Foruma hoş geldin, Ziyaretçi

Forum içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için foruma kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Foruma üye olmak tamamen ücretsizdir.

Düşünce Platformumuza Hoşgeldiniz!

Düşünce Platformumuz bilgi ve düşüncenin en özgür adresidir!
Güne, gündeme ve yarınlara dair söyleyeceğim var diyenlerin, günlük koşuşturmaca içerisinde zihin jimnastiği yapmak isteyenlerin özgürlük meşalesi ~ FORUM KALEMİ ~

AsyA

Forum Kalemi
Öylesine...
Katılım
1 May 2020
Mesajlar
14,289
Çözümler
1
Tepkime puanı
37,975
Puanları
113
İşitmeyi Sağlayan İç Kulak Kıllarının Geliştirilmesine Dair Sırlar Aydınlatılıyor



1924c5db43ac99d5f.md.jpg


İç kulaktaki duyu hücreleri kıl hücreleri olarak da bilinir ve işitmede önemli rol oynar. Sürekli yüksek sese maruz kalmak , bu kıllarda dönüşü olmayan bir hasara neden olarak, işitme kaybına yol açabilir. Bilim insanları, kulak içi(salyangozda) kılına bağlı işitme kaybını tedavi etmek için, rejeneratif tedaviler araştırıyor. Maryland ve Stanford Üniversiteleri’nden bilim insanları tarafından yapılan bir araştırmada, kıl hücrelerini büyütme prosesiyle işitme kaybının azaltılmasını amaçlıyor.

Bu araştırmanın başlarında bilim insanları ,GFI1 adı protein kaybının kıl hücrelerindeki bir diğer protein olan POU4F3 ‘de mutasyonlara neden olarak, sonuçta işitme kaybına yol açtığını keşfetti. Sonrasında ise bu proteinin tam olarak nasıl prosesi tamamladığını araştırdı.

Araştırmacılar bu çalışmanın bir parçası olarak, genetik olarak GF1 proteini üreten genden yoksun tasarım , yeni doğan fareler üzerinde çalıştı. Bu gen ifadesine bağlı olarak farelerde, embriyonik kıl hücrelerinin tümüyle fonksiyonel kıl hücrelerine dönüşmediğini gözlemledi. Bu hücreler kıl hücrelerine dönüşmek yerine sinir hücresine yakın bir hücreye dönüşmüştü.

“Elde edilen bulgular GFI1’in, neden embriyonik hücreleri fonksiyonel yetişkin kıl hücrelerine dönüştürmekte neden önemli olduğunu açıklıyor. Ayrıca bu verilerle, GFI1’in kök hücrelerden kıl hücreleri rejenere etme deneyi protokollerindeki önemini ortaya koyuyor. Bu rejeneratif metotların, yaşa bağlı ya da çevresel faktörlerden dolayı işitme kaybı yaşayan hastalarda kullanılma potansiyeli var,” diyor Dr. Hertzano.

Farelerde yapılan bu çalışmalar, ancak çok kompleks bir bulmacanın küçük bir kısmını oluşturuyor. Normal sağlıklı işitmenin anlaşılması ve yeni tedavilerin geliştirilmesi için bunlar çok önemli ilk adımlardır.

Bu alanda çalışan diğer araştırmacılar da şimdi GFI1 vb. proteinlerden oluşan bir kokteyl ile işitme kaybını onarımını test ediyor. Araştırma Development dergisinde yayınlandı. Kaynak: University of Maryland

...Copyright (C) Gerçek Bilim kaynağını göstermeden paylaşmak ve yayınlamak yasaktır, Forumkalemi.Com .
 

Forumdan daha fazla yararlanmak için giriş yapın yada üye olun!

Forumdan daha fazla yararlanmak için giriş yapın veya kayıt olun!

Kayıt ol

Forumda bir hesap oluşturmak tamamen ücretsizdir.

Şimdi kayıt ol
Giriş yap

Eğer bir hesabınız var ise lütfen giriş yapın

Giriş yap

Tema düzenleyici

Tema özelletirmeleri

Grafik arka planlar

Granit arka planlar