Tüyleri, ayakları, kafası, gözleri, hatta ve hatta eti dahi siyah! Görüp, görebileceğiniz en ilginç, en farklı tavuk türüyle tanışın.
Karşınızda: Kara tavuk.
Ekli dosyayı görüntüle 10120
Kara tavuk, tavuk ailesinin bilinen en güzide üyelerinden. Doğma büyüme Endonezyalı.
Ayam Cemani ve Silkie olmak üzere iki farklı isimle anılıyor.
Üzerine çok tartışılan bir konu da tavuğun renginin neden böyle olduğuna dair. Kara tavuğun genetiği bozulmuş ya da oynanmış değil.
Durumu bize bilim şu şekilde açıklıyor: Nasıl ki melanosit hücrelerinin, melanin pigmentini yeterince ya da hiç sentezlememesi sonucunda ''albino'' meydana geliyor ve kaş, kirpik gibi bölgeler bembeyaz oluyorsa, durumun tam tersi de yaşanabiliyor.
Aşırı pigment sentezlenmesi sonucunda farklı renkler ortaya çıkabiliyor. Tıpkı kara tavukta olduğu gibi. Aşırı pigmentten ötürü kara tavukların rengi bu şekilde.
Ekli dosyayı görüntüle 10121
Bu zamana kadar yediğimiz beyaz tavukların aksi bir durum söz konusu bu tavuk türünde aklınıza gelebilecek her bölgesi siyah.
Damağı, dili, gözleri ve hatta eti...
Peki ya kanları? diye soranlarınız olacaktır. Kara tavukların siyah olmayan tek yerleri kanları.
Kanları kırmızı da değil, oldukça koyuya hatta siyaha kaçan tonda bir renge sahipler.
Ekli dosyayı görüntüle 10122
Rengi farklı olduğu için tadında da ciddi farklılık bekliyor insan. Ama tadının hep tükettiğimiz beyaz tavuktan tat anlamında neredeyse hiçbir farkı yok. Hatta Asya mutfağında beyaz tavukla yapılan yemeklerin birçoğu siyah tavukla da yapılıyor.
Besin değerleri de hemen hemen aynı sayılır. Kara tavuğun içinde de en az beyaz tavuk kadar protein mevcut.
Karşınızda: Kara tavuk.
Ekli dosyayı görüntüle 10120
Kara tavuk, tavuk ailesinin bilinen en güzide üyelerinden. Doğma büyüme Endonezyalı.
Ayam Cemani ve Silkie olmak üzere iki farklı isimle anılıyor.
Üzerine çok tartışılan bir konu da tavuğun renginin neden böyle olduğuna dair. Kara tavuğun genetiği bozulmuş ya da oynanmış değil.
Durumu bize bilim şu şekilde açıklıyor: Nasıl ki melanosit hücrelerinin, melanin pigmentini yeterince ya da hiç sentezlememesi sonucunda ''albino'' meydana geliyor ve kaş, kirpik gibi bölgeler bembeyaz oluyorsa, durumun tam tersi de yaşanabiliyor.
Aşırı pigment sentezlenmesi sonucunda farklı renkler ortaya çıkabiliyor. Tıpkı kara tavukta olduğu gibi. Aşırı pigmentten ötürü kara tavukların rengi bu şekilde.
Ekli dosyayı görüntüle 10121
Bu zamana kadar yediğimiz beyaz tavukların aksi bir durum söz konusu bu tavuk türünde aklınıza gelebilecek her bölgesi siyah.
Damağı, dili, gözleri ve hatta eti...
Peki ya kanları? diye soranlarınız olacaktır. Kara tavukların siyah olmayan tek yerleri kanları.
Kanları kırmızı da değil, oldukça koyuya hatta siyaha kaçan tonda bir renge sahipler.
Ekli dosyayı görüntüle 10122
Rengi farklı olduğu için tadında da ciddi farklılık bekliyor insan. Ama tadının hep tükettiğimiz beyaz tavuktan tat anlamında neredeyse hiçbir farkı yok. Hatta Asya mutfağında beyaz tavukla yapılan yemeklerin birçoğu siyah tavukla da yapılıyor.
Besin değerleri de hemen hemen aynı sayılır. Kara tavuğun içinde de en az beyaz tavuk kadar protein mevcut.