- Katılım
- 1 May 2020
- Mesajlar
- 15,702
- Çözümler
- 1
- Tepkime puanı
- 42,667
- Puanları
- 113
“ Şimdikiler kurutma yapmıyor. Eskiden kışlar zor geçerdi. Ekim geldimi pazarda hiçbirşey kalmazdı. Kurutma yapmasan kışın ne yiyeceksin. Kayınvalidemin beş oğlu varmış. Kocası ölüp dul kalınca zorluklarla büyütmüş oğullarını. Kurutmalık yapacak imkanı olsa da yaptığı hemen bitermiş. Beş delikanlı az yetmez çok artmazmış. Ben yeni gelin geldiğimde düğün borcu da var her gün makarna yerdik. Mesela pazartesi yoğurtlu makarna, salı salçalı makarna, çarşamba erişte makarna, perşembe peynirli makarna, cuma nusga hamurişi, cumartesi bükme ağzaçık, Pazar keşkek konurdu fırına. Şimdikiler her gün hamurişi der anasının evine gider, yada hep hamur şişmanlıyoruz diye yemez. Bizim anlattıklarımızı masal gibi dinler. Sen sen ol kışa hazırlıksız girme. İmkanın ne kadar olursa o kadar kurut dibini doldur. Gelen günün ne getireceği bilinmez.” derdi teyzem. Gelen günün ne getireceği bilinmez.
Geçtiğimiz kış kimilerine göre siyasi sebeplerle kurulan komploların sonucu, kimilerine göre hava şartlarının elverişsiz oluşu nedeniyle seraların zarar görmesi, kimilerine göre karaborsacılık sebebiyle sebze fiyatları aşırı yükseldi. Dar gelirli aileler ciddi sıkıntılar yaşadı. Toplumumuzda kaybolmayan yardımlaşma kültürü olmasa o dönem çok daha zor geçebilirdi.
Bir musibet bin nasihatten hayırlıdır sözü boşuna söylenmemiş. Geçtiğimiz kış sıkıntı çeken hanımlar bu yaz olanca gayretiyle kışlık hazırlıkları yapıyor. Unutulan her şey yeniden öğreniliyor. Püf noktaları sorularak notlar alınıyor. Yapılan emekler boşa gitmesin diye çaba sarf ediliyor.
Annelerimiz, teyzelerimiz başlıyor bildiklerini anlatmaya. “Kurutmalıkların bazılarını tuzlamalısın. Hem suyunu çabuk atar hem de sinek konmaz üzerine. Reçelin içerisine biraz limon tuzu atarsan kışın kristalleşme olmaz. Dolmalık biberi kurutmak için ipe dizerken biraz dibinden geçir iğneyi ağzı yukarıya gelirse yağmur suyu dolar içine, aşağıya gelirse olurda yağmur yağarsa üzerinden iner gider. Mercimeğin küçük tanelisi lezzetli olur. Saklaması biraz zordur. Hemen evine gelince yıka tuz ve pul biber serp kurumaya bırak. Böceklenmeden yıllarca yersin. Kışlık yaprağı tuzlu suda beklet kavanoza koy. O zaman daha iyi durur.” Tavsiyeler bitmek bilmez.
İyi ki sebze fiyatlarında aşırı artış yaşanmış. İyi ki karaborsa olmuş. Yoksa değerlerimiz büyüklerimizle birlikte yitip gidecekmiş.
NoktA
Geçtiğimiz kış kimilerine göre siyasi sebeplerle kurulan komploların sonucu, kimilerine göre hava şartlarının elverişsiz oluşu nedeniyle seraların zarar görmesi, kimilerine göre karaborsacılık sebebiyle sebze fiyatları aşırı yükseldi. Dar gelirli aileler ciddi sıkıntılar yaşadı. Toplumumuzda kaybolmayan yardımlaşma kültürü olmasa o dönem çok daha zor geçebilirdi.
Bir musibet bin nasihatten hayırlıdır sözü boşuna söylenmemiş. Geçtiğimiz kış sıkıntı çeken hanımlar bu yaz olanca gayretiyle kışlık hazırlıkları yapıyor. Unutulan her şey yeniden öğreniliyor. Püf noktaları sorularak notlar alınıyor. Yapılan emekler boşa gitmesin diye çaba sarf ediliyor.
Annelerimiz, teyzelerimiz başlıyor bildiklerini anlatmaya. “Kurutmalıkların bazılarını tuzlamalısın. Hem suyunu çabuk atar hem de sinek konmaz üzerine. Reçelin içerisine biraz limon tuzu atarsan kışın kristalleşme olmaz. Dolmalık biberi kurutmak için ipe dizerken biraz dibinden geçir iğneyi ağzı yukarıya gelirse yağmur suyu dolar içine, aşağıya gelirse olurda yağmur yağarsa üzerinden iner gider. Mercimeğin küçük tanelisi lezzetli olur. Saklaması biraz zordur. Hemen evine gelince yıka tuz ve pul biber serp kurumaya bırak. Böceklenmeden yıllarca yersin. Kışlık yaprağı tuzlu suda beklet kavanoza koy. O zaman daha iyi durur.” Tavsiyeler bitmek bilmez.
İyi ki sebze fiyatlarında aşırı artış yaşanmış. İyi ki karaborsa olmuş. Yoksa değerlerimiz büyüklerimizle birlikte yitip gidecekmiş.
NoktA