Foruma hoş geldin, Ziyaretçi

Forum içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için foruma kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Foruma üye olmak tamamen ücretsizdir.

Düşünce Platformumuza Hoşgeldiniz!

Düşünce Platformumuz bilgi ve düşüncenin en özgür adresidir!
Güne, gündeme ve yarınlara dair söyleyeceğim var diyenlerin, günlük koşuşturmaca içerisinde zihin jimnastiği yapmak isteyenlerin özgürlük meşalesi ~ FORUM KALEMİ ~

Tartışma Kadın erkek eşit midir?

SiyahSancaktaR

FK Üyesi
Ceddi Osmanlı
Katılım
7 Kas 2020
Mesajlar
10,553
Çözümler
1
Tepkime puanı
13,914
Puanları
113
Yaş
40
Konum
Istanbul
Burç
Yengeç
Cinsiyet
Medeni Hal
JkcUDD
@Qasem, Islam hükmünü göre eşittir hatta daha değer verir hanımlara lakin günümüz şartlarında eşitlik söz konusu bile değil...

Nedenleri nasıl sıralamak lazım bilemedim...
Medeni hukuk tan başlar eşitsizlik...

Hanımları korumak adına aslında altında yatan aile birliğini bozmak hanımların şiddete hatta cinayete maruz kalmasına olanak veren muhteşem hukuk düzenimiz !...

Daha yazacaklarım var hele siz devam edin nefsime hâkim olamayabilirim...
 

interceptor

FK Onursal Üye
Katılım
27 May 2020
Mesajlar
2,198
Tepkime puanı
6,401
Puanları
113
Burç
Boğa
Cinsiyet
Medeni Hal
JkcUDD
Kadın erkek eşit değildir,kadın erkekten daha üstündür,kadın annedir,dokuz ay karnında çocuk taşıyan kadınlar erkekle nasıl eşit olabilir,kadın daha üstündür.
 

Qasem

FK Üye
🌿🌼
Katılım
3 May 2020
Mesajlar
15,103
Çözümler
12
Tepkime puanı
40,037
Puanları
113
Konum
Avrupa
Web sitesi
forumkalemi.com
Burç
Akrep
İsim
Murat
Cinsiyet
Takım
lIr3ry
Kadın ve erkeğin eşitliği ütopik bir söylemdir. Temel haklar bağlamında tüm insanlık eşit haklara sahiptir. Lakin modern manada kullanılan eşitlik kavramı erkek ve kadının yaratılışına aykırıdır.
Çünkü ikisi farklı cins varlıklardır. Tür bakımından aynı ama farklı cinslerdir. Bir kadının başka bir kadın ile eşitliğini, yada bir erkek ile başka bir erkeğe eşitliğini konuşabiliriz. Ama kadın ve erkeğin eşitliği ütopiktir. Bu bağlamda adaletten bahsedebiliriz.

Kadını erkekten yada erkeği kadından üstün görmek yda eşit saymak hastalıklı bir bakış açısıdır. Bu bakış açısının derinden analiz edilmesi gerek.
Kadın erkekle aynı yapıya sahip değildir, haliyle vakada ikisinde eşit yaklaşmak yanlıştır. Erkekten doğum yapmasını bekleyemeyiz, kadından çok ağır işlerde çalışmasını bekleyemeyiz. Erkekten anne şefkatini bekleyemeyiz ama aynı evde ortak yaşam koşullarında ikisine farklı sorumluluklar yükleyebiliriz.

Düşünsenize en basiti mutfakta ikisini eşit tutmaya kalkın, erkek mutfağı batırır, istisnalar kaideyi değiştirmez. Yada erkekten annelik yapmasını beklemek boş hayaldir. Bu uüzfen eşitlikten ziyade ikisininde farklı sorumlulukları olduğu bilincinde olmak ve birbirinin hakların saygı duymak gerek

Mesela toplu taşımada eşitlik der isek kadın ayakta yolculuk etmeye mahkum olur. Ya bir kadın ayaktayken ben oturmam bu beni rahatsız eder.

Kadın narin, nazik ve kibardır. Çabuk incinir, odun olmanın anlamı yok. Erkek arkadaşınla yaptığın muhabbet ve davranışı ona karşı sergilemek yanlıştır.
Olaylar karşında her iki cinsten aynı tepkiyi beklemek nasıl yanlışsa onları eşit saymakta yanlış. Buyrun kadınları zorunlu askerliğe yollayın...
Bü yüzden eşitliği konuşurken daha adil bakmak gerek.
Haksızlığa, zulme, şiddete uğruyorlar mı? Evet...
Ama bunu düzeltecek kavram eşitlik değil, Adalet ve hukuktur.
 

