İGDAŞ'ten Şişen Doğalgaz Faturaları Sonrası Açıklama (1 Görüntüleyen)

  • Kullanıcı Qasem
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
  • - Türkiye'den Haberler
İstanbul’da koronavirüs salgını nedeniyle sayaç okumaları yapılamayınca İGDAŞ’ın abonelerine gönderdiği Nisan ayı faturaları adeta dudak uçuklattı. Vatandaşlardan gelen tepkiler sonrası İGDAŞ tarafından yapılan açıklama kimseyi tatmin etmedi.



Koronavirüs salgını nedeniyle elektrik ve doğal gaz sayaçlarının ölçülmemesi kararının ardından faturalar önceki ayların ortalamasına göre gönderildi. Sayaç okuma yapılmadan kesilen faturalar, önceki aylara nazaran yüksek geldi.
İstanbul Gaz Dağıtım Sanayii ve Ticaret A.Ş ise bir açıklama yaparak, kabaran faturaları, evde kal uygulamasının getirdiği doğalgaz tüketimine bağladı.
İstanbul’da EPDK kararlarına uygun olarak kıyasen fatura düzenlenmesini gerektirecek şartların bulunmadığı belirtilen açıklamada şu ifadeler yer aldı:
* Doğalgaz dağıtım piyasası mevzuatla çerçevesi çizilmiş, düzenleyici ve denetleyici kurum ve kurulların gözetim ve denetiminde bir piyasadır.
* Dolayısıyla söz konusu piyasada faaliyet gösteren hiçbir kurumun, yasal mevzuat ve düzenleyici ve denetleyici kurum ve kurulların aksi yönde bir tasarrufu söz konusu dahi olamaz.
* Doğal gaz tüketim miktarı ve karşılığı bedelin fatura düzenlemek suretiyle abonelerimize bildirimi yasal zorunluluktur.
* Bu çerçevede, EPDK'nın geçmiş iki yılın ortalaması alınarak kıyasen fatura düzenlenmesi şeklindeki uygulaması, karantina gibi belli şartlara bağlanmıştır.
* İstanbul'da söz konusu şartları gerektiren bir durum meydana gelmemiştir.
"Kurumumuzca kıyasen fatura düzenlenmemektedir"
Açıklamada, doğal gaz fatura bedellerinin, mevzuat hükümleri çerçevesinde ve mevzuatın belirlediği tarifelere uygun olarak belirlendiği belirtilerek şöyle denildi:
* Dolayısıyla EPDK kararlarına uygun olarak kurumumuzca kıyasen fatura düzenlenmemektedir.
* Daha önce de olduğu gibi gerçek tüketim üzerinden ve sayaçlar yerinde okunarak fatura oluşturulmaktadır.
* Bu durum, bazı yayın organlarında ifade edildiği gibi EPDK kararının uygulanmaması değil; aksine EPDK kararının uygulanmasının bir gereğidir.
* Doğal gaz fatura bedelleri, mevzuat hükümleri çerçevesinde ve mevzuatın belirlediği tarifelere uygun olarak belirlenmektedir.
* Burada kurumumuz dahil hiçbir dağıtıcı firmanın herhangi bir inisiyatifi, mevzuat gereği söz konusu değildir.
"Doğalgaz tüketimi arttı" denildi
“Evde Kal” uygulamasının doğal gaz tüketimini günlük bazda artırdığını vurgulayan İGDAŞ’ın açıklamasında şu ifadeler yer aldı:
* Doğal gaz faturaları sayaç okuma tarihinden itibaren geriye dönük ortalama bir aylık bir süreyi kapsadığı için, örneğin 15 Nisan'da okunan bir sayaç geriye dönük olarak 15 Mart-15 Nisan dönemini kapsamaktadır.
* Tüm dünyayı olduğu gibi ülkemizi de etkileyen corona virüsü salgınının etkilerini azaltmak amacıyla alınan tedbirler kapsamında, Evde Kal uygulaması doğal gaz tüketimini bu dönemde günlük bazda artırmıştır.
* Bu durum özellikle salgına karşı tedbirlerin etkin olarak hayata geçirildiği 16-31 Mart ve 1 Nisan-15 Nisan dönemleriyle ilk corona virüsü vakasının görüldüğü 1-15 Mart dönemi gaz çekiş rakamları kıyaslandığında açıkça görülmektedir.
Ödeme açıklaması
Talep halinde abonelere gerekli ödeme kolaylıklarının ayrıca sağlandığını hatırlatan İGDAŞ, şu açıklamada bulundu:
* Corona virüsü salgınını önleme tedbirleri kapsamında sokağa çıkma yasağı uygulanan günlerde sayaç okuma işlemi gerçekleştirilmemektedir.
* Yine salgın nedeniyle binalara girme ve sayaç okuma faaliyetleri normal zamanlara göre nispeten daha güç olabilmektedir.
* Bu durum her ay 6.5 milyon aboneye hizmet veren kurumumuzun sayaç okuma günlerini ve dolayısıyla fatura sürelerini uzatmaktadır.
* Talep halinde abonelerimize gerekli ödeme kolaylıkları ayrıca sağlanmaktadır.

(Yeni Akit)
 
Her zaman evde olanların da faturası artmış. İnsanları kandırmaktan başka birşey yaptıkları yok.
 
Geçen bir kol gördüm kaslıydıydı baya :D
yalan geciktirme falan yok sadece cezaya girmiycek girmiycek dedikleride
yine 4.25 kuruş gibi bir bedeli var .
valla bana hava hoş gelsin kapatsınlar açarım cezamı keserler kessin ödemem
elinde sonunda ödermiyim ? hayır ödemem kaçak bedeli aldıklarına saysın
devletle sorunum yok ama özel şirketlere söz geçiremiyor
 

Konuyu görüntüleyen kullanıcılar

Tema editörü

Ayarlar Renkler

  • Mobil kullanıcılar bu fonksiyonları kullanamaz.

    Alternatif header

    Farklı bir görünüm için alternatif header yapısını kolayca seçebilirsiniz.

    Görünüm Modu Seçimi

    Tam ekran ve dar ekran modları arasında geçiş yapın.

    Izgara Görünümü

    Izgara modu ile içerikleri kolayca inceleyin ve düzenli bir görünüm elde edin.

    Resimli Izgara Modu

    Arka plan görselleriyle içeriğinizi düzenli ve görsel olarak zengin bir şekilde görüntüleyin.

    Yan Paneli Kapat

    Yan paneli gizleyerek daha geniş bir çalışma alanı oluşturun.

    Sabit Yan Panel

    Yan paneli sabitleyerek sürekli erişim sağlayın ve içeriğinizi kolayca yönetin.

    Box görünüm

    Temanızın yanlarına box tarzı bir çerçeve ekleyebilir veya mevcut çerçeveyi kaldırabilirsiniz. 1300px üstü çözünürler için geçerlidir.

    Köşe Yuvarlama Kontrolü

    Köşe yuvarlama efektini açıp kapatarak görünümü dilediğiniz gibi özelleştirin.

  • Renginizi seçin

    Tarzınızı yansıtan rengi belirleyin ve estetik uyumu sağlayın.

Geri