Yeni Konu Lezzetli Bir Yemek Gördüğümüzde Neden Ağzımız Sulanır? (1 Görüntüleyen)

  • Kullanıcı Vera
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
  • - Bunları Biliyor musunuz?
Bilim dünyası her geçen gün büyük ilerlemeler kaydetse de kimi fiziksel ve biyolojik özelliklerimiz, hala gizemini koruyor. Neyse ki günlük hayatta tecrübe ettiğimiz “Gözlerimizi neden kırparız?”, “
Ziyaretçiler için gizlenmiş link, görmek için Giriş yap veya üye ol.
” ya da “Neden lezzetli bir yemek görünce ağzımız sulanır?” gibi sorular çoktan cevaplanmış durumda! ? Eğer siz de lezzetli bir yemek gördüğünüzde neden ağzınızın sulandığını merak ediyorsanız doğru yerdesiniz! Aslında oldukça temel bir işleve sahip olan bu biyolojik özelliği sizler için araştırdık. İşte vücudumuzun işleyişiyle ilgili fikir sahibi olmanızı sağlayacak o bilgiler…
Fırından yeni çıkmış, dumanı tüten bir pizza düşünün ? Ondan kocaman bir ısırık aldığınızı ve afiyetle mideye indirdiğinizi…
pepperoni_pizza_standard.jpg
Düşüncesi bile ağzınızı sulandırmaya yetti değil mi? ? Peki neden lezzetli yemekler gördüğümüzde ya da düşündüğümüzde ağzımız sulanıyor, hiç düşündünüz mü? ?
2-7-1012x675.jpg
Salya, ya da halk arasındaki adıyla tükürük, pek çok farklı işleve sahiptir
3-9-1200x591.jpg

Ancak en önemli işlevi, yemek yememize yardımcı olması yani bu süreci kolaylaştırmasıdır.
Lokmalarımızı kayganlaştıran, çiğnememizi kolaylaştıran ve bir yandan da tat almamızı sağlayan bu sıvı, sindirim sürecini başlatacak çeşitli enzimler içerir
ağzımız sulanır

Böylelikle sindirim süreci, yemekler henüz ağzımızdayken başlamış olur.
İki çeşit salya tipi vardır: Mucous ve serous
ağzımız sulanır

Mucous salya, adından da anlaşılabileceği gibi, mukozaya yani sümüksü bir dokuya sahiptir. Bol miktarda mukus içerir, bu sayede kıvamlı ve yapışkan bir yapı oluşmuş olur. Serous salyanın tamamı ise neredeyse sudan oluşur.
Yani serous salya, ağzımız sulandığında üretilen salya çeşididir
ağzımız sulanır

Vücudumuzun serous salya üretmesi, beynimize verilen bir çeşit “Bu yemeği yemeliyim!” sinyalidir. Böylelikle vücudumuz, serous salya üretir ve yemek yeme sürecimizi kolaylaştırmaya hazırlanır.
 

Konuyu görüntüleyen kullanıcılar

Tema editörü

Ayarlar Renkler

  • Mobil kullanıcılar bu fonksiyonları kullanamaz.

    Alternatif header

    Farklı bir görünüm için alternatif header yapısını kolayca seçebilirsiniz.

    Görünüm Modu Seçimi

    Tam ekran ve dar ekran modları arasında geçiş yapın.

    Izgara Görünümü

    Izgara modu ile içerikleri kolayca inceleyin ve düzenli bir görünüm elde edin.

    Resimli Izgara Modu

    Arka plan görselleriyle içeriğinizi düzenli ve görsel olarak zengin bir şekilde görüntüleyin.

    Yan Paneli Kapat

    Yan paneli gizleyerek daha geniş bir çalışma alanı oluşturun.

    Sabit Yan Panel

    Yan paneli sabitleyerek sürekli erişim sağlayın ve içeriğinizi kolayca yönetin.

    Box görünüm

    Temanızın yanlarına box tarzı bir çerçeve ekleyebilir veya mevcut çerçeveyi kaldırabilirsiniz. 1300px üstü çözünürler için geçerlidir.

    Köşe Yuvarlama Kontrolü

    Köşe yuvarlama efektini açıp kapatarak görünümü dilediğiniz gibi özelleştirin.

  • Renginizi seçin

    Tarzınızı yansıtan rengi belirleyin ve estetik uyumu sağlayın.

Geri