Foruma hoşgeldin 👋, Ziyaretçi

Forum içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için foruma kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Foruma üye olmak tamamen ücretsizdir.

İskandinav Mitolojisi Tanrıları Soyağacı

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Uz@Y
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Uz@Y

<b>Uz@Y</b>
Katılım
25 Eki 2020
Mesajlar
1,392
Tepkime puanı
1,931
Puanları
113
Cinsiyet
Lütfen, bu kullanıcıyla bir anlaşma yapmak istiyorsanız, engellendiğini unutmayın.
Büyük Nors (İskandinav)
Ziyaretçiler için gizlenmiş link, görmek için Giriş yap veya üye ol.
büyük temaları işlerler: Evrenin yaradılışı, tanrıların savaşları ve aşkları, dünyanın sonu gibi. Cücelerden devlere kadar birtakım mitolojik varlıkların yaşadığı bizim dünyamıza paralel başka dünyaların da olduğunu ve buralara Midgard dendiğini tasavvur ederler. Tanrıların kültürleri kavgacı ve heybetlidir. Gerçek ve mitolojik dünyalar, ölmüş kahramanların ruhlarının eşsiz ödüllerini aldıkları baş tanrı Odin’in büyük salonu Valhalla’da bir araya gelirler. Nors tanrılarının hikâyeleri esas olarak kulaktan kulağa anlatılarak nakledilmişlerdir.

Bazı efsaneler 8. yüzyılda manastırlardaki rahipler tarafından yazıya dökülmüş olsalar da çoğu ilk kez 13. yüzyılda kayıt altına alınmışlardır. O zamana kadar Nors gezginler İzlanda’yı bile sömürgeleştirmişdir. Nors halkının geleneklerini ve mitolojik destanlarını yazıya geçiren de İzlandalı yazarlar olmuştur. Bu yazıların en muhteşemlerinden birisi ile Nors mitleri hakkında tüm bulabildiklerini yazıya geçiren Snorri Sturluson tarafından yazılan Prose Edda ve varolanlara daha çok hikâye ekleyen ve yazarı bilinmeyen Poetic Edda’dır. İzlandalı diğer yazarlar da tanınmış İskandinav ailelerinin hikâyelerini anlatan, mitoloji ve tarihin birer karışımı olan düzyazı şeklinde destanlar yazmışlardır.


İskandinav Tanrıları Soyağacı
Bunun aile ağacı çıkarmak için biraz tuhaf olduğunun farkındayım. Ama bana göre bu zaten tuhaf bir aile. Ve ayrıca oldukça istikrarsız bir aile. Bu ilişkilerin çoğu belirli belirsiz bir şekilde anlatılmışlar, ve bazı durumlarda kaynaklar doğrudan birbirleriyle çakışıyorlar. En öncelikli ve kapsamlı olan kaynak ”İskandinav Mitolojisi – Snorri Sturluson” tarafından yazılmış ve en yakın olanı da o. Çünkü kısmen doğru ama hiç alıntı yapılmamış, bir kısmı uydurulmuş ve hangisi hangisi emin olamıyoruz. Ama elimdeki tek çare ya Snorri’den yazmak ya da açıklamaların yarısını boş bırakmak olduğundan Snorri’den yazmaya karar verdim. (Bu kısım yabancı kaynaktan çevrildiği için bu şekildedir. Makelenin sonunda kaynakça mevcuttur.)

Şimdi yukardaki tüm tanrıların bireysel açıklamalarına geçelim.

Hayır, bekleyin, önce bazı sınıflandırmalar (ya da ortaçağ İskandinavlarının sahip olduğu sınıflandırmaya yakın olan şeyler) var.

Aesir: Tanrılar.

Vanir: Bu da tanrılar, ama farklı bir kabileden.

Jotnar: (tekil jotünn): genellikle “devler” olarak tabir edilir, ama muhtemelen “yok ediciler” kelimesine çok daha yakın. Eğer Aesir düzen ve medeniyeti temsil ediyorsa, Jotnar ilkel kaos ve yıkımı temsil ediyordur.

Şimdi yukardaki tanrıların bireysel açıklamalarına geçebiliriz.

