl yetişmişlerdi? Bu ufuklara nasıl yöneltildiler ve çoğu fethettikleri yerlere ilk gittiklerinde nasıl bir yönetim tarzı ortaya koydular? Bunları anlayabilmek için en elverişli anahtar, imparatorluğun sınırlarını şimşek hızıyla genişleten ama aynı zamanda onu en sağlam temeller üzerinde yükseltmeyi görev edinen sultanın kendisidir.

Kanuni bereketi

Onuncu Osmanlı padişahı olarak tahta çıkan Kanuni Sultan Süleyman 22 Eylül 1520den 7 Eylül 1566ya kadar hükümdarlık yaptı ve Osmanlı tahtında en uzun süre oturan hükümdar unvanını aldı.

Kanuni tıpkı babası Yavuz Sultan Selim gibi meslek olarak kuyumculuğu seçmişti ama şiir alanında, en az komutanlığı ve yöneticiliğindeki kadar iddialı olduğunu biliyoruz. Muhibbî mahlasını kullandığı 3 ciltlik Divânında tam 2.779 gazel yer almaktadır ki, kendisiyle yarışan Zâtînin bile ulaştığı gazel sayısı 954 gazel eksiğiyle 1.825 adette kalmıştır.2 Ayrıca bir cilt tutarında Farsça şiir yazmıştı. Kanuni bu üstün şairlik performansıyla Divan edebiyatının gazel rekorunu da kırmış oluyordu.

Kaynaklarda Kanuninin kavaflık (kunduracılık) yaptığına dair de bir kayıt vardır. Keza seramik meraklısıydı, bu yüzden mavi-beyaz adı verilen ve bugün Çinlilerin bile bayıldığı pek çok zarif porselen kap kacak, onun devrinde saraya girmiştir.

Çalışkanlığıysa hakikaten göz kamaştırıcıydı. Çift emeklilik maaşını hak edecek kadar ve yıldırıcı bir azimle çalıştı. Yarım asra yaklaşan saltanatında doğuya ve batıya, güneye ve kuzeye doğru karadan ve denizden onlarca sefere çıktı. Kanunlarıyla imparatorluğun bünyesini sağlamlaştırdı. Başta bir şehir olan Süleymaniye Külliyesi olmak üzere muazzam bir imar faaliyetini başlattı. Son olarak 70ini devirdikten sonra çıktığı Zigetvar seferinde görürüz onu. Koca Sultan bu kalenin fethinden 5 gün önce savaş meydanında ruhunu teslim etti. İç organları, öldüğü yere gömüldü ve türbesinin yanına bir cami yaptırıldı.

Onun değerli bir asker ve yönetici olduğunu, yarım asırlık hükümdarlığı boyunca sürdürdüğü üstün performansından çıkarabiliriz. Dünya tarihinde pek çok cihangir gelip geçmiş, ancak pek azı Kanuninin sergilediği ömür boyu cevvâliyeti sergileyebilmiş ve bunu bir kadroyla el ele yürütebilmiştir. 25 yaşında tahta çıktığı vakit de, hasta hasta sefere yollandığında da onu hep iş başında, daima eylem halinde görürüz.

İşte o muhteşem kadro

Kanuninin bu uzun soluklu başarısının arkasında ekip kurma ve yönetme becerisinin yattığını görmemiz lazım. Etrafına topladığı ekibe daima yeni ufuklar ve hedefler çizen, vizyon sahibi bir lider ve patrondur o. Yılmaz Öztunanın belirttiği gibi, Kanuni, muhteşem başarılarla dolu saltanatını, kurduğu bu muhteşem ekip marifetiyle gerçekleştirmiş, adeta bir orkestra şefi gibi onları yönlendirmiş, arkalarındaki bitimsiz nefes olmuştur:

