Foruma hoşgeldin 👋, Ziyaretçi

Forum içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için foruma kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Foruma üye olmak tamamen ücretsizdir.

Özgün Konu Kibar Konuşma Örneklemeleri

EfuL!mEfuL!m is verified member.

𝓗𝓾̈𝔃𝓾̈𝓷 𝓟𝓻𝓮𝓷𝓼𝓮𝓼𝓲™️
FK Admine
Güzel ve kibar konuşmak arkadaş edinmenize, profesyonel hayatınızda başarılı olmanıza ve saygı görmenize yardımcı olabilecek önemli bir sosyal beceridir.
Zaten iyi davranışlarınız olabilir, ancak yaklaşan bir akşam yemeği, iş etkinliği veya sadece genel yaşam içerisinde bu davranışlarınızı geliştirmeniz gerekebilir. Uygun kelimeler, cümleler ve eylemler yardımıyla iyi davranışlar sergileyerek kibar olabilirsiniz.

Herhangi bir dilde insanlarla iletişim kurarken güzel ve kibar konuşmak önemlidir.
Bunun için hatırlamanız gereken bazı ipuçları bulunmaktadır.

Lütfen: Güzel ve kibar konuşmak için kişisel diyaloglarınızda sıklıkla “lütfen” kelimesini kullanmanız önemlidir.
Bu kelime
Ziyaretçiler için gizlenmiş link, görmek için Giriş yap veya üye ol.
nuza göre iyi davranış veya alaycı bir tavır olarak algılanabilir.
Bu nedenle yumuşak bir ses tonu ile kullanılması gerekir.

Önemli değil: Birisi size “Teşekkür ederim “ dediğinde “Önemli değil”, veyahutta “ Sorun değil” gibi bir cevap vermelisiniz.

Affedersiniz:
Bir ortamdan ayrılırken, mevcut durumda değişiklik yapmak istediğinizde ya da bir kişi ile diyaloga başlamadan önce “Affedersiniz “ kelimesini kullanabilirsiniz. Örneğin, yürüdüğünüz yol üzerinde duran bir kişiye “ Yolumdan çekil!” demek oldukça kaba bir üsluptur ve muhtemelen karşınızdaki kişi size olumsuz bir tepki verecektir.
Böyle bir durumda “ Affedersiniz “demek en kibar söylemdir.

miyim? : Güzel ve kibar konuşmak için bazı soru cümlelerini kullanmanız gerekebilir. Bu sayede karşıdaki insana nezaketinizi aktarabilirsiniz.
Örneğin, “ Bu kitabı inceleyebilir miyim?” veyahut “Kapıyı kapatabilir miyim?”

Reddetme: Bir arkadaşınızın davetini reddetmek genellikle zor olabilir ve karşınızdaki insana kabaca bir davranış olarak yansıyabilir.
Bu nedenle “hayır” demek yerine “Kusura bakma bugün gelmeyebilirim “diyerek kibar bir şekilde mazeretinizi sunabilirsiniz.
İş yerinizde yoğun bir gün geçiriyorsanız ve iş arkadaşınız sizden bir konuda yardım istiyorsa yine kibar bir üslup ile karşınızdakini kırmadan ve kaba görünmeden bir cevap verebilirsiniz.
Böyle bir durumda “meşgulüm “ gibi sert bir cümle yerine “Bana 5 dakika verebilir misin?”gibi daha kibar bir cümle kullanabilirsiniz.

Günlük ve profesyonel iş hayatınızda dinlemek ve anlamaya çalışmak oldukça önemli iki faktördür.
Kendinizi ifade etmeye çalışırken negatif kelimelerden kaçınmalı, pozitif kelimelerin negatif formlarını kullanmalı ve ifadelerinizi yumuşatmalısınız.
Bu konuda size yardımcı olacak bazı kibar konuşma cümleleri için örnekler sıralayalım.

• Bir hamburger daha istiyorum yerine “Bir hamburger daha alabilir miyim?”​
  • Ne? yerine, “Tekrarlayabilir misiniz lütfen?”​
  • Yanlış konuşuyorsun yerine “Sanırım yanılıyorsunuz”​
  • Lavabo nerede? yerine ,“Affedersiniz lavabonun yerini öğrenebilir miyim?”​
  • Bu işi bugün bitir yerine ,“Bugün bitirebilirseniz çok memnun kalırım.”​
  • Sen kimsin? yerine “Adınızı öğrenebilir miyim?”​
  • Buraya gelin yerine, “Buraya gelebilir misiniz?”​
  • Kimliğinizi verin yerine, “Kimliğinizi alabilir miyim?”​
  • Performansı çok kötüydü yerine ,“Performansı pek iyi sayılmazdı.”​
  • Kazağın rengini sevmedim yerine, “Kazağın farklı bir renk olmasını tercih ederdim.”​
  • Bu şarkıdan nefret ederim yerine ,“Bu müzik tarzından pek hoşlanmam.”​
  • Bana kalem lazım yerine ,“Kaleminizi ödünç alabilir miyim?”​
  • Kötü bir fikir yerine, “İyi bir fikir olduğunu düşünmüyorum.”​
  • Hayır yerine ,“Hayır, teşekkür ederim.”​
  • Tekrarla yerine “Tekrarlar mısınız lütfen?”​
  • Saat kaç? yerine, “Saatin kaç olduğunu öğrenebilir miyim?”​
  • Evet yerine, “Evet, lütfen.”​
  • Anlatamadınız yerine “Anlayamadım.”​
  • Beni anlamıyorsun yerine, “Anlatamadım.”​