Ymir
Jötunn

İskandinav mitolojisine göre, her şeyden önce gelen ilkel kaosun içinde şekil alan ilk varlıktı. Şey, o ve bir inek aslında (Auðumbla’ya bakın). Görünüşe göre herkes onun soyundan geliyor ve hepimiz birinin soyundan geldiğinden emin olabiliriz. Hristiyanlık öncesi Avrupa toplumları, tanrılarını sınıflandırmaya/rasyonelleştirmeye çok düşkün değillerdi. Bir noktada, Odin ve erkek kardeşleri Ymir’i öldürüp cesedinden evreni oluşturmuşlardır.

Fárbauti
Jötunn

Hakkında aslında hiçbir şey bilmediğimiz pek çok tanrıdan ilki. Bu durumda, adının “tehlikeli vurucu” gibi bir şey olduğunu, Laufey ile evlendiğini ve birlikte Loki’yi yaptıklarını biliyoruz. Sadece buna dayanarak iğrenç biri olduğunu tahmin edebiliyorum.

Laufey
Jötunn

Laufey hakkında daha az şey bulabildim. Sadece oğlu Loki ile olan bağlantısından bahsedilmiş ve bu bile tam olarak açık sayılmaz. Gerçekten, bir noktada Loki, “Farbauti ve Laufey ya da Nal’ın oğlu” olarak geçiyor.

Aegir ve Ran
Jötunn

Aegir ve Ran dokuz kızıyla okyanusun derinlerinde yaşayan deniz canavarıydılar. Aegir dost canlısı, eli açık denizlerden sorumluyken, Ran denizcileri boğan denizlerden sorumluydu. Bazen diğer tanrılar için partiler düzenlerlerdi.

Himingleva, Dufa, Blodughadda, Hefring, Udr, Hronn, Bylgja, Drofn ve Kolga
Dalgaların ya da okyanusun belirli görünüşlerinin her çeşit ruhları bunlar. Parlak, şeffaf vb. Düşünüyorum da, bu belki kuzey kabilelerinin ne kadar ızalta olduğunu anlatan vikinglerin deniz yolculuğunun tanrı versiyonudur. Gerçi bana bunun ırkçı bir mitoloji olduğundan da bahsedilmişti, ama kim bilir?

Angrboda
Jötunn

Adının “felaket tellalı” olduğundan ve o ve Loki’nin korkunç canavar bebekler yaptıklarından başka hakkında pek bir bilgi yok.

Loki
Jötunn? Gerçekten belli değil.

Nihayet, hakkında bir şey bildiğimiz birisi. Bunu aramaya başladığım zaman, Loki’nin entrikacı bir komplocu ya da en azından akıllı bir şakacı olduğunu düşünmüştüm. Ama öyle değilmiş. Göt herifin tekiymiş. Kısacası onunla ilgili anlatan her hikayede sebepsiz yere şerefsizlik yaptığı, başını belaya soktuğu ve sonra da (belki) bazı şeyleri düzelttiği yazıyor. Çalıyor, mızmızlanıyor, kaçırıyor, öldürüyor, ve bir noktada Sif’in kafasını traş ediyor. Loki’nin bir festivale dalıp herkesi aşağılamasını anlatan sayfalardan oluşan halk ozanının yazmış olduğu bir şiir bile var. Bu bölümde Tom Hiddleston’u kim koydu bilmiyorum ama, ben olsaydım Danny Devito’yu seçerdim.

Nihayet Loki herkesi yeterince sinirlendirmeyi başarır ve onlar da onu yüzüne sonsuza kadar zehir düşen bir mağaraya zincirlerler. Karısı Sygin (tasvir edilmemiş) onunla kalacak kadar ve bir kap ile engelleyebildiği kadar zehri engelleyecek kadar sadıktı. Vikipedia adının eski İskandinav dilinde “başarılı sevgili” olduğunu söylüyor, ki bu gerçek olabilir. Loki bunu biliyordu ya da ironik olabilir, çünkü kız, ona hapishanede sonsuza kadar bakmıştı. Ama ben ikisinden de emin değilim, çünkü bir şeyi bin yıllık şeylerden çevirince bir çeşit sapmaya uğrayabiliyorlar.

