Foruma hoşgeldin 👋, Ziyaretçi

Forum içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için foruma kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Foruma üye olmak tamamen ücretsizdir.

İnsan için en büyük tehlikelerden birisi.

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan AsyA
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

AsyA

Öylesine...
Forum Kalemi
Katılım
1 May 2020
Mesajlar
15,501
Çözümler
1
Tepkime puanı
41,974
Puanları
113
İnsan için en büyük tehlikelerden birisi "kalp katılaşması"dır.

Kalp katılaşması demek kalbin duygularını yitirmeye başlaması, hissizleşmesi demektir. Kur'an'ın belirttiğine göre sağlıklı bir kalp, Allah anıldığında titrer. Allah'ın âyetleri okunduğunda onlardan etkilenir. Ancak katılaşmaya başlamış olan kalbe artık vaaz ve nasihat kâr etmez olur. Yapılan uyarıları dikkate almamaya başlar.

Kalp katılığının pek çok sebebi vardır. Bu yazıda bir tanesi üzerinde kısaca duralım.

Allah Resûlü (s.a.v.) şöyle buyurmuştur:

"İçinde Allah'ın anılmadığı (Allah'tan söz edilmeyen) konuşmaları çoğaltmayın. Çünkü Allah'tan söz etmeksizin çokça konuşmak kalpte katılık meydana getirir. Muhakkak ki insanlar içinde Allah'a en uzak olanlar katı kalplilerdir." (Tirmizî, "Zühd", 61)

Gün içinde yaptığımız konuşmalara, karşılıklı sohbet ve muhabbetlere, dinlediğimiz sözlere şöyle bir bakalım. Bunlar içinde Rabbimizden ne kadar söz ediyoruz? Malum, bir atasözümüz var: "Dervişin fikri ne ise zikri de odur." Yani bir insan, aklında ve fikrinde ne varsa diline de onu yansıtır.

Bu gözle konuşmalarımıza baktığımızda dünya ve âhiretimiz için faydası olmayan nice şeyleri konuştuğumuzu fark ederiz. Her bir saniyesi paha biçilmez bir hazine kıymetinde olan ömrümüzün saniye, dakika ve saatlerini lüzumsuz konuşmalara, boş muhabbetlere harcıyoruz. Lüzumsuz televizyon programları izleyerek çok daha verimli geçirebileceğimiz zamanımızı cömertçe tüketiyoruz.

Bunun sonucunda ne oluyor?

Gitgide imanî konularda hissizleşmeye, duyarsızlaşmaya başlıyoruz. "Hocam ben daha önceleri böyle değildim. Dinim konusunda çok daha duyarlı ve titizdim ama şimdilerde o heyecanımı kaybettim" tarzı yakınmalarda bulunuyor veya muhatap oluyoruz.

Kalplerin tabibi olan Allah Resûlü (s.a.v.) bunun ilacını ortaya koymuş. "Kişinin kendisine yararı olmayan şeyleri terk etmesi onun Müslümanlığının güzelliğindendir." (Tirmizî, "Zühd", 11)

Bir şey konuşmadan önce kendimize şu soruları sormamız gerekiyor?

1. Bu konuşmayı düşündüğüm şeyin benim dinim ve dünyam için bir yararı var mı?

Yoksa konuşmamak gerekir. Çünkü Allah Resûlü (S.a.v.) "Allah'a ve âhiret gününe inanan bir kimse ya hayır konuşsun ya da sussun" buyurmuştur. (Buhârî, "Edeb", 31)

2. Konuşmalarımda Rabbim'i hesaba katarak, her şeyi O'na bağlayarak mı konuşuyorum yoksa -hâşâ- sanki O yokmuş gibi, dünyada işler kendi kendine yürüyormuş gibi mi konuşuyorum?

Mesela hava durumlarından söz ederken uzun uzun "havalar da bu sene çok soğuk gitti, bir türlü sıcaklar gelmedi" gibi cümleler kurarken sanki her şey kendiliğinden oluyormuş, sanki Kayyûm olan, her şeyi kendi idare ve denetiminde tutan bir Rab yokmuş gibi mi konuşuyorum?

Sözü başa bağlayalım. Kalp bizim imanımızın merkezi, beden ikliminin ana kontrol merkezidir. Peygamberimizin deyimiyle "vücutta bir et parçası vardır ki eğer o düzgün olursa bütün vücut düzgün olur, eğer o bozuk olursa bütün vücut bozuk olur. Dikkat edin; işte o kalptir" dediği yerdir. (Buhârî, "İman", 37) Her şey kalbin sâlih / düzgün olmasına bağlıdır. Öyleyse kalbi fesattan, katılaşmaktan, hastalanmaktan korumak için sözlerimize de dikkat etmek gerekir.

Rabbimiz kalplerimizi katılaşmaktan muhafaza buyursun. Kalplerimizi rızasına uygun bir kıvamda tutsun.

(Soner Duman/12.Ramazan.1443/13.Nisan.2022/Çarşamba)
 

Tema özelleştirme sistemi

Bu menüden forum temasının bazı alanlarını kendinize özel olarak düzenleye bilirsiniz

  • Geniş / Dar görünüm

    Temanızı geniş yada dar olarak kullanmak için kullanabileceğiniz bir yapıyı kontrolünü sağlayabilirsiniz.

    Izgara görünümlü forum listesi

    Forum listesindeki düzeni ızgara yada sıradan listeleme tarzındaki yapının kontrolünü sağlayabilirsiniz.

    Resimli ızgara modu

    Izgara forum listesinde resimleri açıp/kapatabileceğiniz yapının kontrolünü sağlayabilirsiniz.

    Kenar çubuğunu kapat

    Kenar çubuğunu kapatarak forumdaki kalabalık görünümde kurtulabilirsiniz.

    Sabit kenar çubuğu

    Kenar çubuğunu sabitleyerek daha kullanışlı ve erişiminizi kolaylaştırabilirsiniz.

    Köşe kıvrımlarını kapat

    Blokların köşelerinde bulunan kıvrımları kapatıp/açarak zevkinize göre kullanabilirsiniz.

  • Zevkini yansıtan renk kombinasyonunu seç
    Arkaplan resimleri
    Renk geçişli arkaplanlar
Geri