Bizim tarihimizde böyle bir ekip oluşturan liderler çok azdır. Bu ekibi oluşturmak için hükümdar, hattâ devlet başkanı olmak gerekmez. O milletin şevketli çağlarında yaşamaya da lüzum yoktur. Sadece o kabiliyetle doğmak, kendisi kadar kudretli insanlarla çalışmak zevkine sahip olmak, onları kıskanmamak, kendine rakip görmemek gerekir... [Bir de] Tarihimizde Büyük diye geçen Mustafa Reşid Paşa, böyle bir ekibi, devletin en kritik dönemlerinden birinde kurdu. Reşid Paşa haleflerini bile yetiştirdi. Zaten ben, haleflerini yetiştiremeyen devlet adamına, gerçek bir lider demem.3

Şimdi Kanuninin kurduğu bu muhteşem ekibi kabaca hatırlamaya çalışalım: Devlet adamları ve komutanlar: Çok yönlü bir devlet adamı ve aydın olan Makbul İbrahim Paşa ile Sokollu Mehmed Paşa, Balkan fatihi Bâli Paşa, Yemen fatihi Özdemir Paşa, Kafkas fatihi Özdemiroğlu Osman Paşa, Moskova fatihi Devlet Giray, Kıbrıs fatihi Lala Mustafa Paşa, devlet felsefesini anlattığı Asafnâmesi ve Osmanlı tarihiyle gerçek bir aydın olduğunu ortaya koyan Sadrazam Lütfi Paşa.

Amiraller: Barbaros Hayreddin Paşa, Turgut Paşa (Reis), Uluç Ali Reis, Aydın Reis, Piyale Paşa, Selman Reis, Murad Reis, Hadım Süleyman Paşa.

Şairler: Fuzulî4, Bâkî, Nevî, Taşlıcalı Yahya, Hayalî, Zâtî, Âşık Çelebi, Trabzonlu Figânî, Bağdatlı Ruhî, Bursalı Cenânî, Riyâzî.

Mimari-musiki: Koca Sinan, Behram Ağa.

Hat ve resim: Ahmed Karahisarî, Matrakçı Nasuh, Haydar Reis, vitraycı Sarhoş İbrahim.

İlim adamları: Zenbilli Ali Efendi, Ebussuud Efendi.

İlim ve fikir adamları: Kemalpaşazade, Taşköprülüzade.

Tarihçiler: Gelibolulu Mustafa Âli, Selanikî, Hoca Sadeddin Efendi.

Coğrafyacılar: Piri Reis, Seydi Ali Reis.

Manevî büyükler: Sünbül Sinan, Merkez Efendi, Ümmî Sinan, Üftade, Yahya Efendi.

Şimdilik her biri hakikaten ayrı bir yıldız olan bu ışıltılı kadronun içinden Lala Mustafa Paşa gibi birinin önceki yıl Zorlu Grubu tarafından en başarılı mentor seçildiğini hatırlatmakla yetinelim ve bu kadronun yaklaşık 30 tane Türkiyeyi yönettikleri gerçeğine gözlerimizi kapamayalım. Biz bir tanesini yürütmekte bu kadar zorlanıyorsak



Mustafa ARMAĞAN

1] İdris Bostan, Beylikten İmparatorluğa Osmanlı Denizciliği, İstanbul 2006, Kitap Yayınevi, s. 26.
[2] Bkz. Vildan Serdaroğlu, Sosyal Hayat Işığında Zâtî Divanı, İstanbul 2006, İSAM Yayınları, s. 49.
[3] Yılmaz Öztuna, Tarih Sohbetleri I, İstanbul 1998, Ötüken Neşriyat, s. 18.
[4] Bir Oryantalist (E.J.W. Gibb), Doğunun gördüğü en gerçek şairlerden biri olan Fuzulînin dehası, tek başına Kanuninin asrını sonsuza kadar süslemeye yeter tespitinde bulunmuştur. Aktaran: Andre Clot, Muhteşem Süleyman, Çeviren: Turhan Ilgaz, 4. baskı, İstanbul 1994, Milliyet Yayınları, s. 364.
 