A Horse
Buradaki hikaye birisinin Frejya, güneş ve ay karşılığında tanrılar için sağlam bir yerleşim yeri yapmaya onay vermiş birini anlatıyor. Tanrılar inşa edecek kişi başarısız olsun ve yaptığı iş de bedavaya gelsin umuduyla gerçek dışı bir son teslim tarihi koyarlar. Ancak Loki onları işçinin atını kullanması konusunda ikna eder. Tabi sonradan atın süper güçleri olan bir at (adı Svaðilfari) olduğu ortaya çıkar, böylece iş de süper hızlı ilerler ve tanrılar da süper sinirlenirler. Loki’ye sorunu düzeltmesini emrederler ve Loki de bu emri “at ile seks yapmak” olarak algılar.

Heimdall
Aesir

Heimdall tanrının gözcüsü. Muhteşem gökkuşağı köprüsünün sonunda duruyor ve Ragnarok (kıyamet) halini izliyor. Ragnarok kapıya dayandığında, Heimdall’ın işi herkesin haberi olsun diye borusunu son kuvvetiyle üflemek. Boru neye benziyor bilmiyorum, ama bu benim en sevdiğim illüstrasyon oldu.

Fenrir
Kurt

Fenrir, vaktinin çoğunu yememesi gereken şeyleri yiyerek geçiren korkutucu koca kötü bir kurt. Tanrılar son olarak onu bir grup zincirden kurtulamazsın diye iddia girip oyuna getirerek kandırıp sonsuza kadar zincirlemeyi başarmışlardır. Bunların çoğu insan için derin önemi olan önemli ve büyük efsaneler olduğunu biliyorum, ama bazen gerçekten kendimi üçüncü sınıf kitabı okuyormuş gibi hissediyorum. Her neyse. Üçüncü denemede, özel kırılamaz zincirler kullandılar, ama Fenrir şüphelendi ve birinin ağzına teminat olarak elini koymasını istedi. Ve bu şekilde Tyr elini kaybetmiş oldu. Ragnarok sırasında, Fenrir özgür kalır, iyi bir porsiyon dünyadan alıp yer, ve Odin’i öldürür.

Jormungand
Yılan

Jormungand bu zamana kadar dünyanın sonu ile ilgili duyduğum en havalı açıklamalardan biri. Şu “su hiçbir şey kalmayana kadar dökülür” şeyinin hiçbiri bunda yok. İskandinav dünyası dev bir yılan canavar tarafından her yönden sarılır. Thor vaktinin bir kısmını onun için balık avlayarak geçirir ve aslında bir yerde onu yakalamayı başarır, ama yakınlardaki dev Thor’un Ragnarok’u tetiklediği korkusu yüzünden önüne geçer.

Hel
Jötunnn, sanırım

Hel helheim, diğer adıyla niflheim, diğer adıyla iskandinav yeraltı dünyasını yönetir. Yarı ölü görünümlü, mavimsi teni ile tasvir edilir. Korkunç ceset bayan? Saplantılı gotik? Daha önce hiç vikinglerin bir ton eyeliner sürdüğünü söyleyen birini hiç duymamıştım. Ama dış görünüşe bakmaksızın, duyduğum kadarıyla, Hel aslında oldukça havalı bir bayana benziyor. Onun diyarı belli ki yeterince güzel ve ölülere yiyecek ve kalacak yer sağlıyor. Birkaç defa halkı hayata döndürmeyi bile teklif etmiş, gerçi birkaç sınır varmış ve bildiğime göre kimse bunu başaramamış.

Sleipnir
Loki’nin sekiz bacaklı oğlu/ Odin’in sekiz bacaklı atı.

Audumbla

Yani Ymir’in varolan ilk varlık olduğu kesin olarak doğru değil. Öncesinde Audumbla adı verilen ilker bir süper ineğe bağlıydı. Ymir’in ilk yaptığı şey Audumbla’nın sütünü içmek (resimdekilere inanırsanız, direk kaynağından içmiş) ve Audumbla’nın ilk yaptığı şey bir blok tuzu yalamak oldu.

Tyr
Aesir

Tyr ilginç olanlardan bir tanesi. Hikayelerde, sözlerde ve muhtemelen bir noktada önemli biri olduğu için yer isimlerinde yeterince adı geçmiş. Belki tanrıların bile lideri olabilir, ama bu şeylerin yazılmaya başladığı sırada gündemden düşmüş. Bulabildiğim en iyi açıklama kültür ve insanların tapınma halleri değiştiğinden, tapındığı tanrılar da değişmiş. Tyr eski, Odin yeni yani.

