Foruma hoşgeldin 👋, Ziyaretçi

Forum içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için foruma kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Foruma üye olmak tamamen ücretsizdir.

Evlerimizi Nasıl Okullaştırırız? (1 Görüntüleyen)

AsyAAsyA is verified member.

Öylesine...
Forum Kalemi
Puan 113
Çözümler 1
Katılım
1 May 2020
Mesajlar
16,908
Çözümler
1
Tepkime puanı
46,733
Puan
113
AsyAAsyA is verified member.
Evlerimizi Nasıl Okullaştırırız?



Bismillah

Tüm canlı varlık, bir yuvaya ihtiyaç hissedecek şekilde yaratılmıştır. O yuva, bir yönüyle varoluşunun beşiği, büyüyüp serpilerek hayata hazırlandığı bir terbiye ocağı, sığınağı, barınağı, neslinin zuhur mahalli ve nihayet huzur ve sükûn yurdudur.

İçerisinde bulunduğumuz pandemi süreci, yeniden eve dönüşe ve yuvalarımızın keşfine vesile olabilirse, celal içre bir cemâl tecellisine diğer bir ifadeyle musibet zarfının içinde bir nimete de erişmiş olacağız demektir. Öyleyse evlerimizin yeniden mesken, mabed ve mektep olması için yaşadığımız bu dönemi bir fırsat imkanına dönüştürmek gibi bir niyete ve cehde soyunmak, hem kendimiz ve hem de toplumumuz için en mühim sâlih amellerden biri sayılacaktır. Ev tarumar olmuş ise aile dağılmış, her türlü sapkınlık kolayca işlenir hale gelmiş demektir. Bu yönüyle nesli kurtarmanın ilk hamlesi, evle alakasını sıhhatli hale getirmek olmalıdır.

İnsan, muhitinin çocuğudur, denilir. Onun madde planında en yakın muhiti, ailesi ve nihayet evidir. Elmalılı Muhammed Hamdi Yazır’ın ifadesiyle “Hayatı muhite mutabakat (uyum) diye tarif ederler. Öyleyse en yüksek hayat, en yüksek muhite mutabakat demek olur.” Bu gerçekten hareketle denilebilir ki, aile muhitinin iklimi, kişiliğimizin mayalanmasında, yükseliş ya da alçalmasında son derece etkin bir öneme sahiptir.

Temelleri sarsılmış evlerin yeniden inşasında öncelikle İbrahim ve İsmail -aleyhimesselam- misali dua ve niyaz dolu bir gönülle Rabbe yönelerek, yalnız O’na teslim olmuş Müslüman bir aile topluluğu olmaya azmetmek gerekmektedir. (Bakara Sûresi 127-128.) Zira İbn Ataullah el-İskenderî’nin de ifade ettiği gibi “Rabbiyle yola çıkan kimse yolda kalmaz, işi aksamaz. Yalnız kendine güvenerek yola çıkanın ise işi zor ve yolu sarp olur. Nihayette başarılı olmanın alameti, başlangıçta Hakk’a yönelmektir.”

1. İlk Dersimiz: Kulluk

insanoglunun_ulasabilecegi_en_serefli_makam-kulluk-1465071606.jpg


Ev mektebimizin en önemli dersi, hiç şüphesiz yaratılış misyonumuz olan “Allah’a güzel kul olabilme”nin hem temsili ve hem de talimi olmalıdır. Bu yönüyle evlerimiz bir mabeddir. Bu mabedler, temelleri takva üzere atılmış tertemiz mahaller olarak tanzim edilmelidir. Zira bir Allah adamının ifadesiyle “Huzurlu bir aile hayatı da ibadettir”. Bu evlerin içinde helal ve harama dikkat edilir, Allah adı çokça zikredilir, O’nun kelâmı gece-gündüz okunur ve dinlenir, kimi köşeleri secdegâh edilirse, elbette bu evler bir mabed sayılacaktır. Yine buralarda Allah için muhabbetler, merhamet tezahürleri ve karşılıklı saygı, edeb ve ikramlarla nice nice faziletler sergileniyorsa, böylesi evler hiç şüphesiz ilâhî rahmet ve sekinetin indiği bir huzur cennetidirler. Böylesi bir eğitim yuvasının yerine ikame edilebilecek bir başka mekân da yoktur. Bir mütefekkirin ifadesiyle “İnsan yetiştirilmez; insan yetişir. Bize düşen insanın içinde yetişebileceği güzel bir iklim oluşturmaktır.”

