Maarif modeli ve değerlerin eyleme dönüşü
Ali Erkan Kavaklı, Ramazan Ajandası'nın çocuklara öz disiplin ve kültürel kimlik kazandırarak maarif modelinin ahlaki hedeflerini somutlaştırdığını vurguluyor.
Ali Erkan Kavaklı / Yeni Akit
Ramazan ikliminde değerler eğitimi - Pendik örneği
Milli Eğitim Bakanlığı ramazan ayında çocuklarımıza medeniyet değerlerimiz, aile ve toplumda sevgi, saygı, dayanışma ve yardımlaşma, güzel ahlak kazandırmak için yoğun bir çaba sarf ediyor. Okullarda birbirinden güzel faaliyetler düzenleniyor.
Pendik İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü, Eğlenceli Ramazan Ajandası hazırlamış. Türkiye Yüzyılı Maarif Müfredatı kapsamında değer-eylem kazanımı çerçevesinde kaleme alınan eser, çocukların kalbine dokunmayı hedefliyor.
Ajandada günlük yapılması gereken görevler, ayet ve hadisler, boyama sayfaları var, renkli bir çalışma kitabı. Çocuklarımız ramazanın maneviyat ikliminde ahlaki ve insani değerleri karaktere dönüştürebilmeliler.
Türkiye Yüzyılı Maarif Müfredatı; bilgiyi sadece ezberleyen değil, değeri içselleştiren; sadece akademik değil, ahlaki ve sosyal yönüyle de gelişmiş bireyler yetiştirmeyi amaçlıyor. Pendik Milli Eğitim Müdürlüğü ajandasında bu hedefe yönelik etkinlikler bulunuyor.
Maarif Müfredatının omurgasını oluşturan kök değerler – adalet, merhamet, sorumluluk, sabır, dürüstlük, saygı, vefa, yardımlaşma – ajandanın her gününe ilmek ilmek işlenmiş.
Mesela “adalet” kavramı tarif ediliyor; oyun oynarken hakem olma göreviyle somutlaştırılıyor.
“İhsan” kavramı, kimsenin görmediği bir yerde iyilik yapma bilinciyle kazandırılmak isteniyor.
“Sıla-i rahim” bir kavram bilgisi olarak veriliyor, bir akrabayı arama göreviyle gerçeğe dönüştürülüyor.
“Zimem Defteri” ve “Sadaka Taşı” gibi gelenekler anlatılıyor, bunlar üzerinden hem kültürel miras hem de incitmeden yardım etme bilinci kazandırılıyor.
Ajanda, müfredatın değerleri davranışa dönüştürme hedefini güçlü biçimde destekliyor. Çocuk sadece “iyilik yapmalıyım” demiyor; her gün küçük de bir iyilik yapma görevi veriyor.
Öğrenci kendisine her gün “Bugün kime iyilik yaptım?” sorusunu soruyor, böylece öz değerlendirme ve muhasebe alışkanlığı kazanıyor.
Ailece yapılması gereken etkinlikler de var, bu sayede çocuk iletişim ve empati becerileri kazanıyor.
“Güzel söz dedektifi” ya da “Barış elçisi” gibi görevler sosyal-duygusal öğrenmeyi besliyor.
“Oruç tutarken vücudumuzda neler değişiyor?” gibi araştırma görevleri, çocukta bilimsel merak duygusunu harekete geçiriyor.
Bu açıdan bakıldığında ajanda, yalnızca dini bilgi aktarmıyor; aynı zamanda öğrencinin düşünme, sorgulama ve kendini ifade etme yeteneğini geliştiriyor.
Ajandada yer alan “Bugünü nasıl tamamladım?” bölümleri, namaz, oruç, iyilik görevi ve duygu-düşünce takibi ile öğrenciyi günlük öz değerlendirmeye yönlendiriyor.
Her gün yaşadıklarını kaleme alma etkinliği öğrenciyi düzenli günlük tutmaya sevk ediyor. Böyle öğrencilere zaman yönetimi bilinci, hedef belirleme alışkanlığı, davranışlarının farkında olma, sorumluluk alma ve takip etme becerileri kazandırılıyor. Öğrenci, ramazanı pasif bir şekilde yaşamıyor; her günü bilinçli olarak yaptıklarını kayıt altına alıyor. Bu sayede öz değerlendirme becerisi elde ediyor.
Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli, kökleriyle barışık, kültürel hafızası güçlü nesiller yetiştirmeyi amaçlar. Ajandada yer alan mahya, diş kirası, cerre çıkmak, arife çiçeği, zimem defteri, Hırka-i Şerif ziyareti gibi başlıklar; çocuklara medeniyet değerlerimizi öğretiyor ve yaşatıyor.
Karagöz-Hacivat üzerinden dil ve mizah kültürü; kuş evleri üzerinden merhamet estetiği, fitre ve zekât üzerinden sosyal adalet anlayışı anlatılıyor. Böylece öğrenci, ramazanı hem bir ibadet ayı hem de medeniyet inşa süreci olarak kavrıyor.
Gazze’deki çocuklara dair bölüm, ajandanın en dikkat çekici sayfalarından biri. Burada öğrenciye yalnızca bilgi verilmiyor; empati kurma çağrısı yapılıyor. “Yalnız değilsin, seni görüyorum.” bilinci üzerinden küresel kardeşlik duygusu inşa ediliyor.
Vicdan sahibi, duyarlı nesiller yetiştirme açısından bu tür dokunmalar çok önemli.
Ramazan Ajandası, ramazanı hem eğlenceli geçirme hem bilinçli bir eğitime dönüştürme amacı taşıyor. Değerleri günlük hayata geçiren, aileyi sürece dahil eden, düşünmeyi ve üretmeyi teşvik eden bir içerik sunuyor.
Ramazan ajandası öğrencilere ahlaki farkındalık, öz disiplin ve sorumluluk bilinci, empati ve sosyal duyarlılık, eleştirel ve analitik düşünme, kültürel kimlik ve medeniyet bilinci, aile içi iletişim ve akrabalık bağlarının güçlendirme amacı taşıyor.
Ramazan maneviyat iklimi getiren bir misafir, her sene bereket ve feyizlerle gelir. Önemli olan ramazan ikliminde çocuklarımızın kalbine; sabır, şükür, paylaşma ve merhamet değerlerimizi yerleştirebilmek; erdemli, ahlaklı, becerikli, hünerli, yardımsever nesiller yetiştirebilmek.