Ama gerçekten bu adamı açıklamalıyım, değil mi? Tyr adalet, kanun ve yeminlerin tanrısı. Odin de öyle, ama Odin’in tek amacı istek, ilham, bilgi olduğu sırada ve genellikle sessiz yaşlı bir piç olduğu yerde, Tyr gücünüzün altında olan kanun, sorumluluk ve değer vermeyle daha çok ilgili.

Mimir
Aesir

Mimir bilgelik ve bilgi tanrısı ve daha çok iki nedenden dolayı önemli. İlki, Odin iç bilgelik karşılığında Mimir’in kuyusunda bir gözünü feda etti. İkincisi de Aesir-Vanir Savaşı’nın sonunda, rehine olarak Vanir ile yaşamak için Hoenir ile gönderilir ve orada başı kesilir. Ama sorun değildir, çünkü Odin başını büyülü otlarla mumyalar ve şimdi ise onun yanında olup ona tavsiye vermektedir.

Bestla
Jötunn sanırım.

Odin, Vili ve Ve’nin annesi. Hepsi bu kadar.

Borr

Jötunn galiba.

Borr
Hakkında çok az bilgi var. Bahsedildiği tek yer o, Bestla ya da Biri’nin Odin’in ataları listesinde oluşması.

Buri
Jötunn?

Pekala. Buri hakkında havalı bir şey var. Audumbla’nın yaladığı tuz bloğunu hatırlıyor musunuz? Buri içerisindeydi. Bu ineği onun annesi mi yapıyor emin değilim, ama onları aile ağacına bağlayacak kadar yeterli olduğunun farkındayım.

Fjorgynn
Aesir

Fjorgynn Frig’in babası. Keşke daha fazlasını söyleyebilseydim, ama yok.

Vili ve Vé
Aesir (Galiba)

İşte hakkında çok ama çok az şey bildiğimiz iki kişi daha. Odin’in kardeşleri olarak geçiyorlar ve uzun bir tarih izi bir noktada oldukça önemli olduklarını gösteriyor, ama şu an onlardan bahseden çok fazla ana kaynak da yok. Odin, Vili ve Vé’nin ilham, bilinç, niyet, kutsal şeyler ile ilgilendiklerini biliyoruz. Ve aynı zamanda hepsinin her şeyin başında Ymir’i dövmek için toplandıklarını biliyoruz. Gerçi bu aynı zamanda Snorri Sturluson’un bir uydurması da olabilir.

Hoenir
Aesir

Hangi kaynağa baktığınıza bağlı olarak Hoenir ya korkutucu bir savaş lideri ya da tam bir ahmak. Onunla ilgili en ünlü hikaye o ve Mimir’in Aesir-Vanir savaşı sırasında rehine olarak Vanir’e verilmeleri. Vanir Hoenir’e bakıp “bu adam lider birine benziyor” diye düşünür ve ona onlar için karar vermesi için sorular sormaya başlar. Ne yazık ki herkes işin içine girince, Hoenir’in bedeni varken Mimir’in beyni olduğu ve Mimir ona tavsiye vermek için etrafta olmayınca Hoenir’in herhangi bir karar almayı reddettiği ortaya çıkar. Bu yüzden Vanir Mimir’in kafasını keser. Zavallı adam nefes dahi alamaz.

Frigg
Aesir

Frigg bir çeşit anne ruh, aynı zamanda örgü örmeyi içeren kehanetin geleneksel İskandinav formu olan Seidr’in ünlü avukatıdır. Frigg Freya’ya oldukça benzemektedir. Aslında, insanlar eski geleneklerde aynı tanrıça olduklarına ve Hristiyanlığın gelişi ile ikiye bölündüklerine inanmaktadırlar. Haklılarsa, o halde Frigg ve Freya bir çeşit doğan tanrılardan biridir.