2. Dersimiz: Ev okulu adab listesi oluşturulmalı

adabi-muaseret-kalem-yazi-2143634999.jpg


Ev okulunun önemli bir dersi de ilişkiler ağı içerisinde kazanılması gereken eskilerin “âdâb-ı muaşeret” dediği “hayat dersleri”dir. İnsan çoğu zaman taklitle öğrenir. Aile, geleneğin ve göreneğin aktarıldığı önemli bir ocaktır. Okullarımızın bu ihtiyacı tümüyle karşıladığını ne yazık ki söyleyemiyoruz. Efendilikten, nezaketten, zarafetten ve incelikten haberdar olmayan ya da hiç umursamayan ve kabalığı, dağınıklığı ve hoyratlığı özgürlük ve özgünlük zanneden bir neslin işaretleri artık görünür oldu. Ev içinde belli vakitlerde, odalar arası geçişlerde bile izin alınmasını emreden bir dinin mensupları olarak “Ev okulu âdâb listesi”ni yeniden hatırlamak ve hayata geçirmek gibi bir sorumluluğumuz vardır.


3. Dersimiz: Hizmete alıştırma

cocuklara-ev-isi-yaptirmanin-yararlari-4060436938.jpg


Ev okulu, bir beceri kazandırma atölyesi gibi de hizmet görebilmelidir. Ufak bir musluk tamirini bile yapamayan, bir prizi nasıl değiştireceğini bilemeyen, yaşı ilerlemiş olmasına rağmen neyi nereden alabileceğine dair bir tecrübeye erişememiş nesillerin kabahati, ev okulunun muallimleri olan ana-babaya aittir. Neslin yetişmesi, sadece onlara hizmet etmekle değil, onları hizmete alıştırmakla ve hizmete katmakla mümkün olabilecektir. Bunun da eğitim yeri çoğu zaman ev okullarımızdır.

4. Dersimiz: Rehberlik Çalışmaları

rehberlik-etmek-563462962.png


Ev okulu, çocuklarımızın akademik başarılarının da en önemli destekleyici kurumu olmak durumundadır. Bunun için ev içinde çalışma ortamlarının sıhhatli oluşturulması, okul dışı danışmanlıklardan zaman zaman istifade ve doğru bir arkadaş çevresi kurma noktasında tabii bir rehberlik gibi eğitim yardımları, neslimizin muvaffakiyeti için atılması gereken önemli adımlardır.

5. Dersimiz: Şifahaneler Oluşturulmalı

ifahane-414855452.jpg


Ev okulu dışarıdan alınan zihnî ve duygusal yaralanmaların tedavi edildiği bir şifahane özelliğine de imkân nispetinde sahip olmalıdır. Duyguların korunması, bulanıklaşan zihinlerin durulması görevi de çoğu zaman anne-babaya düşmektedir. Ev okulu muallim ve mürebbiyeleri olan anne-babalar, bu nevi fonksiyonları bizatihi yerine getiremeseler de gerekli dış yardımların alınmasını ciddiye almak gibi bir vazifeleri vardır. Bedenî hastalıkların tedavisine koştuğumuz kadar ve belki ondan daha çok manevî hastalıkların şifası için ilgili tabiplerle buluşmak ve buluşturmak ev okulunun olmazsa olmaz sorumlulukları arasındadır.

Kaynaklar
| Altınoluk dergisinden alıntılanmıştır.

suffagah.com
 
Mutlaka kitaplığımı olsun..
Okuma proğramınız olsun.
Ailenizle ortak okumanız ve kitap okuma değerlendirme saatiniz olsun okuduğunuz metinler üzerine konuşun.
Beraber araştırma yapın.
Beraber proje yapın.
Bilim atölyesi, deney odası kurun..

Muhteşem ve aksiyon dolu olur
 

Konuyu görüntüleyen kullanıcılar

Tema özelleştirme sistemi

Bu menüden forum temasının bazı alanlarını kendinize özel olarak düzenleye bilirsiniz

  • Geniş / Dar görünüm

    Temanızı geniş yada dar olarak kullanmak için kullanabileceğiniz bir yapıyı kontrolünü sağlayabilirsiniz.

    Izgara görünümlü forum listesi

    Forum listesindeki düzeni ızgara yada sıradan listeleme tarzındaki yapının kontrolünü sağlayabilirsiniz.

    Resimli ızgara modu

    Izgara forum listesinde resimleri açıp/kapatabileceğiniz yapının kontrolünü sağlayabilirsiniz.

    Kenar çubuğunu kapat

    Kenar çubuğunu kapatarak forumdaki kalabalık görünümde kurtulabilirsiniz.

    Sabit kenar çubuğu

    Kenar çubuğunu sabitleyerek daha kullanışlı ve erişiminizi kolaylaştırabilirsiniz.

    Köşe kıvrımlarını kapat

    Blokların köşelerinde bulunan kıvrımları kapatıp/açarak zevkinize göre kullanabilirsiniz.

  • Zevkini yansıtan renk kombinasyonunu seç
    Arkaplan resimleri
    Renk geçişli arkaplanlar
Geri