Foruma hoşgeldin 👋, Ziyaretçi

Forum içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için foruma kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Foruma üye olmak tamamen ücretsizdir.

FK Kavram Etik (1 Görüntüleyen)

Puan 113
Çözümler 4
Katılım
9 May 2020
Mesajlar
5,679
Çözümler
4
Tepkime puanı
13,765
Puan
113
ZoeZoe is verified member.
Bu kavram hem geniş manalı hem de bir çok alanda yeri var.
Ben kendi alanım olan sağlıkta etik hakkında konuşarak anlatmaya çalışacağım. Etik, ahlakın özü olarak değerlendirirsek; sağlıkta etik ise başa gelebilecek ikilemleri çözmek için ugrasilan neyi yapman gerekirken neyi yapmaman gerektiğine dair yol gösterdiğini ifade eder.

Sağlıkta dört temel etik kural vardır.

Özerklik

Zarar vermeme

Yararlıdır

Adalet

Mahremiyete saygı, doğruyu söyleme, sadakat, ayrımcılıktan kaçınma, yaşama saygı, ihtisasa saygı, dayanışma gibi diğer etik ilkeler de bu dört temel etik kural doğrultusunda şekillenir.

Mesela hastanın tedavisine kim karar verecek? Bizim ülkemizde doktor geliyor A ilacı B ilacı yaz bitti.. oysa süreci ve tedavi şekillerinin açıklanması ardından hastanın karar vermesi beklenmeli, eğer karar verici kabiliyeti yoksa vekili ile görüşülmeli.
aydınlanmış onam diyoruz, herkes hastaneye gitmiştir kim okuyor sayfalarca yqziyi.. okumadan altına atılıyor imza. Oysa kişiler okusa, sağlık calisanlari anlatsa...
Bireyin sağlığı böylelikle toplumun sağlığı öncelikle olur.
Önce Zarar vermeme gelir ardından yararlilik ilkesi ekleni. Peki neden önce zarar vermeme? Bunun sebebi bilinmeden yapılan yanlışlar..
Örneğin daima en üst düzeyde hizmet vermeye çalışabilirsiniz bu yarardır ancak kendinizi gelistirmeden hep aynı doğrultuda kalırsanız işte bu önce zarar vermeme ilkesini anlarsınız. Ne demek istiyorum; örneğin Nst cihazlarının (gebeye takılır, rahim hareketleri ve bebeğin kalp atışları dinlenir.) yeni sürümlerini ogrenmezsen işte o zaman bir sorun vardır. En büyük zarar bilgisizlikten doğar.
Ve adalet her yerde eksik olduğu gibi bu alanda da gelişmesi gereken bir olgu. Adil bakım vermek.. Aslında ne kadar kolay.. ama gerçekte öyle mi?
A doktorun yakını, B hemşirenin yakını onlara tekli oda verelim...
Sadece bu mu? Zengin, Fakir ; eğitimli, düşük eğitimli; her birinin üzerinde olan adaletsizlik gözler önünde. Adaletin gözü kör manası bu değildi..
 
Eğitimini aldığım bölüm gereği arapça karşılığı olan "ahlak" kelimesini daha çok kullanıyorum.
Kelimelerin yeni türkçe karşılığını, kişisel gelişim kitaplarında ve yeni dönemde yazılan kitaplarda görüyorum. Bir süre kavram çatışması olsa da yeniye adapte olmak zorundayız.
 
@AsyAAsyA is verified member., Etik ve Ahlak aynı şeyler değildir.

Ahlak, davranışların toplumsal kurallarında meydana gelen yansıma ve davranışların niteliği dediğimiz şey iken ; etik ise insanların ahlaki davranışlarının sonuçları hakkında değerlendirmelerden bulunan ve bunu biçimlendirme çalışan bir düşünsel faaliyettir.

Etikte Ahlak ta yazısız kurallardan oluşur.
Etik toplumsal ilişkilerimizin temellerini oluşturan davranış biçimlerimizi, olay ve olgular karşında takındığımız tavırları geliştirdiğimiz nırmkarı inceleyen v biçimlendirmeye çalışan bir düşünce biçimi diye tarif edersem yanılmış olmam.

Başka bir deyimle ; Kanunlarla çizilen sınırlar dışında toplumun sizden beklentilerini oluşturan iyi, güzel, yararlı davranış biçimleri diye basitleştirebiliriz.

İnsan olmanın gereğini yapma biçimi de derim ben buna
 

Konuyu görüntüleyen kullanıcılar

Tema özelleştirme sistemi

Bu menüden forum temasının bazı alanlarını kendinize özel olarak düzenleye bilirsiniz

  • Geniş / Dar görünüm

    Temanızı geniş yada dar olarak kullanmak için kullanabileceğiniz bir yapıyı kontrolünü sağlayabilirsiniz.

    Izgara görünümlü forum listesi

    Forum listesindeki düzeni ızgara yada sıradan listeleme tarzındaki yapının kontrolünü sağlayabilirsiniz.

    Resimli ızgara modu

    Izgara forum listesinde resimleri açıp/kapatabileceğiniz yapının kontrolünü sağlayabilirsiniz.

    Kenar çubuğunu kapat

    Kenar çubuğunu kapatarak forumdaki kalabalık görünümde kurtulabilirsiniz.

    Sabit kenar çubuğu

    Kenar çubuğunu sabitleyerek daha kullanışlı ve erişiminizi kolaylaştırabilirsiniz.

    Köşe kıvrımlarını kapat

    Blokların köşelerinde bulunan kıvrımları kapatıp/açarak zevkinize göre kullanabilirsiniz.

  • Zevkini yansıtan renk kombinasyonunu seç
    Arkaplan resimleri
    Renk geçişli arkaplanlar
Geri