Odin
Aesir

Odin aklımı başımdan alıyor. Tanrıların tek kesin lideri, ki bu da onunla ilgili büyük, güçlü, ciddi ya da bilirsiniz, liderlik vasfı olan biri gibi bir kanıya varmama neden oluyor. Belki bir savaş tanrısı olmayabilir, ama en azından aynı parkurda. Ama öyle değil işte ya da en azından beklentilerinizdeki gibi olmayabilir. Odin bazen savaş ile ilişkilendirilir, ama daha çok bilgelik, akıl, öğrenme ve büyü ile alakası vardır. Onunla ilgili anlatılan hikayelerin çoğunda yalnız gezmesi ve gözünü bilgelik için takas etmek ya da kendini kendi için feda etmek için kendini asmak gibi şeyler yapmaktadır. Ama sonraları Odin, kulağa tanrılar diyarında post-modern bir kapışmayı anlatır gibi gelir. Bu arada eğer Odin’in baş karakter olduğu bir kapışma hikayesi isterseniz Neil Gaimon’un American Gods adlı kitabını deneyim. Ben onu geçen yıl okudum ve bayıldım.

Jord
Dünya

Jord dünyanın kişiselleştirilmiş hali. Görünüşe göre dünyanın daha genel bir konsepti ile alternatif bir şekilde kullanılmış. Bu Odin’le olan ilişkisinde ne anlama geliyor bilmiyorum, ama Thor dünyaya gelmiş, ben kimim de yargılayayım, değil mi?

Nanna
Aesir

Zevkin tanrıçası. Kocası Baldr’ın ölümünden sonra üzüntüsünden ölmüştür. Ya da, hikayenin başka bir versiyonuna göre ölmemiştir ve Hodr’u daha çok sevdiği için asla onunla evlenmemiştir.

Baldr
Aesir

Zavallı Baldr. Onun İskandinav İsası olarak çağrıldığını duymuştum, ama sadece öldüğü için. Bir partideyseniz ve konu bir şekilde İskandinav mitolojilerine geldiyse ve Loki ve A Horse’dan bahsedemeyeceğiniz türden bir parti ise, ben bunu tercih ederdim.

Baldr kesinlikle parlaklık, sevgi ve ışığın güzel tanrısıydı ve herkes bu adamı çok seviyordu. Ve her şey mükkemmeldi, ta ki bir gece annesi Frigg ölümünü rüyasında görene kadar. O da varolan her şeye gidip Baldr’a zarar vermemelerini ister, ve her şey de Baldr’a zarar vermeyeceğine dair söz verir. Ökseotu hariç, çünkü küçük ve zararsız olduğu için Frigg ona sorma gereği duymaz. Belki şimdiden olayın nasıl sonuçlandığını tahmin etmişsinizdir.

Bir gece tanrılar en sevdikleri oyun olan Baldr’a bir şeyler fırlat ve hiçbir şey ona zarar vermesin oyununu oynarlar. Kör olan Hodr ve denyo olan Loki hariç. Loki Hodr’dan Baldr’a bir ok fırlatmasını ister ve ökseotlu oku bile ona o verir. Ve Baldr bu şekilde ölür, Hodr öldürülerek intikamı alınır ve Loki nihayet sonsuza kadar zincirlenecek kadar kötü bir şey yapar.

Hodr
Aesir

Kardeşi Baldr’ı öldürmesi için oyuna gelen bahsettiğim kör tanrı. Ya da başka bir hikayeye göre, Nanna’nın aşkı için Baldr ile girdiği yarışta galip gelen kişi. Ya da arkadaşımın söylediğine göre “Gerçekten tam bir Game of Thrones oldu bu. Sadece Hodor’un sakalı yoktu.”

Bragi
Aesir

Bragi şiirin tanrısı ve İskandinav tanrıları arasındaki en medeni tanrı bence. O kadar şiirsel ki dilinde rünler var.

Idunn
Aesir

Idunn tanrıların morallerini düzeltmek için yedikleri meyvelere bakmaktan sorumlu. Ama konuşmak istediğim şey bu değil. Bunun yerine, işte en sevdiğim Idunn hikayesi:

Odin, Loki ve Hoenir Thjazi adındaki bir deve rastlarlar ve yemeklerini onunla paylaşmaya karar verirler. Denyo Loki Thjazi ile kavgaya tutuşur (en kaliteli et parçalarını kim alacak diye). Thjazi kartala dönüşür ve Loki’yi pençeleriyle yakalar. Yukarı doğru uçar ve Loki ona Idunn ve meyvelerini getireceğinin sözünü verene kadar onu tehdit eder. Sonrasında, herkes eve döndüğü zaman, Loki Idunn’u kandırıp ormana görürür ve Thjazi’nin onu kaçırması için bekler.