AsyA

Forum Kalemi
Öylesine...
Katılım
1 May 2020
Mesajlar
14,492
Çözümler
1
Tepkime puanı
38,691
Puanları
113
Sadece o kabiliyetle doğmak, kendisi kadar kudretli insanlarla çalışmak zevkine sahip olmak, onları kıskanmamak, kendine rakip görmemek gerekir...
Bende hep kader olduğunu düşünürüm. O kabiliyette doğacak seçimleri dogru yapacak.
Tesekkur ederim muhterem :)
 

Never Give Up

FK Üyesi
Katılım
28 Haz 2022
Mesajlar
400
Tepkime puanı
124
Puanları
43
Konum
Gerçeğin Ruhu
Burç
Terazi
Cinsiyet
Muhteşem mi?
7 yaşındaki bir çocuğu saltanatı için boğduran bir adamdan bahsediyoruz.
İslam başka muhafazakarlık başkadır..
Hiçbir osmanlı padişahına zerre saygımda sevgimde yoktur..
İmanım buna izin vermez. Çünkü Tekvir Suresi orada dururken benim sevmem söz konusu olamaz.
Nasıl imanım Mekkeli müşrikleri sevmemi engelliyorsa, Osmanlı'yı da aynı şekilde engellemektedir.
Diri diri kundaktaki çocukları boğduran bir zihniyet, İslam ile zerre alakası olabilir mi?
Din adamlarına baskı yoluyla aldıkları uyduruk fetvalar onların bu rezilliklerini aklayabilir mi?
Halkı zelil kılan, saltanatı için yapmayacağı şey olmayan egoist ve narsist insanlardır..
İlk dört halifenin hutbelerine bakarsanız orada İslam'ı görürsünüz, Allah'ı överler, kendilerini dünyayı makamları yererler.. Allah için yaşama bilinci vardır.
Osmanlı padişahlarında ise kendini öven hatta kendine Allah'ın parçası tarzı sıfatlar nispet eden insanları görürsünüz..
Ben sevmiyorum, sevmeyeceğim.. Seven sevsin bana göre bir zihniyet değil..
Osmanlı'da halka reaya denirdi, reaya sözlüklere bakarsanız sığır ve eşek sürüsü demektir.
Halkı böyle gören bir zihniyettir.. Biz onurlu müslüman kullarız, insanlarız. Kimsenin sürüsü değiliz.
Osmanlı'yı sevenler genelde Osmanlı'nın yaptıkları camiileri gösterirler oysa bir mescidi değerli yapan büyüklüğü değil ruhudur.
Kaldı ki o camileri yapanlara da gösterdikleri vefasızlıklar ortadadır..
Örnek: Rüstem Paşa, Osmanlı'nın en çok Camii yaptıran sadrazamıdır. Aynı zamanda en çok rüşvet yiyende..
Osmanlı bir felakettir, rezalettir.. Osmanlı padişahları içerisinde de en kötüsü bence Kanuni'dir..
Devleti mahvetmiştir.. O dönemde kazanılan zaferler Kanuni'ye değil, sadrazam İbrahim paşaya aittir..
Zaten o da Osmanlı'da işe yarar üç beş insandan biridir, ancak ona da ihanet etmiştir padişah denen kişi..
Oğullarını kızlarını boğduruyor hadi anladık peki ya kundaktaki bebeği nasıl boğduruyorsun..
Firavunlar da yeni doğan çocukları boğdururdu..
Halife, hazreti filan denmesini geçtim.
Ben bu zorba ve despot insanların müslüman oldukları konusunda dahi şüphe içindeyim.
Gerek İslam gerekse Türk tarihinin en karanlık dönemidir bence Osmanlı..
 

SiyahSancaktaR

FK Üyesi
Ceddi Osmanlı
Katılım
7 Kas 2020
Mesajlar
10,553
Çözümler
1
Tepkime puanı
13,914
Puanları
113
Yaş
40
Konum
Istanbul
Burç
Yengeç
Cinsiyet
Medeni Hal
JkcUDD
Sanli Ecdadimizi anlamak baska bir feraset ister..
Dunyayi titreyip iz bırakan kutlu Nesil Aziz Padişah Efendilerimiz...
Rabbim iki cihanda rAzı olsun hepsinden..

Onlar peygamber değildi elbette insandı hatalari olmuştur.
Ben sahistan cok yaptığı hizmetlere bakarım ve şanlı Ecdadimiz ile ne kadar ovunsek azdır..

