Foruma hoşgeldin 👋, Ziyaretçi

Forum içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için foruma kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Foruma üye olmak tamamen ücretsizdir.

Biliyor musun? Kainatın yaratılışı ve akıllı tasarım

AsyAAsyA is verified member.

Öylesine...
Forum Kalemi
Katılım
1 May 2020
Mesajlar
15,763
Çözümler
1
Tepkime puanı
42,821
Puanları
113
KAİNATIN YARATILIŞI VE AKILLI TASARIM

"EVREN TESADÜFEN VAR OLAMAZ"
Akıllıca tasarlanmış." PROF. MİCHAEL BEHE

Pensylvanya doğumlu Prof. Michael Behe, Drexel Üniversitesi kimya bölümünü bitirdi.
Orak hücre anemisi ve DNA yapısı üzerine çalışmalar yapan Prof. Behe, Lehigh Üniversitesinde biyokimya profesörü.
Bilim dünyasına, “indirgenemez karmaşıklık” ve “bilinçli tasarım” kavramlarını kazandıran Prof. Behe, Allah’ın maddeyi yoktan var ettiğini, evreni ve canlıları yarattığını, büyük bir tasarımla kâinatı dengeye koyduğunu kabul etmekte ve evrimi reddetmektedir.
Materyalistler, evreni meydana getiren maddenin kendiliğinden, tesadüfler sonucu olduğunu; canlıların tesadüfler sonucu evrimleşerek ortaya çıktığını savunurlar.
Başlangıçta evrim teorisini savunan Prof. Behe, Michael Denton’un Evoluation: A Theory in Crisis (Evrim Kiriz İçinde bir Teori) kitabını okuduktan sonra evrim teorisini sorgulamaya başladı.
Yaratılış ve evrendeki düzeni inceledi. Şu kanaate vardı:
“Evrendeki düzen o kadar mükemmel ve o kadar kopleks ki sistemi oluşturan tek bir parçanın bile eksikliği mekanizmayı işlemez hâle getiriyor. Dolayısıyla bu evrendeki sistem, Darwin’in iddia ettiği gibi doğal seleksiyon yoluyla olamaz.
Evrendeki düzenin planlanması için akıllı bir tasarımcı şarttır.”
Michael Behe, 1996 yılında Darwin’s Black Box (Darwin’in Kara Kutusu) isimli kitabı yayınladı. Kitap bilim dünyasında çok ilgi gördü. Prof. Behe, kitabında indirgenemez kompleks kavramını şöyle açıklar:
“İndirgenemez kompleks bir sistem, öncü bir sistem ufak, birbirini takip eden değişimlerle direk olarak üretilemez çünkü indirgenemez kompleks bir sisteme giden herhangi bir öncü sistem tanımı gereği işlevsizdir. “
Prof. Behe, canlıların kompleks ve indirgenemez özelliklere sahip olduğunu; bakteri kamçısı, kanın pıhtılaşması sistemi ve bağışıklık sistemi gibi örnekler vererek ispatladı. Böylesine kompleks sistemlerin evrim sonucu olamayacağını ortaya koydu.
Bir gazeteye 2.06.2005’te verdiği bir röportajda şunları söyler:
“Öğrencilik yıllarımda evrim teorisini öğrenmiştim. Evrimi, Tanrı’nın hayatı doğa kanunları ile yaratışının yolu olarak düşündüm. Bu bana son derece doğal geldi. Evrim teorisinin bilimsel problemlerini öğrenmeye başladığımda teoriden şüphelenmeye başladım. Özellikle 1980’lerin sonunda okuduğum Michael Denton’un Evolution: A Theory in Crisis (Evrim: Kriz İçinde Bir Teori) kitabı bu konudaki şüphelerimi daha da belirginleştirdi. Daha sonra çalışmalarımı bu yönde yoğunlaştırdım. Ulaştığım sonuçlar bu teorinin son derece yanlış temeller üzerine kurulduğunu bana gösterdi.”

BİLİNÇLİ TASARIM TEZİ DARWİN TEORİSİNİ GEÇERSİZ KILDI

-1996 yılında yayınladığınız Darwin’in Kara Kutusu kitabınız oldukça ses getirdi. National Review dergisi, en önemli 100 kitaptan biri olarak değerlendirdi. Kitabınızı önemli kılan ne gibi bilgilere yer verdiniz?
-Kitabın ses getirmesinin sebebi, içinde yeni ve orijinal bilgilerin bulunması değil, benim bilinen bilgileri yorumlamam oldu. Ben canlıların moleküler seviyede sahip olduğu çok hassas ve kompleks sistemlerin ancak bilinçli bir planlama ve organizasyonun sonucu olabileceğini ortaya koydum. Tabi ortaya konan bu gerçek Darwin’in evrim teorisinin iddialarını geçersiz kılıyor. Kitabın en büyük etkisi, yıllardır kabul edilen evrimci iddiaların çok sathi ve yanıltıcı olduğunu göstermek oldu.

