Çok eski bir web tarayıcısı kullanıyorsunuz. Bu veya diğer siteleri görüntülemekte sorunlar yaşayabilirsiniz.. Tarayıcınızı güncellemeli veya alternatif bir tarayıcı kullanmalısınız.
Konu akıllı telefon almak olunca hepimizin aklında pek çok soru oluyor ve bu sorulara doğru cevabı vermek bütçemize ve kriterlerimize uygun bir telefon alabilmek için oldukça önemli. Biz de bu yazımızda ‘Akıllı telefon nasıl seçilir? sorusuna birlikte cevap arayacağız.
Akıllı telefon seçmek, önümüzdeki sınırsız seçenek sebebiyle hayli zor. Aynı zamanda artık bildiğimiz anlamıyla ‘uygun fiyatlı’ ve tüm ihtiyaçlarımızı karşılayan bir akıllı telefon bulmak da çok kolay değil. Tüm bu kafa karıştırıcı durumlar da akıllara ‘Akıllı telefon nasıl seçilir?’ sorusunu getiriyor. Bu konuda atılacak en mantıklı adım ise akıllı telefon seçerken kendimize belli başlı kriterler belirlemek ve elememizi bu kriterlere göre yaparak nokta atışı ile bir akıllı telefon satın almak.
Tabii ki bir akıllı telefon satın alacağımız zaman ilk kriterimiz genellikle bütçemiz oluyor. Ancak bunun dışında kullandığımız uygulamalara, telefonu kullanma sıklığımıza ve beklentilerimize göre de bazı kriterler belirlememiz gerekiyor.
Akıllı telefon nasıl seçilir?
Adım #1: Bütçenizi belirleyin.
Adım #2: Hangi işletim sistemini kullanmak istediğinize karar verin.
Adım #3: Ne kadar ‘yeni’ bir telefona ihtiyacınız olduğunu belirleyin.
Adım #4: Kullanmak istediğiniz ekran boyutuna karar verin.
Adım #5: Depolama alanı ihtiyacınızı belirleyin.
Adım #6: Telefon kullanım sürenizi hesaplayarak ihtiyaç duyduğunuz batarya ömrünü belirleyin.
Adım #7: Gerekli gördüğünüz minimum kamera kalitesine karar verin.
Adım #8: Kriterlerinize uyan akıllı telefon modelleri arasından seçiminizi yapın.
Bu adımları takip ederek sınırsız seçenekler denizinden kendinize en uygun olan akıllı telefon modellerini belirleyip seçiminizi kolayca yapabilirsiniz.
Akıllı telefon seçeneklerinizi en keskin şekilde daraltacak ve size en doğru opsiyonları sunacak olan şey kesinlikle bütçeniz. Bu sebeple ilk olarak bütçenizi belirleyin. En yeni ve en pahalı olan telefonu istemektense, makul bir bütçe ile alabileceğiniz telefon seçeneklerini bilmek işinizi kolaylaştıracaktır.
Adım #2: Hangi işletim sistemini kullanmak istediğinize karar verin.
Android ya da iOS arasından hangisini kullanmak istediğinize karar vermek, sizi alacağınız telefona bir adım daha yaklaştırır. Daha uygun fiyatlı ve kişiselleştirilebilir olması sebebiyle Android tercih edilirken, daha güvenli ve kimilerine göre daha kullanışlı bulunan iOS görece daha pahalıdır.
Aynı zamanda işletim sistemleri arasında seçim yaparken özellikle kullanmak istediğiniz uygulamaların ne olduğuna da göz atmanızda fayda var. Çünkü her ne kadar pek çok uygulama her iki işletim sistemi için de kullanıma sunulsa da sizin için kritik olan bir özellik ya da uygulama, bu iki işletim sisteminden birinde yer almıyor olabilir. Eğer bu noktada kritik ve yeri doldurulamaz bir uygulama ya da özellik tercihiniz yoksa, ilk maddeye dönerek bütçeye uygun olandan yana ilerlemek isteyebilirsiniz.
Adım #3: Ne kadar ‘yeni’ bir telefona ihtiyacınız olduğunu belirleyin.
Akıllı telefon üreticileri sürekli yeni teknolojiler geliştirerek pek çok anlamda daha da gelişmiş telefonlar üretiyorlar. Ancak bu bizim de her yeni telefonla birlikte en yenisine ihtiyacımız olduğu anlamına gelmiyor. Bir önceki yıl satışa sunulduğunda özelliklerine hayretle baktığımız o telefon, bir sene sonra daha yeni ve daha ‘iyisi’ geldiğinde bir anda kötü olmuyor, hâlâ pek çok ihtiyacınıza makul seviyede cevap verebilir durumda oluyor.