Tabi Cumhuriyet nesli Ingilizlerin yazdığı tarihle beyinlerini yakıp ecdadi tanimamalari normal sasirmam..

Muhteşem Sultan Süleyman Hazret lerini dunya anladi saygı duydu Cumhuriyet nesli gözünü hakikate kapadı sasirmam..

Onlarin karanlık tarihi kendilerine kalsın..

Biz şanlı Ecdadimiz la her zaman gurur duyuyoruz zoruna giden kendi bilir...
 
Son düzenleme:

Never Give Up

FK Üyesi
Katılım
28 Haz 2022
Mesajlar
400
Tepkime puanı
124
Puanları
43
Konum
Gerçeğin Ruhu
Burç
Terazi
Cinsiyet
Bir istisna yapayım ama 5.Mehmet'e saltanat sistemini sevmesem de saygım vardır.. Çok samimi bir insan olduğuna inanıyorum. Eğer Vahdettin yerinde o olsaydı çok daha kolay soft bir şekilde cumhuriyete geçiş olacağını düşünüyorum. Belki o zaman bu ayrılıklar da olmazdı. Tabii bu benim varsayımım bir delile dayanmıyor..

Bir insanın hakikat için atasını eleştirmesi çok büyük bir meziyettir. Sevgimin nedeni de o.. :)
3. Selim ile 2.Mahmud'a da biraz sevgim vardır.. Ancak Yavuz, Fatih hele de Kanuni'yi - en sevmediğim- zerre sevmem.
Cumhuriyette dört dörtlük bir sistem değildir. Ancak en azından halka reaya denmiyor.. Bu bile bence saltanat rejiminden üstün yapar..

Çünkü reaya demek eşek, sığır sürü filan demekmiş.. Düşün bizim atalarımızı, mazlum Anadolu halkını ne olarak görüyorlar.. :)
Ben nasıl seveyim bu adamları.. Mümkün mü? :)


Mehmet Reşat neden 3.Mehmed'in kabrini ziyaret etmedi?

Tahta çıktıktan sonra kendisinden önceki padişahların mezarını ziyaret etmiş fakat dedelerinden III. Mehmed’in mezarını ziyaret etmemiş ve ben bebek katili bir adamın mezarını ziyaret etmek istemiyorum demiştir.

Çünkü III. Mehmed tahta çıktığında 19 kardeşini idam ettirmişti ve bunların çoğu daha çok küçüktü. Bu olaydan sadece halk değil hanedan da müteessir olmuş ve bunu tasvip etmemiştir. Sultan Reşad Yıldız Sarayında oturmak istemediği için Dolmabahçe Sarayına yerleşmişti. 1910 yılında Arnavutlukta çıkan isyanı bastırmak için harbiye Nazırı Memduh Şevket Paşayı vazifelendirdi. Aynı yıl içinde Arnavutluk isyanı bastırıldı.
 

SiyahSancaktaR

FK Üyesi
Ceddi Osmanlı
Katılım
7 Kas 2020
Mesajlar
10,553
Çözümler
1
Tepkime puanı
13,914
Puanları
113
Yaş
40
Konum
Istanbul
Burç
Yengeç
Cinsiyet
Medeni Hal
JkcUDD
Padişah Efendilerimiz Peygamber değildi elbette hatalar olmuştur bununla tum Ecdadi karalamak silmek acziyettir sadece gülerim....
Osmanlı idaresi tum dünya rejimlerin üstüne dunyaya hükmetti...

Kimseden Osmanlı sevgisi beklemem saygısı da beklemem lakin Ingiliz tarihi ile Ecdada sayıp sovuyorsa acirim sadece aciyorum da..

Hakikati herkes idrak edemez gören gözle bakmak lazım..
 

Forumdan daha fazla yararlanmak için giriş yapın yada üye olun!

Forumdan daha fazla yararlanmak için giriş yapın veya kayıt olun!

Kayıt ol

Forumda bir hesap oluşturmak tamamen ücretsizdir.

Şimdi kayıt ol
Giriş yap

Eğer bir hesabınız var ise lütfen giriş yapın

Giriş yap

Tema düzenleyici

Tema özelletirmeleri

Grafik arka planlar

Granit arka planlar