Foruma hoşgeldin 👋, Ziyaretçi

Forum içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için foruma kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Foruma üye olmak tamamen ücretsizdir.

İslam Kader İnancı

Cenâb-ı Hak buyuruyor:
Bismillahirrahmanirrahim
“Yeryüzünde vukû bulan ve sizin başınıza gelen herhangi bir musîbet yoktur ki, biz onu yaratmadan önce bir kitapta yazılmış olmasın! Şüphesiz bu, Allah’a göre kolaydır.” (Hadîd, 22)

Rasûlullah (sav) efendimiz buyurdular:
“Kuvvetli mü’min, (Allah katında) zayıf mü’minden daha hayırlı ve daha sevimlidir. (Bununla beraber) her ikisinde de hayır vardır. Sen, sana yararlı

olan şeyi elde etmeye çalış. Allah’dan yardım dile ve asla acz gösterme. Başına bir şey gelirse, “şöyle yapsaydım, böyle olurdu” diye hayıflanıp

durma. “Allah’ın takdiri bu, O, ne dilerse yapar” de. Zira “eğer şöyle yapsaydım” sözü şeytanı memnun edecek işlerin kapısını açar.” (Müslim, Kader 34. İbn Mâce, Mukaddime 10.)

Amr b. Ebû Cündeb’den şöyle dediği rivâyet edilmiştir:
Sıffîn’de Saîd b. Kays’ın yanında oturuyorduk. Karanlığın yeni bastığı bir sırada Hz. Ali (ra) asâsına dayanmış bir halde yanımıza geldi. Bu durumu gören Saîd:
“-Gelen mü’minlerin emîri midir?” diye sordu.
Hz. Ali: “-Evet” diye cevab verince:

“-Birinin sana suikast yapmasından korkmuyor musun?” dedi.
Hz. Ali şöyle cevap verdi:
“-Hiç kimse yoktur ki kuyuya düşmek, dağdan aşağı yuvarlanmak, taş isâbet etmesi ya da bir hayvanın zarar vermesi gibi durumlardan koruması

için yanında Allah’ın görevlendirdiği bir melek olmasın. Ancak kader geldiği zaman, onu kendi kaderiyle baş başa bırakırlar.” (İsmail Hakkı Bursevî, Rûhu’l-Beyân, 9.Cilt, Erkam Yay.)

Her Güne Bir Esma-ül Hüsna (Allah’ın En Güzel İsimleri)
el-Kaviyy:
Pek güçlü, çok kuvvetli, tam bir kudret sahibi, hiçbir zaman aczin yol bulamadığı mutlak gâlip, her şeye gücü yeten demektir.

Kısa Günün Kârı
Kadere rızâ ve teslimiyet, olaylar karşısında en büyük güç kaynağıdır.

Bu kullanıcı banlanmıştır. ForumKalemi.CoM
Her şey oldu bitti belki de, biz yeni yeni yaşayıp fark ediyoruz. Allah katında her şey olup bitmiş olabilir. Yüce yaratıcının beklemek gibi bir zorunluluğu olamaz. Değil mi @QasemQasem is verified member. bey?

@El-Had, niye direkt bana sordunuz ki :)
Direkt sorduğunuza göre böyle bir kader anlayışım olmadığını da bilmeniz lazım.
Değil.
Her şey yaşanıyor ve yandıkça işleniyor...
Ben yaşadığım kata yaşadığım bakarım. Allahın işine pek karışmam

@El-Had, niye direkt bana sordunuz ki :)
Direkt sorduğunuza göre böyle bir kader anlayışım olmadığını da bilmeniz lazım.
Değil.
Her şey yaşanıyor ve yandıkça işleniyor...
Ben yaşadığım kata yaşadığım bakarım. Allahın işine pek karışmam

Site sahibi siz olunca ilk aklıma siz geldiniz. Yaşandıkça işleniyorsa o zaman Allah bildiği halde beklemek zorunda gibi bir durum ortaya çıkıyor. Halbuki yüce yaratıcının hiçbir şeye zorunluluğu yok, olamaz da.

Allah'ın işine pek karışmam demişsiniz ya, zaten kul olarak doğrusu da bu değil midir? Allah'ın işine karışılmaz.

Ve biz her insanın çabasını kaderine bağlı kıldık.. ( İsra - 13 )

Biz her insanın
cennet veya cehennemle noktalanan kaderini, onun kendi boynuna bağladık. Dolayısıyla her insan, yaptığı tercihlerle, kendi yazgısını bizzat kendisi belirler, sonucundan da yalnızca kendisi sorumludur. İşte bu yüzden, Mahşer Günü onun karşısına, dünyada yapmış olduğu her şeyin bir bir kaydedildiği ve önünde açılmış olarak bulacağı bir kitap çıkaracağız.

Kişisel yorumum ise ;

Ortalama bir örnek vermek gerekirse önünüzde 2 gidiş seçeneği olan bir yolunuz olduğunu farz edelim. Seçeneğin biri tehlikeli diğeri ise tehlikesiz olsun. Varış süreniz ve istikamet aynı..

Bu bilgilere göre tehlikeli yolu seçip başınıza bir şeyler gelmesi halinde buna kader diyemeyeceğimiz gibi kaderimde varmış olan oldu gibi basit ve kişisel inandırma eylemleri de bana göre yanlıştır.

Birbiri ile ilintili durumları da gözetirsek eğer ve buna misâlen ;

- " Ameller niyetlere göredir. " bu cümleden hareketle kendi yaşantımıza etki edebildiğimiz söylemi açıkça belirtilmiştir. Benim kader inancıma göre herşey birebir yazılmış ve mutlak yaşanacak anlamında değildir kaldı ki sınav dediğimiz olgunun gerçekleşmesi için Cüz'i İrade'nin devrede olması gerekmektedir.

Öyle ise kader birebir yazılı ve yaşanma zorunluluğu olan bir durum değildir.

Ama maalesef bu konuda hiç biriniz gibi düşünmüyorum.

Mülk 2. ayette Rab ne der ; O hanginizin daha güzel ameller işleyeceğinizi görmek için hayatı ve ölümü yaratandır...

Li yebluwennekum eyyukum ehsenu amelen...

Tema özelleştirme sistemi

Bu menüden forum temasının bazı alanlarını kendinize özel olarak düzenleye bilirsiniz

• Geniş / Dar görünüm

Temanızı geniş yada dar olarak kullanmak için kullanabileceğiniz bir yapıyı kontrolünü sağlayabilirsiniz.

Izgara görünümlü forum listesi

Forum listesindeki düzeni ızgara yada sıradan listeleme tarzındaki yapının kontrolünü sağlayabilirsiniz.

Resimli ızgara modu

Izgara forum listesinde resimleri açıp/kapatabileceğiniz yapının kontrolünü sağlayabilirsiniz.

Kenar çubuğunu kapat

Kenar çubuğunu kapatarak forumdaki kalabalık görünümde kurtulabilirsiniz.

Sabit kenar çubuğu

Kenar çubuğunu sabitleyerek daha kullanışlı ve erişiminizi kolaylaştırabilirsiniz.

Köşe kıvrımlarını kapat

Blokların köşelerinde bulunan kıvrımları kapatıp/açarak zevkinize göre kullanabilirsiniz.

• Zevkini yansıtan renk kombinasyonunu seç
    Arkaplan resimleri
    Renk geçişli arkaplanlar
Geri