SiyahSancaktaR

FK Üyesi
Ceddi Osmanlı
Katılım
7 Kas 2020
Mesajlar
10,553
Çözümler
1
Tepkime puanı
13,914
Puanları
113
Yaş
40
Konum
Istanbul
Burç
Yengeç
Cinsiyet
Medeni Hal
JkcUDD
Ben hukuk anlamında eşitlik ten bahsettim ilk mesajımda...
Hanımlar kutsalımızdır...
Değerli hazinedir Rabbim tarafından bahşedilen bizlere..
Her alanda..
 

Dil-figar

FK Editör
FK Yarışmacı
🍀🐞
Katılım
31 Ocak 2021
Mesajlar
3,148
Tepkime puanı
14,464
Puanları
113
Burç
Aslan
Memleket
Trabzon
Cinsiyet
Medeni Hal
AodL3W
Takım
CNBHo3
Eşit değilerdir,ikisininde,ūstün olan yönleri,vazifeleri ve sorumlulukları vardır,birbirini çok güzel tamamlayan eştir.
Hak ve özgurluk konusunda tartışmasız eşittir :))
 

Kadir53

Aktif Üye
FK Üyesi
Osmanlı Torunu
Katılım
15 May 2022
Mesajlar
602
Tepkime puanı
622
Puanları
93
Yaş
39
Konum
Kocaeli
Burç
Koç
Memleket
Rize / Çayeli
Cinsiyet
Takım
lIr3ry
Bu soruya hemen "evet" veya "hayır" demek çok zor. Çünkü, soru bu hâliyle yeterince açık değil. Onu bir başka soru ile açmak gerekiyor. "Nerede? Hangi konuda? Ne yönden?" gibi. Eğer, "hukukî açıdan" soruluyorsa, cevap olarak "evet" diyebiliriz.

Eğer, her hususta denilirse, o zaman, bu soruya cevap vermeye gerek kalmayacaktır. Zira, cevabı sorunun içindedir. Madem ki, iki ayrı cinsten söz ediliyor; öyleyse mutlak eşitlik nasıl düşünülebilir?

Kadınla erkeğin eşit oldukları sahalar bulunduğu gibi, erkeğin kadını çok gerilerde bıraktığı, yahut onun çok gerisinde kaldığı sahalar da mevcut. Onun için, meseleyi sadece bir tek madde çözümlemek mümkün değil.

Şayet, "Kadınla erkek arasında iyi insan, üstün insan olma noktasında bir fark var mıdır?" diye sorulursa, o zaman şunu hemen belirtmek isteriz: Hakimiyet başka, üstünlük ve fazilet daha başkadır. Bu ikincisinde hemen çalakalem şu yahut bu üstündür, demek çok zordur. Çünkü kadın olsun erkek olsun, her insan Allah ın kuludur. O, hangi kulunu üstün tutuyor, daha çok seviyorsa ve hangi kulundan razı ise üstünlük ancak onundur. İlahi ferman olan Kur'an'a baktığımızda, üstünlük ölçüsü olarak, karşımıza cinsiyetin değil takvanın çıktığını görüyoruz. Evet, Allah indinde üstünlüğün ölçüsü takvadır.

Nedir takva? En kısa ifadesiyle Allah'tan korkmak, günahlardan sakınmak, onun razı olmadığı hareket, tavır, hâl ve sözlerden uzak durmak. Onun rızasına ermeyi en büyük maksat bilip, bunu kaybetmekten son derece korkmak. İşte, kim böyle yaparsa üstün insan, faziletli insan odur. Bu noktada cinsiyete itibar edilmemiştir.

Takva dendi mi hemen salih ameli hatırlıyoruz. Salih amel, yani, hayırlı, güzel işler görmek. Onda da cinsiyete itibar edilmiyor. Mesela, okunan her Kur'an harfine karşılık on sevap verilmişse, bu bütün insanlar için böyledir. Kadına daha az, erkeğe daha çok sevap söz konusu değil.

Soruyu bir de psikolojik yönden ele alabilir ve şöyle sorabiliriz: Kadınla erkek arasında psikolojik yönden farklılık var mıdır?

