- Katılım
- 1 May 2020
- Mesajlar
- 14,286
- Çözümler
- 1
- Tepkime puanı
- 37,960
- Puanları
- 113
Şu sıralar ne kadar arttı değil mi?
Biz de iki haftadır danışanlarımızdan sıklıkla duyuyoruz “ishal oldum, kusuyorum, çok halsizim…”
Gıda zehirlenmeleri besinlerden bulaşabileceği gibi, hastalığı geçiren bireylerden de bulaşabilir.
Gıda zehirlenmelerinden korunmak için;
Ellerimizi yıkayalım!
Aslında pandemi sürecinde hepimiz alıştık, 20 saniye boyunca ellerimizin her kısmını sabunla ovalayarak yıkamalıyız.
Çiğ tüketeceğimiz sebze-meyveleri çok iyi yıkayalım. Salata yapacağımız sebzeleri bir süre sirkeli suda bekletip, bol su ile durulamak yeterli olacaktır
Besinleri güvenilir yerlerden alalım! Alışverişimizi güvenilir yerlerden yapalım, yemeğimizi bildiğimiz restoranlarda tüketelim. Havalar çok sıcak besin güvenliğinin sağlandığından emin olalım
Özellikle zeytinyağlı/meze/salata büfelerine ve pişmemiş gıdalara dikkat!
Et ve tavuğu iyi pişirelim . Mikrobiyolojik açıdan en riskli besinlerden ikisi et ve tavuk. İki ürünü de iyice pişirdiğimizden emin olalım. Pişireceğimiz ürünün iç sıcakığını 15 saniye 72 derece, ya da 2 dakika 70 dereceye ulaştırmalıyız!
Dikkat etmemiz gereken diğer bir nokta da et ve tavuk için kullandığımız kesme tahtasında sebzeleri kullanmayalım. Çapraz bulaşı önleyelim
Dondurup, çözdürdüğümüz besinleri tekrar dondurmayalım
Bir örnekle açıklayacak olursak; önümüz bayram özellikle bu konuya dikkat edelim! Aldığımız bir eti kıyma haline getirdik, sonrasında bu kıymayı dondurduk. Dondurduğumuz kıymayı çözdürdük ve yoğurarak porsiyonluk köfteler haline getirdik!!! Arada hiçbir pişirme işlemi yokken asla bu işlemi tekrarlamamalıyız!!!
Artan yemekleri uygun koşullarda saklayalım! Yemeklerimizi 60 dereceden 37 dereceye en fazla 2 saatte,
37 dereceden 4 dereceye ise en fazla 4 saatte düşürüp, buzdolabında muhafaza etmeliyiz. Tüketim aşamasında sadece tüketeceğimiz kadarını ısıtmalıyız. Bir yemeği tekrar tekrar ısıtmamalıyız!
İçme suyu tüketimimizde temiz ve güvenilir kaynakları tercih etmeyi unutmayalım.
Kendinize dikkat edin
#aycainwonderland
#dytrumeysagulser
#gıdazehirlenmeleri
#sürdürülebilirbeslenme
Biz de iki haftadır danışanlarımızdan sıklıkla duyuyoruz “ishal oldum, kusuyorum, çok halsizim…”
Gıda zehirlenmeleri besinlerden bulaşabileceği gibi, hastalığı geçiren bireylerden de bulaşabilir.
Gıda zehirlenmelerinden korunmak için;
Ellerimizi yıkayalım!
Aslında pandemi sürecinde hepimiz alıştık, 20 saniye boyunca ellerimizin her kısmını sabunla ovalayarak yıkamalıyız.
Çiğ tüketeceğimiz sebze-meyveleri çok iyi yıkayalım. Salata yapacağımız sebzeleri bir süre sirkeli suda bekletip, bol su ile durulamak yeterli olacaktır
Besinleri güvenilir yerlerden alalım! Alışverişimizi güvenilir yerlerden yapalım, yemeğimizi bildiğimiz restoranlarda tüketelim. Havalar çok sıcak besin güvenliğinin sağlandığından emin olalım
Özellikle zeytinyağlı/meze/salata büfelerine ve pişmemiş gıdalara dikkat!
Et ve tavuğu iyi pişirelim . Mikrobiyolojik açıdan en riskli besinlerden ikisi et ve tavuk. İki ürünü de iyice pişirdiğimizden emin olalım. Pişireceğimiz ürünün iç sıcakığını 15 saniye 72 derece, ya da 2 dakika 70 dereceye ulaştırmalıyız!
Dikkat etmemiz gereken diğer bir nokta da et ve tavuk için kullandığımız kesme tahtasında sebzeleri kullanmayalım. Çapraz bulaşı önleyelim
Dondurup, çözdürdüğümüz besinleri tekrar dondurmayalım
Bir örnekle açıklayacak olursak; önümüz bayram özellikle bu konuya dikkat edelim! Aldığımız bir eti kıyma haline getirdik, sonrasında bu kıymayı dondurduk. Dondurduğumuz kıymayı çözdürdük ve yoğurarak porsiyonluk köfteler haline getirdik!!! Arada hiçbir pişirme işlemi yokken asla bu işlemi tekrarlamamalıyız!!!
Artan yemekleri uygun koşullarda saklayalım! Yemeklerimizi 60 dereceden 37 dereceye en fazla 2 saatte,
37 dereceden 4 dereceye ise en fazla 4 saatte düşürüp, buzdolabında muhafaza etmeliyiz. Tüketim aşamasında sadece tüketeceğimiz kadarını ısıtmalıyız. Bir yemeği tekrar tekrar ısıtmamalıyız!
İçme suyu tüketimimizde temiz ve güvenilir kaynakları tercih etmeyi unutmayalım.
Kendinize dikkat edin
#aycainwonderland
#dytrumeysagulser
#gıdazehirlenmeleri
#sürdürülebilirbeslenme