Akıllı telefon satın alırken bunu aklınızdan çıkarmayın ve ihtiyacınız olanın ne kadar ‘yeni’ bir telefon olduğuna karar verin.
Adım #4: Kullanmak istediğiniz ekran boyutuna karar verin.
Telefonunuzu yoğun olarak ne için kullandığınızı belirlemek, size ekran boyutu konusunda fikir verecek. Örneğin eğer yoğun olarak video izliyorsanız ya da oyun oynuyorsanız, büyük bir ekran sizin için daha doğru olacaktır. Daha çok iletişim ve sosyal medya odaklı bir akıllı telefon kullanımınız varsa, büyük ekran sizin için çok da kritik bir ihtiyaç değil demektir.
Telefonunuzun depolama alanının indireceğiniz uygulamalar, fotoğraflarınız ve videolarınız için yeterli olması gerekir. Eğer çok fazla uygulama indiren ya da çok fazla fotoğraf ve video çeken biriyseniz, yüksek depolama alanı tercih etmeniz gerekir.
Kimi Android telefonlar, dahili depolama alanı dışında microSD kartlar ile depolama alanı artırılarak kullanılabiliyor. Bu türden bir özellik iOS cihazlarda ise mevcut değil. Seçiminizi yaparken bu durumu da göz önünde bulundurmak isteyebilirsiniz.
Adım #6: Telefon kullanım sürenizi hesaplayarak ihtiyaç duyduğunuz batarya ömrünü belirleyin.
Batarya teknolojisi sürekli olarak gelişmekte, bu sebeple de her yeni telefon modeliyle birlikte daha gelişmiş batarya ve daha uzun pil ömrü ortaya çıkıyor. Ancak eğer telefonunuzu gün içinde şarj edebileceğiniz alanlar dışında yoğun olarak kullanmıyorsanız üst seviye bir bataryaya ihtiyacınız yok demektir.
Gün içindeki telefon kullanımınıza dair ortalama bir süre belirlemek, seçeceğiniz telefonda arayacağınız batarya gelişmişliğine dair size bilgi verecektir. Aynı zamanda aktif bir günlük hayatınız varsa ve eğer yoğun bir şekilde telefon kullanıyorsanız hızlı şarj gibi teknolojilere sahip telefonlardan birini seçmek sizin için mantıklı bir seçim olacaktır.
Adım #7: Gerekli gördüğünüz minimum kamera kalitesine karar verin.
Akıllı telefon üreticilerinin son yıllarda en çok öne çıkmaya çalıştığı konulardan biri de kameralar. Bir akıllı telefonun kamerasına dair fikir yürütebilmek için kaç megapiksel (MP) olduğunun yanında karanlıkta çekim performansının nasıl olduğu, zoom (yakınlaştırma) yaparken görüntüyü ne kadar bozduğu gibi detaylar da önemlidir. Eğer kamerayı yoğun olarak kullanacaksanız, tüm kamera özelliklerini gözden geçirerek sizin için en uygun kameraya sahip akıllı telefonu seçmelisiniz.
Kamera konusunda iPhone’lar yıllardır devam eden bir liderlik sergilese de son yıllarda Samsung, Huawei gibi üreticilerin bu konuda ciddi geliştirmeler yaptıklarını hatırlatmakta fayda var.
Adım #8: Kriterlerinize uyan akıllı telefon modelleri arasından seçiminizi yapın.
Her bir adım ile elediğiniz akıllı telefonlar arasından geriye kalanlar, sizin için en uygun akıllı telefonlar listesini oluşturuyor. Burada kalanlar arasından istediğiniz telefonu seçerek hem bütçenize uygun hem de ihtiyaçlarınızı karşılayacak bir akıllı telefona sahip olabilirsiniz.
‘Akıllı telefon nasıl seçilir?’ sorusuna kısaca bu adımları uygulayarak cevap bulabilirsiniz. Akıllı telefonunuzu seçerken bu konuda kısa bir araştırma yapmayı, tüm seçeneklerinizi fiyat/performans dengesini göz önünde bulundurarak değerlendirmeyi unutmayın. ‘En iyi telefon en son çıkan ve en pahalı olandır.’ düşüncesiyle hareket ederek gündeme göre telefon almaktansa, ihtiyaçlarınızı giderecek, size yetecek telefonu satın alın.