Ne yaptığını diğer tanrılar farkettikleri zaman, Loki’yi yakalayıp Idunn’u geri getirsin diye onu her çeşit korkunç şeyle tehdit ederler. O da bir şahine dönüşür Thjazi’nin evine uçar Idunn’u bir çereze dönüştürüp kartal Thjazi arkalarından kovalarken onu sırtında taşır. Diğer tanrılar geldiklerini görürler ve kartal Thjazi’yi yakıp küle çevirmek için pozisyon alırlar.

Yani özetle, Loki kendi canını kurtarmak için bir tanrıçayı kaçırır, ve sonra yine canını kurtarmak için o tanrıçayı kurtarmaya döner ve sonuç olarak da Loki olmayan birisi ölür.

Forseti
Aesir

Adalet, kanun ve hükümet tanrısına benziyor, ama onun hakkında o kadar az şey yazılı ki tüm bildiklerimiz bunlar.

Sif
Aesir

Sif’in yola gelmeyen altın saçları vardı ve onlara bayılıyordu. Ama sonra Loki o uyurken hepsini kesti. Denyo olduğundan bahsetmiş miydim? Loki tam bir denyo evet. Her neyse, tanrı Thor delirir ve Loki’yi öldürmeye gider, ama Loki Sif’e daha iyi bir saç bulacağının sözünü vererek yakayı kurtarır. Artık Sif’in altından yapılma bir peruğu var.

Thor
Aesir

Thor’un oldukça güçlü bir kişiliği var. Gök gürütülü fırtınaların, meşe ağaçlarının, iyileşmenin ve kutsamanın tanrısı ama daha çok tam bir belalı olma tanrısı diyebiliriz. Öfkeli ve onurlu. Ancak çok bilge değil ve bir problem yaşadığı zaman tek başvurduğu çözüm problem bitene kadar vurmaya devam etmek. Mjolnir adında ünlü bir çekici de var.

Ve Thor’un çekicini çalıp saklayan ve sadece Freya onunla evlenirse onu Thor’a geri vereceğinden bahseden bir hikayesi de var. Thor bu hikayede karşı cins gibi giyinip çekici düğünde ortaya çıkarana kadar gelin gibi davranmak zorunda kalır ve sonra da çekici alıp herkese öldüresiye vurur.

Jarnsaxa
Jötunn

O ve Thor’un seks yapmasından başka hakkında hiçbir bilgi yok.

Skadi
Jötunn

Dağların ve kayak yapmak gibi kış olaylarının tanrıçası. Ortaçağ İskandinavyası’nda kayak yaptıklarını biliyor muydunuz? Ben de bilmiyordum, ancak birkaç google aramasından sonra bunu öğrenen son kişiymişim gibi hissettim.

Her neyse, tanrılar Thjazi’yi öldürdükten sonra, kızı Skadi ortaya çıkar ve zararın karşılanmasını ister. Bu hikayede Loki’nin oyun olsun diye ipin bir ucunu toplarına, diğerini de yaşayan bir keçiye bağladığına dair kısımlar var. Ama asıl kısmında Skadi Njord’u kocası olarak alır ve birlikte yaşamaya giderler. Asıl sorun ise Njord güneşli bir sahilde yaşarken Skadi dağda karanlık ve soğuk bir yerde yaşıyordur. Ve ikisi de birbirlerinin yerinde yaşamaya katlanamadıkları için ayrılırlar. Buna boşanmak denir mi bilmiyorum, çünkü viking evliliklerinde işler nasıl yürüyor bilmiyorum. Ama yine de Skadi’ye boşanma tanrıçası demeye karar verdim.

Njord
Vanir

Denizin zengin, ağırbaşlı tanrısı. Açıkcası çok zenginmiş ve en güzel bacaklara sahipmiş. Skadi ile evlenip sonra da ondan boşanmış.

Ullr
Aesir?

Ullr’un ne olduğuna dair hiçbir fikrim yok. Bir noktada önemliymiş, ancak bize bugüne kadar nasıl hayatta kaldığından bahsedilmiyor. Sanki “tüm bu şeyler oluyordu ve Ullr da ordaydı, bilirsiniz, hepimizin tanıdığı şu Ullr işte,” demek gibi bir şey.

