Televizyonda ne izliyoruz? İzlediğimiz yayınların psikolojik etkilerinin farkında mıyız? İşte bazı ‘çok izlenen’ yayınların psikolojik etkileri:
Yemek/moda/gelin programları: Bu yayınlarda kullanılan gıybet, dedikodu, yıkıcı ve hadsiz eleştiri dili içimizdeki şiddet mekanizmasını harekete geçirir. Gadap duygumuzu arttırır.
Kadın programları: O onun karısına göz dikmiş, şu şunun çocuğunu taciz etmiş, beriki kocasını komşusuyla aldatmış formatında programlar toplumsal güveni sarsar. Endişe, kaygı ve öfkeyi arttırır. En önemli psikolojik ihtiyacımız olan ‘emniyet duygusu’ na zarar verir.
Haberler: Üçüncü sayfa haberi formatında dediğimiz bir dille hazırlanan haberler, insanın psikolojik sağlığını korumak adına ihtiyaç duyduğu ‘geleceğe umutla bakma’ sistemini felç eder. Kişide çaresizlik, ümitsizlik, kötümserlik duyguları oluşturur.
Diziler: Gayri ahlaki tutumları alenen sergileyen, mafya karakterlerini ‘kahraman’ gibi gösteren ya da insan öykülerine koyu dram motifinde yer veren diziler psikolojimizi olumsuz etkilerler.
Bunları izleyip izleyip sonra da ‘Ben çocuğuma öfkeleniyorum, tahammülüm az, sabrım kısıtlı’ deyip dururuz. Ah ki ne ah?
Hatice Kübra Tongar

Bunları izleyip izleyip sonra da ‘Ben çocuğuma öfkeleniyorum, tahammülüm az, sabrım kısıtlı’ deyip dururuz. Ah ki ne ah?
Hatice Kübra Tongar