HÜCREYİ İÇİ JÖLE DOLU BALON SANIYORDU DARWİN’NİN ÇAĞDAŞLARI

-Kitaba neden Darwin’in Kara Kutusu adını verdiniz?
-Darwin ve onun çağdaşları için hücre bir kara kutuydu. Dönemin teknik imkânlarıyla canlı hücresinin iç yapısını incelemek mümkün değildi. Darwin’in sahip olduğu mikroskoplar hücrelerin sadece dış hatlarını gösterebiliyordu.
O dönemin bilim adamları hücreyi, içi jöle dolu bir balona benzetiyorlardı.
Bugün bilim adamları çok farklı gerçekler ortaya koydu. Artık hücrenin çok farklı özelliklerini biliyoruz. Hücrelerin jöle dolu bir balon olmadığını, protein ve nükleik asitlerden oluşan kompleks sistemlere sahip olduğunu ve küçültülmüş makinelere benzeyen organellere sahip olduğunu biliyoruz. Üstelik bu parçalar indirgenemez kompleks özelliklere sahipler, bunları görüyoruz.
Kitabımda Darwin’in görmediği kara kutuyu açtım. Bu aslında sadece Darwin’in kara kutusu değil, tüm evrim iddiasında bulunanların kara kutusudur.
-Sayın Prof. Behe, Nature dergisinde yayınlanan ve insanlarla şempanze genlerinin gerçekte çok farklı olduğunu gösteren bilimsel bulgu hakkında ne düşünüyorsunuz?
-Bu araştırmayı Tokyo Üniversitesinden bir araştırmacı grubu, insan ve şempanzelerin 22. ve 21. kromozomlarının genetik alfabesindeki bütün harfleri karşılaştırarak yaptı. İki canlı türü arasında daha önce kabul edilenden çok daha büyük farklar olduğu ortaya çıktı. Bu sonuç, insanın menşei açısından Darwin teorisini büyük bir açmaza soktu. Buldukları sonuç son derece önemli.
Canlılar hakkına ne kadar şey öğrenirsek Darwinizm’in problemleri o kadar artıyor. Darwinizm, canlılar hakkında ne kadar az bilgiye sahip olursak o kadar ikna edici olan bir teoridir. Canlıları ne kadar az tanırsak onları o kadar basit zannederiz. Darwinizm, bu basit sandığımız sistemleri küçük tesadüfi değişimlerle açıklar ama son 30 yılda hayatın daha önce hayal bile edemeyeceğimiz kadar karmaşık olduğunu öğrendik. Mesela en evrimci taksonomide en basit canlı olarak görülen bakterilerde, hareket etmelerini sağlayan minik ama çok kompleks ve mükemmel biyo-kimyevî motorlar var. Bu detaylı mekanizmaların nasıl oluştuğu sorusuna verilebilecek tek cevap, bilinçli bir yaratmadır.
-Peki, canların farklı organlarının, genlerinin veya proteinlerinin birbirine benzer olması ne anlama geliyor? Bunlar, bütün canlıların ortak bir atadan geldiğini savunan evrimciler için bir delil sayılabilir mi?
-Hayır, farklı canlılardaki benzerlikler, öncelikle biyolojinin temel sorusunu cevaplamıyor. Bu soru, farklı canlıların kendilerine has ve son derece kompleks olan organ ve sistemlerinin nasıl ortaya çıktığıdır. Darwinizmin buna verebildiği bir cevap yok. Öte yandan birbirine en uzak olarak kabul edilen organizmalar arasında bile şaşırtıcı benzerlikler var. Mesela, insanla bakteriler arasında.
Soru şu:
Bu benzerlikler Darwin’in teorisine uygun bir tablo oluşturuyor mu? Evrim teorisine göre birbirine çok yakın akraba olması gereken canlılar, kimi zaman genetik olarak daha farklı çıkıyor veya birbiriyle tamamen ilgisiz olması gereken canlılarda çok benzer organ ve genler var. Mesela, insan gözü ile ahtapot gözü neredeyse birbirinin aynısı ama bu, ahtapotlarla akraba olduğumuz anlamına gelmiyor. Burada, iki göz yapısının ortak atadan değil, tek bir yaratıcının ilminden kaynaklanan bir tasarım olduğunu kabul etmek daha mantıklı.
-Darwinizmin geleceğine dair bir beklentiniz var mı? Darwinizm yaşar mı?
-Darwinizmin sahneden çekilme yolunda olduğuna inanıyorum. Hayatın açıklamasının bu teoriyle mümkün olmadığı görülecek ve teori terk edilecek. Bu sonuca giden süreç başlamış durumda. Bunun sebebi benim ve bilim adamlarını yaptığı şeyler değil. Hayat hakkında ne kadar çok şey öğrenirsek onun çok daha karmaşık olduğunu anlıyoruz.
Bilim adamları bu kadar karmaşık yapıların Darwin’in öngördüğü gibi gayesiz, tesadüfî mekanizmaların ürünü olamayacağını görmeye başladı. (Bilim İnsanları, Atilla Öztürk, s.187-194)FB_IMG_1732039790111.jpg
 

Tema özelleştirme sistemi

Bu menüden forum temasının bazı alanlarını kendinize özel olarak düzenleye bilirsiniz

  • Geniş / Dar görünüm

    Temanızı geniş yada dar olarak kullanmak için kullanabileceğiniz bir yapıyı kontrolünü sağlayabilirsiniz.

    Izgara görünümlü forum listesi

    Forum listesindeki düzeni ızgara yada sıradan listeleme tarzındaki yapının kontrolünü sağlayabilirsiniz.

    Resimli ızgara modu

    Izgara forum listesinde resimleri açıp/kapatabileceğiniz yapının kontrolünü sağlayabilirsiniz.

    Kenar çubuğunu kapat

    Kenar çubuğunu kapatarak forumdaki kalabalık görünümde kurtulabilirsiniz.

    Sabit kenar çubuğu

    Kenar çubuğunu sabitleyerek daha kullanışlı ve erişiminizi kolaylaştırabilirsiniz.

    Köşe kıvrımlarını kapat

    Blokların köşelerinde bulunan kıvrımları kapatıp/açarak zevkinize göre kullanabilirsiniz.

  • Zevkini yansıtan renk kombinasyonunu seç
    Arkaplan resimleri
    Renk geçişli arkaplanlar
Geri