Foruma hoşgeldin 👋, Ziyaretçi

Forum içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için foruma kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Foruma üye olmak tamamen ücretsizdir.

İlkbahar Geçmişten Günümüze.

AsyAAsyA is verified member.

Öylesine...
Forum Kalemi
Katılım
1 May 2020
Mesajlar
15,702
Çözümler
1
Tepkime puanı
42,667
Puanları
113
“ Şimdikiler kurutma yapmıyor. Eskiden kışlar zor geçerdi. Ekim geldimi pazarda hiçbirşey kalmazdı. Kurutma yapmasan kışın ne yiyeceksin. Kayınvalidemin beş oğlu varmış. Kocası ölüp dul kalınca zorluklarla büyütmüş oğullarını. Kurutmalık yapacak imkanı olsa da yaptığı hemen bitermiş. Beş delikanlı az yetmez çok artmazmış. Ben yeni gelin geldiğimde düğün borcu da var her gün makarna yerdik. Mesela pazartesi yoğurtlu makarna, salı salçalı makarna, çarşamba erişte makarna, perşembe peynirli makarna, cuma nusga hamurişi, cumartesi bükme ağzaçık, Pazar keşkek konurdu fırına. Şimdikiler her gün hamurişi der anasının evine gider, yada hep hamur şişmanlıyoruz diye yemez. Bizim anlattıklarımızı masal gibi dinler. Sen sen ol kışa hazırlıksız girme. İmkanın ne kadar olursa o kadar kurut dibini doldur. Gelen günün ne getireceği bilinmez.” derdi teyzem. Gelen günün ne getireceği bilinmez.
Geçtiğimiz kış kimilerine göre siyasi sebeplerle kurulan komploların sonucu, kimilerine göre hava şartlarının elverişsiz oluşu nedeniyle seraların zarar görmesi, kimilerine göre karaborsacılık sebebiyle sebze fiyatları aşırı yükseldi. Dar gelirli aileler ciddi sıkıntılar yaşadı. Toplumumuzda kaybolmayan yardımlaşma kültürü olmasa o dönem çok daha zor geçebilirdi.
Bir musibet bin nasihatten hayırlıdır sözü boşuna söylenmemiş. Geçtiğimiz kış sıkıntı çeken hanımlar bu yaz olanca gayretiyle kışlık hazırlıkları yapıyor. Unutulan her şey yeniden öğreniliyor. Püf noktaları sorularak notlar alınıyor. Yapılan emekler boşa gitmesin diye çaba sarf ediliyor.
Annelerimiz, teyzelerimiz başlıyor bildiklerini anlatmaya. “Kurutmalıkların bazılarını tuzlamalısın. Hem suyunu çabuk atar hem de sinek konmaz üzerine. Reçelin içerisine biraz limon tuzu atarsan kışın kristalleşme olmaz. Dolmalık biberi kurutmak için ipe dizerken biraz dibinden geçir iğneyi ağzı yukarıya gelirse yağmur suyu dolar içine, aşağıya gelirse olurda yağmur yağarsa üzerinden iner gider. Mercimeğin küçük tanelisi lezzetli olur. Saklaması biraz zordur. Hemen evine gelince yıka tuz ve pul biber serp kurumaya bırak. Böceklenmeden yıllarca yersin. Kışlık yaprağı tuzlu suda beklet kavanoza koy. O zaman daha iyi durur.” Tavsiyeler bitmek bilmez.
İyi ki sebze fiyatlarında aşırı artış yaşanmış. İyi ki karaborsa olmuş. Yoksa değerlerimiz büyüklerimizle birlikte yitip gidecekmiş.

NoktA



1.md.jpg
 
Bazı şeylerin değerini anlamak için illa başımız musibetler gelmesi gerekiyor gibi bir hayat yaşıyoruz. Oysa tecrübe edilmiş, yaşanmışlıklar herşeyden daha değerli...
Onları bugüne kadar taşıyan ve bize daha kaliteli bir hayatın sırrını altın tepside sunan aralara saygı ve minnetle selam olsun.
Yüreğine sağlık Nokta ::)
 

Tema özelleştirme sistemi

Bu menüden forum temasının bazı alanlarını kendinize özel olarak düzenleye bilirsiniz

  • Geniş / Dar görünüm

    Temanızı geniş yada dar olarak kullanmak için kullanabileceğiniz bir yapıyı kontrolünü sağlayabilirsiniz.

    Izgara görünümlü forum listesi

    Forum listesindeki düzeni ızgara yada sıradan listeleme tarzındaki yapının kontrolünü sağlayabilirsiniz.

    Resimli ızgara modu

    Izgara forum listesinde resimleri açıp/kapatabileceğiniz yapının kontrolünü sağlayabilirsiniz.

    Kenar çubuğunu kapat

    Kenar çubuğunu kapatarak forumdaki kalabalık görünümde kurtulabilirsiniz.

    Sabit kenar çubuğu

    Kenar çubuğunu sabitleyerek daha kullanışlı ve erişiminizi kolaylaştırabilirsiniz.

    Köşe kıvrımlarını kapat

    Blokların köşelerinde bulunan kıvrımları kapatıp/açarak zevkinize göre kullanabilirsiniz.

  • Zevkini yansıtan renk kombinasyonunu seç
    Arkaplan resimleri
    Renk geçişli arkaplanlar
Geri