Rahmetli anneannem derdi ki; “İnsanın eşref saati de olur, eşek saati de olur.”?Çocuklarla her atıştığımda aklıma geliyor bu söz, çocuğum gelmeyin üstüme bak eşek saatindeyim diyorum, gülüşüyoruz? Öyle çünkü, hepimiz yaşıyoruz. Bazen çocuğumuza yükseliyoruz, onu anlayamıyoruz, inatlaşıyoruz, öfkeleniyoruz, belki kalbini kırıyoruz...Çünkü ‘eşek’ saatimize denk geliyor mesele, istesek de kendimizi tutamıyoruz Galiba önemli olan eşekliği uzatmamak? kafa kafaya vermek, özür dilemek, başa sarmak, “Ben büyüğüm” diye kibre kapılmamak, hatalıydım diyebilmek, hatadan dönüp ilişkimizi onarmak, anlaşamadığımız konu her ne ise telafi etmek, gönül almak... Eskiden anne-çocuk ilişkisini zihnimde farklı bir kategori gibi düşünür, oraya has iletişim formülleri üretmeye çalışırdım. Anneliğimde 14 yıl ve 3 çocuktan sonra öğrendim ki mesele insana ‘insanca’ davranmakmış. Karşındaki ister 60 yaşında olsun, ister 6 yaşında, ister 6 aylık fark etmiyor. Çünkü ruhun yaşı yok, her ruh saygı ve sevgi dolu bir ilişkiyi sonuna kadar hak ediyor, vesselam?
Hatice Kübra Tongar
Hatice Kübra Tongar