Foruma hoş geldin, Ziyaretçi

Forum içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için foruma kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Foruma üye olmak tamamen ücretsizdir.

Düşünce Platformumuza Hoşgeldiniz!

Düşünce Platformumuz bilgi ve düşüncenin en özgür adresidir!
Güne, gündeme ve yarınlara dair söyleyeceğim var diyenlerin, günlük koşuşturmaca içerisinde zihin jimnastiği yapmak isteyenlerin özgürlük meşalesi ~ FORUM KALEMİ ~

Kafein Tüketimi Beyinde Değişikliğe Neden Oluyor

AsyA

Forum Kalemi
Öylesine...
Katılım
1 May 2020
Mesajlar
14,443
Çözümler
1
Tepkime puanı
38,509
Puanları
113
Kafein Tüketimi Beyinde Değişikliğe Neden Oluyor



15aa43d7caf21948a.md.jpg

Kafein beynimizi değiştiriyor olabilir mi? Beynimiz ve merkezi sinir sistemimiz genelde gri ve beyaz maddenin bileşimiyle anılır. Gri madde nöral hücre gövdesi ve sinir sinapslarından oluşurken, beyaz madde; temel olarak bu nöronları birbirine bağlayan yollar ve demetlerden oluşur. Daha önce yapılan araştırmalarda kafein tüketiminin gri madde hacminde akut düşüşlerle ilişkilendirilebileceği ifade edilmişti.

Fakat bir diğer araştırmada ise kafeinin nöro-koruyucu olabileceği ve Alzheimer ve Parkinson’da bilişsel bozulmayı yavaşlatabileceği önerilmişti.

.
Bu yeni araştırmada, kafeinin özellikle genç ve sağlıklı sübjelerin gri madde hacimlerine olan etkisi incelendi. Araştırmacıların diğer bir sormak istediği soruysa, kafeinin gri madde üzerindeki etkisinin bir sonucu olarak, uyku yoksunluğu veya bozulmasına neden olup, olmayacağıydı.

20 sübje, 10 günlük iki kör programa alındı. Gruplardan birine her gün 3 kafein tableti verilirken, diğerine plasebo(sahte) tabletler verildi. Her programın sonunda katılımcıların gri madde hacimleri fMRI ile ölçülürken, yavaş dalga uyku aktiviteleri de EEG ile ölçüldü.

10 günlük kafein alımında gri maddede önemli miktarlarda azalma görüldü. Plasebo gruptakilerde ise bu azalmalar görülmedi. Daha da önemlisi yavaş dalga uyku aktivitesi karşılaştırıldığında iki grup arasında fark bulunamadı. Bu da gri madde azalmalarının uyku bozulmasıyla bir alakası olmayabileceğini gösteriyor.
Kafeinin beyin üzerindeki etkisi,özellikle sağ medial temporal lob ile alaka olabileceği belirtiliyor. Beynin bu bölgesinde ise hipokampüs var. Hipokampüs ise hafıza oluşumu ve uzaysal kavramadan sorumludur.

Kafein Tüketimi Kesilince Gri Madde Düzeliyor

Basel Üniversitesi’nden araştırmanın yazarı Carolin Reichert, kafein kaynaklı bu gri madde değişimlerinin, tüketim kesilince hemen düzeldiğini belirtiyor.

“Beyin morfolojisindeki bu değişimler geçici görünüyor fakat kahve tüketicileri ile çok az ya da hiç kafein tüketmeyenler arasında, bugüne kadar sistematik bir kıyaslama yapılmamıştı,” diyor Reichert.

Yine de Reichert bu çalışmanın, kafein tüketimi bilişsel fonksiyonlara zarar verir anlamına gelmediğinin altını çiziyor. Aslında kayda değer araştırmalar kafeinin nöro-koruyucu olabileceğini ve Alzheimer, Parkinson gibi hastalıklarda bilişsel bozulmayı yavaşlatabileceğini gösteriyor.

Bu sonuçlar belki de yeni araştırmada diğer araştırmaların aksine yaşlı değil de genç deneklerin kullanılmasından kaynaklanmış olabilir. Çünkü yaşlı deneklerde zaten bilişsel bozulma ve nörodejenerasyon çoktan başlamış oluyor.

“Sonuçlar kafein tüketimi beyinde negatif etki yaratır anlamına gelmiyor. Fakat günlük kafein tüketiminin bilişsel yapıyı etkilediğini kanıtlıyor ve diğer çalışmalara da ön ayak olacaktır,” diyor Reichert. Araştırma Cerebral Cortex dergisinde yayınlandı. Kaynak: University of Basel

...Copyright (C) Gerçek Bilim kaynağını göstermeden paylaşmak ve yayınlamak yasaktır, Forumkalemi.Com .
 

Forumdan daha fazla yararlanmak için giriş yapın yada üye olun!

Forumdan daha fazla yararlanmak için giriş yapın veya kayıt olun!

Kayıt ol

Forumda bir hesap oluşturmak tamamen ücretsizdir.

Şimdi kayıt ol
Giriş yap

Eğer bir hesabınız var ise lütfen giriş yapın

Giriş yap

Tema düzenleyici

Tema özelletirmeleri

Grafik arka planlar

Granit arka planlar