Bu soruya hiç tereddüt etmeden "elbette" diye cevap veririz. Kadınla erkek arasındaki psikolojik farklılık kendini çocukluk çağından itibaren göstermeye başlar. Erkek ve kız çocukların oyuncakları farklıdır. Bir kız çocuğu en çok oyuncak bebekleri sever. Henüz evlilik nedir bilmediği o yaşlarda, bebeklerini bağrına basar, öper, elbiselerini değiştirir, beşikte sallar ve uyutur. Günün büyük bir kısmını onlarla geçirir. Erkek çocuk ise, taksi, uçak, tabanca gibi oyuncaklara daha fazla rağbet gösterir.

Bu çocuklar büyüdüklerinde bu defa, sohbetleri değişir. Erkeklerin toplantılarında daha çok, iş hayatı yahut politika konuşulurken, kadınlarda ön sırayı ev eşyaları ve örgüler alır.

Kabiliyet yönünden de iki cins arasında bariz bir fark var. Erkek, terkip ve tahlilde, kadın ise taklit ve ezberde daha ileri. Bir misal ile anlatmak gerekirse; erkek bir mimari eseri ortaya koymakta, onun bütün bölümlerini güzelce yerleştirmekte, kadından daha ileri. Kadın ise, o eserin herhangi bir bölmesini ince nakışlarla süslemekte erkekten çok daha hassas.

Erkek dış aleme daha açık. Şefkatte kadından geri, ama teşebbüs kabiliyetinde ileri. Kadın ise erkeğe nispeten daha içe dönük. Bunun en büyük faydası, yavrusuna ve yuvasına göstereceği ihtimam.

Bu iki cinsin zafiyetleri de farklılık gösteriyor: Erkekte, tahakküm ve baskı hastalığı mevcut. Kadında ise, gösteriş ve desinler belâsı.

Kadının en bariz bir özelliği de hassasiyetidir. Buna "teessürilik" deniliyor. Kadın, çevreden etkilenmekte erkekten daha hassas. Dolayısıyla, telkine kapılmaya, aldatılmaya ondan daha müsait.

Kadında sezgi gücü, erkekten çok kuvvetli. Değişikliğe ondan daha çok ihtiyaç duymakta, yenilik ve heyecana daha açık. Vücut büyüklüğü itibariyle ve güç ile kuvvet yönünden, kadın erkekten genellikle daha geri. Bunun neticesi olarak, sığınma ihtiyacı kadında kendini daha fazla hissettiriyor. Ama bazılarında bu ihtiyaç, aşağılık kompleksine dönüşüyor; bu da erkeklik kompleksi olarak kendini gösteriyor.

Kadın, hayat arkadaşına (ona nispetle) daha çok bağlı. Ondan daha vefalı. Dünya sevgisinde erkekten çok ileri.

Kadını bu psikolojisi içinde değerlendirmek ve onun erkekleşmesine değil, ideal bir kadın olmasına çalışmak gerekir.

Etrafımıza şöyle bir göz atalım: Bütün canlılarda bedenler ve ruhlar arasında mükemmel bir uygunluk var. Ceylan ruhunu, aslan bedenine sokmak ve onu aslanca davranmaya zorlamak, en başta o sevimli ruha zarar verir. Her kükreyişte ruhundaki letafetten birazını kaybeder; her hamlede kendi öz güzelliğinden bir parçayı harap eder. Kadın ve erkek eşitliği diyerek kadını erkekçe davranışlara itmek de en başta kadına zarar verir.

Aslında, bu vadide gösterilen kasıtlı ve yoğun faaliyetler, bir bakıma hiçbir şeyi değiştirememiştir. "Hüküm çoğunluğa göre verilir." kaidesinden hareketle şöyle diyebiliriz:

Kadınlar yine fabrikatör olmaktan çok işçi, hâkim olmaktan çok kâtip, amir olmaktan çok sekreter, pilot olmaktan çok hostes, patron olmaktan çok tezgâhtardırlar. Zira, yaratılışı değiştirmek mümkün değildir.

Maalesef, kadına layık olduğu yeri bir türlü veremedik. Ya onun rızkı bize bağlıymışçasına, kendisine aşırı derecede hükmetmeye kalktık, ona haksız muamelelerde bulunduk yahut kendisine çok fazla fırsat verdik, onu erkekliğe heveslendirdik ve mahvettik.
 

Forumdan daha fazla yararlanmak için giriş yapın yada üye olun!

Forumdan daha fazla yararlanmak için giriş yapın veya kayıt olun!

Kayıt ol

Forumda bir hesap oluşturmak tamamen ücretsizdir.

Şimdi kayıt ol
Giriş yap

Eğer bir hesabınız var ise lütfen giriş yapın

Giriş yap

Tema düzenleyici

Tema özelletirmeleri

Grafik arka planlar

Granit arka planlar