Ve onun hakkında tek bildiğimiz bu. Ayrıca onun kalkan üzerinde okyanusu geçtiğini anlatan kayıp bir hikayesi olduğunu söyleyen birini de buldum.

Modi, Thrud, Magni
Aesir?

Açıkcası isimleri “Sinirli”, “Güç” ve “Güçlü” anlamına geliyor, bu yüzden ben de onları vücut geliştiricileri olarak çizdim.

Gerdr
Jötunn?

Gerdr ile ilgili tek bildiğim şey Freyr’in onu gerçekten ama gerçekten ateşli bulması. O kadar ateşliymiş ki, kendi için kız istemeye gittiğinde kendi başına dövüşen kılıcını vermiş.

Freyr
Vanir

Freyr üremenin, hasatın, zenginliğin ve huzurun tanrısıydı. Açık bir şekilde altın levha, yıkılabilir bir gemi ya da feci bir ereksiyonla tasvir edilir. Onun hakında okuma yaparken, gittiği her yerde parti veren içerisi onun heykelleri ile dolu olan orta çağ parti otobüsü gibi tanrı arabalarını şehirden şehire süren Freyr’in peygamber ve peygamberiçelerinin bazı açıklamalarına rastladım.

Freya
Vanir

Aşk ve üremenin güzel tanrıçası (seksin antropolojisti). Aynı zamanda kahin ve dokumacıydı ve savaşçı bakireleri yönetmiştir (Valkür). Frigg’le aynı tanrı olmaları muhtemeldir ancak ben zaten onun konusunda fazlasıyla detaya girdim. O yüzden burada bunu tekrarlamamıza gerek yok.

Odr
Vanir

Bazı insanlar Odr’ın Odin ile aynı olduğu teorisini ortaya sürmüşler ancak başka bir adı varmış. Bazı insanlar da iki tanrının aslında kulları tarafından ikiye bölündükleri teorisini ortaya sürmüşler. Hiçbir şey bilmiyorum.

Pekala oldu işte! Çoğunlukla anlattık yani. Herkesi dahil etmedim, ancak verdiğim açıklamalar size az geldiyse buraya dahil etmediklerimi araştırabilirsiniz. Mesela Loki’nin iki erkek kardeşi Byleistr ve Helblindi. Kimlerdi onlar? Neyi temsil ediyorlardı? Önemli miydiler? Birbirleriyle alakaları var mıydı? Halkın şarkısını hatırlamakta başarısız olan bir aşığın ürünü müydüler yoksa? Merak ettiriyor. Ama bu mümkün, değil mi?

Başka neleri yaparım bilemiyorum. Belki biraz kadın tarihine girerim. Nancy Wake’i yeni öğrendim ve o şu anda kahramanım gibi bir şey oldu.

Edit: Kesinlikle İskandinav mitolojisini anlatan siteleri ziyaret etmenizi öneririm. Uzman değilim, bu yüzden bu konuda çok bir şey anlatamıyorum, ama gerçekten ilginç olduklarını düşünüyorum.
 

Tema özelleştirme sistemi

Bu menüden forum temasının bazı alanlarını kendinize özel olarak düzenleye bilirsiniz

  • Geniş / Dar görünüm

    Temanızı geniş yada dar olarak kullanmak için kullanabileceğiniz bir yapıyı kontrolünü sağlayabilirsiniz.

    Izgara görünümlü forum listesi

    Forum listesindeki düzeni ızgara yada sıradan listeleme tarzındaki yapının kontrolünü sağlayabilirsiniz.

    Resimli ızgara modu

    Izgara forum listesinde resimleri açıp/kapatabileceğiniz yapının kontrolünü sağlayabilirsiniz.

    Kenar çubuğunu kapat

    Kenar çubuğunu kapatarak forumdaki kalabalık görünümde kurtulabilirsiniz.

    Sabit kenar çubuğu

    Kenar çubuğunu sabitleyerek daha kullanışlı ve erişiminizi kolaylaştırabilirsiniz.

    Köşe kıvrımlarını kapat

    Blokların köşelerinde bulunan kıvrımları kapatıp/açarak zevkinize göre kullanabilirsiniz.

  • Zevkini yansıtan renk kombinasyonunu seç
    Arkaplan resimleri
    Renk geçişli arkaplanlar
Geri