Foruma hoşgeldin 👋, Ziyaretçi

Forum içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için foruma kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Foruma üye olmak tamamen ücretsizdir.

Bilim Atölyesi Kayıp Dişleri Yeniden Oluşturabilen Bir Gen Keşfedildi

AsyAAsyA is verified member.

Öylesine...
Forum Kalemi
Katılım
1 May 2020
Mesajlar
15,736
Çözümler
1
Tepkime puanı
42,752
Puanları
113
Kayıp Dişleri Yeniden Oluşturabilen Bir Gen Keşfedildi



16dbd385125159eb8.md.jpg

Japonya’dan bilim insanları, diş agenezisi olan farelerde diş oluşumunu stimüle eden bir antibadi geni buldu. Gen-1 ya da USAG-1 adı verilen gen, doğuştan diş eksikliği çeken insanlar için umut ışığı olabilir. Araştırma Science Advances dergisinde yayınlandı.

Yetişkin bir insan normalde 32 dişe sahip olurken, dünya nüfusunun %1 veya daha azı doğuştan gelen bazı diş eksiklikleri çekiyor. İşte bilim insanları doğuştan fazla diş vakalarını araştırarak, yetişkinlerde diş rejenerasyonuna dair ipuçlarını takip etti.

Araştırmanın başyazarların biri olan,Kyoto Üniversitesi Tıp Fakültesi’nden Katsu Takahashi’ye göre diş gelişiminden sorumlu temel moleküller saptandı. “Dişlerin tek morfogenezi, BMP (kemik morfogenetik proteini) ve Wnt sinyalizasyonu dahil birkaç molekülün etkileşimine bağlıdır,” diyor Takahashi.

Aslen, BMP ve Wnt diş gelişiminde daha fazla rol oynar. BMP ve Wnt daha insan üzüm kadarken, organların ve dokuların büyümesini düzenler. Bu nedenle hamilelik esnasında ilaçlar bu aktiviteyi bozucu etkilerinden kaçınılır. Çünkü yan etkiler tüm vücudu etkileyebilir.

Sadece USAG-1 Baskılanması Diş Çıkmasını Sağlayabiliyor

Bu faktörler dikkate alınarak, BMP ve Wnt sinyalizasyonunu tehlikeye düşürmeyecek bir gen belirlendi, USAG-1. “USAG-1’in baskılamanın diş büyümesi üzerindeki faydalarından haberdardık. Fakat bu genin yeterli olduğunu bilmiyorduk,” diyor Takahashi.

Bu nedenle, bilim insanları USAG-1 için birkaç etkisini monoklonal antikorun araştırdı. Monoklonal antikorlar genel olarak; kanser,artirit tedavisi veya aşı geliştirme için kullanılıyor.

USAG-1 hem BMP ve hem de Wnt ile etkileşime giriyor. Sonuç olarak, birkaç antikor farelerde düşük doğum ve hayatta kalma oranına yol açıyor. İşte bu hem BMP, hem de Wnt’nin tüm vücut büyümesindeki önemini gösteriyor. Yeni umut vadeden antikor USAG-1 , BMP’nin etkileşimi bozulabiliyor.

Bu antikorla yapılan deneylerde, BMP sinyalleşmesinin farelerin diş sayısını belirlemede esas olduğu açığa çıktı. Ayrıca bu antikorun bir kerelik aktarımı tüm bir dişi oluşturmak için yeterli. Sonrasında yapılan deneyler gelinciklerde de aynı yararların görüldüğünü gösterdi.

“Gelincikler difyodont hayvanlardır ve insanlarla benzer diş desenlerine sahiptir. Sonraki planımız antikoru domuzlar ve köpekler üzerinde testler yapmaktır,” diye açıklıyor Takahashi. Bu araştırma ilk kez monoklonal antikorların, diş rejenerasyonu üzerindeki faydalarını ortaya koyabilir. Kaynak:

...Copyright (C) Gerçek Bilim kaynağını göstermeden paylaşmak ve yayınlamak yasaktır,
Ziyaretçiler için gizlenmiş link, görmek için Giriş yap veya üye ol.
.
 
bu çaponlar uslu durmuyorlar hiç
 

Tema özelleştirme sistemi

Bu menüden forum temasının bazı alanlarını kendinize özel olarak düzenleye bilirsiniz

  • Geniş / Dar görünüm

    Temanızı geniş yada dar olarak kullanmak için kullanabileceğiniz bir yapıyı kontrolünü sağlayabilirsiniz.

    Izgara görünümlü forum listesi

    Forum listesindeki düzeni ızgara yada sıradan listeleme tarzındaki yapının kontrolünü sağlayabilirsiniz.

    Resimli ızgara modu

    Izgara forum listesinde resimleri açıp/kapatabileceğiniz yapının kontrolünü sağlayabilirsiniz.

    Kenar çubuğunu kapat

    Kenar çubuğunu kapatarak forumdaki kalabalık görünümde kurtulabilirsiniz.

    Sabit kenar çubuğu

    Kenar çubuğunu sabitleyerek daha kullanışlı ve erişiminizi kolaylaştırabilirsiniz.

    Köşe kıvrımlarını kapat

    Blokların köşelerinde bulunan kıvrımları kapatıp/açarak zevkinize göre kullanabilirsiniz.

  • Zevkini yansıtan renk kombinasyonunu seç
    Arkaplan resimleri
    Renk geçişli arkaplanlar
Geri