Üslup çerçevesinde doğru cümlelerin ardı ardına senkronize bir şekilde sıralanması en doğru olanı olacaktır ki bu sıralama kişinin öz güvenini pekiştirdiği için daha kaliteli yaşama sahip olacaktır.

Kibar konuşma cümleleri insanlara o kadar uzak ki, ne söylediğini anlamıyorlar.
Birde sesini yükseltmen gerekiyor. Alıştıkları desibelin aşağısı yeterli gelmiyor :(
Ses yükselterek ne yazik ki ortama hakimim havasındalar. Halbuki sesin her yükselişi kişinin dinlenmemesi demek burayı atlıyorlar.
Oysa güzel konuşarak halledilmeyecek mesele, çözülmeyecek sorun yoktur anlamında ne güzel atasözü vardır yaygın bilinir “Tatlı dil yılanı deliğinden çıkarır “ diye.
Merhamet içeren tatlı lisanda bulunasın ki merhamet bulasın.

Bazı konular insanları rahatsız edebilir. Yanlışlıkla duyarsız bir yorum yaparsanız başkalarının duygularına zarar verme riskiyle karşı karşıya kalabilirsiniz. Yakın arkadaşlarınızla tartışmaya uygun olsalar da bazı konular resmiyet arttıkça genellikle uygunsuz olarak kabul edilir.
Dolayısıyla bunun gibi hassasiyet içeren tartışmalar yine sizin incitmeyen kibar yaklaşımlarınızla bambaşka bir bakış açısına dönüşecektir.

Cinsiyet, din, şiddet, ölüm,hastalık ve politika içeren muhabbetler genellikle insanları rahatsız eder.
Özellikle konuştuğunuz kişi hakkında yeterli bilgiye sahip değilseniz bu tür konulardan kaçının.

İnsanların kusur olarak algılayabileceği durumlara vurgu yapmak kaba bir davranış olarak nitelendirilebilir.
Örneğin, bulunduğunuz ortamdaki bir kişi aşırı kilolu ise bundan bahsetmeniz hoş olmaz.
İnsanların vücut büyüklüğü, vücut parçaları, alışkanlıkları, engelleri veya diğer potansiyel olarak hassas oldukları konuları yorumlamaktan kaçının.

Tanıdığınız kişiler hakkında konuşmak cazip gelse de bunu yapmaktan kaçının.
Kibar bir kişi, doğru olsun ya da olmasın başkaları hakkında aşağılayıcı bilgiler yaymaz.
Başkaları etrafınızda dedikodu yapıyorsa konuyu değiştirin veya uzaklaşın.

Para konusu insanların yaşamlarında hassas bir konudur.
Harcama alışkanlıklarınız hakkında rahatça konuşmak veya karşınızdaki insanlara bu konular hakkında sorular yöneltmek kibar bir davranış olarak kabul görülmez.
Özellikle ağır mali yükümlülüklere sahip insanlar bu tür durumlardan rahatsız olabilir.

Kibar olarak doğulmaz ancak geliştirilebilir davranış biçimidir.
Güzel konuşma becerisi olarak da bilinen kibarlık,sizi özsaygı derecesine taşır ve kadirşinas olmakla birlikte nevi şahsına münhasır kişilik olarak tanınırsınız.

Tema özelleştirme sistemi

Bu menüden forum temasının bazı alanlarını kendinize özel olarak düzenleye bilirsiniz

• Geniş / Dar görünüm

Temanızı geniş yada dar olarak kullanmak için kullanabileceğiniz bir yapıyı kontrolünü sağlayabilirsiniz.

Izgara görünümlü forum listesi

Forum listesindeki düzeni ızgara yada sıradan listeleme tarzındaki yapının kontrolünü sağlayabilirsiniz.

Resimli ızgara modu

Izgara forum listesinde resimleri açıp/kapatabileceğiniz yapının kontrolünü sağlayabilirsiniz.

Kenar çubuğunu kapat

Kenar çubuğunu kapatarak forumdaki kalabalık görünümde kurtulabilirsiniz.

Sabit kenar çubuğu

Kenar çubuğunu sabitleyerek daha kullanışlı ve erişiminizi kolaylaştırabilirsiniz.

Köşe kıvrımlarını kapat

Blokların köşelerinde bulunan kıvrımları kapatıp/açarak zevkinize göre kullanabilirsiniz.

• Zevkini yansıtan renk kombinasyonunu seç
    Arkaplan resimleri
    Renk geçişli arkaplanlar
Geri