Foruma hoş geldin, Ziyaretçi

Forum içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için foruma kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Foruma üye olmak tamamen ücretsizdir.

Düşünce Platformumuza Hoşgeldiniz!

Düşünce Platformumuz bilgi ve düşüncenin en özgür adresidir!
Güne, gündeme ve yarınlara dair söyleyeceğim var diyenlerin, günlük koşuşturmaca içerisinde zihin jimnastiği yapmak isteyenlerin özgürlük meşalesi ~ FORUM KALEMİ ~

Gece Körlüğü (Tavuk karası) Nedir? Nasıl Görür? Tedavisi Var mıdır?

Uzy.

Yeni Üye
FK Üyesi
Katılım
26 May 2020
Mesajlar
72
Tepkime puanı
30
Puanları
18
Cinsiyet
Gece Körlüğü (Tavuk karası) Nedir? Nasıl Görür? Tedavisi Var mıdır?​



Halk arasında tavuk karası, tıp dilinde retinitis pigmentosa olarak bilinen ve her 10.000 kişiden 1 kişiyi etkileyen gece körlüğü nedir? Loş ortamlarda ya da akşam ve gece saatlerinde zayıf ya da bulanık görme gibi birçok belirtisi olan gece körlüğünün altında yatan nedenler nelerdir? Günümüzde belirli bir tedavisi bulunmayan Retinitis pigmentosa hastalığının belirtileri ve tedavisi Nasıldır?


gecekorlugusozcu_16_9_1522653600.jpg


Sonradan ortaya çıkabileceği gibi kalıtımsal da olabilen ve insan vücudundaki A vitamini eksikliği dolayısıyla görülen gece körlüğü(Retinitis pigmentosa) yani göz retinası hastalığı, gece ya da loş şıkta net görememe problemi olarak bilinir ve birçok nedeni olabilmektedir. Gece körlüğü her 10.000 kişide 1 kişiyi etkileyen bir görme bozukluğu rahatsızlığıdır. Bu hastalıktan müzdarip olan kişiler akşam ve gece saatlerinde hareket etmede ve araç kullanmada zorluk çekerler. Erkeklerde görülme sıklığı kadınlardan daha fazladır. Retinitis pigmentosa çocuklukta ortaya çıksa da herhangi bir yaş grubunda görülme olasığı vardır.

RETİNA NEDİR?

Gözün içini, iç duvarını kaplayan çok ince, 200 mikron civarında, yani milimetrenin 5’te biri kalınlığında sinir dokusundan, bunu besleyen damar hücrelerinden ve destek hücrelerinden oluşan, gözün beyni olarak da tanımlanabilecek dokuya retina adı verilir.

Retina üzerinde hasara uğramış doku hücreleri kendini yenileyemez. Retinitis pigmentosa ya da gece körlüğü, bu hücrelerin özellikle ışığı algılayan dış tabakalarında hasarlanmaya bağlı olarak çocukluktan başlayarak ileriki yaşlarda görme keskinliğinin azalması şeklinde tanımlanan bir hastalıktır.


GECE KÖRLÜĞÜ BELİRTİLERİ NELERDİR?

– Loş ortamlarda ya da akşam ve gece saatlerinde zayıf ya da bulanık görme
– Parlak ışığa maruz kaldıktan sonra uzun süreli görme kaybı
– Görme kaybı evreleri geçici ya da aşamalar halinde uzun süreler alabilir.
– Kalıcı olarak göz kuruması görülebilir.

GECE KÖRLÜĞÜ(RETİNİTİS PİGMENTOSA) TEDAVİSİ
Günümüzde retinitis pigmentosanın standard bir tedavisi yoktur. Ancak gece körlüğüyle birlikte görülebilen katarakt, glokom gibi benzeş hastalıkların düzenli yapılan göz muayenesiyle teşhis ve tedavisi mümkündür. Gece körlüğü olan hastalarda görme kaybı aynı derecede olmaz. Hastaların bir kısmı erken yaşta görmelerini kaybederken, bir kısmı hayat boyunca kendilerini idare edecek kadar görmeyi koruyabilirler. Görme azlığı bulunan hastalara LVA denilen özel büyüteçli gözlükler verilebilir.
 

Forumdan daha fazla yararlanmak için giriş yapın yada üye olun!

Forumdan daha fazla yararlanmak için giriş yapın veya kayıt olun!

Kayıt ol

Forumda bir hesap oluşturmak tamamen ücretsizdir.

Şimdi kayıt ol
Giriş yap

Eğer bir hesabınız var ise lütfen giriş yapın

Giriş yap

Tema düzenleyici

Tema özelletirmeleri

Grafik arka planlar

Granit arka planlar