Foruma hoş geldin, Ziyaretçi

Forum içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için foruma kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Foruma üye olmak tamamen ücretsizdir.

Düşünce Platformumuza Hoşgeldiniz!

Düşünce Platformumuz bilgi ve düşüncenin en özgür adresidir!
Güne, gündeme ve yarınlara dair söyleyeceğim var diyenlerin, günlük koşuşturmaca içerisinde zihin jimnastiği yapmak isteyenlerin özgürlük meşalesi ~ FORUM KALEMİ ~

Dünya Haberleri Esed rejimi: Hatay'ı Türk işgalinden kurtarmayı hedefliyoruz

Meva

Haber Editörü
Kendi Dünyasında
Katılım
3 Mar 2021
Mesajlar
7,083
Tepkime puanı
22,437
Puanları
113
Konum
Siirt
Burç
Akrep
Memleket
Siirt
Cinsiyet
Takım
lIr3ry
Esed rejiminin meclisi, Türkiye'nin Hatay ilinden 'İskenderun Sancağı' olarak bahsederek "Türkiye'nin İskenderun Sancağı'nı işgalinin 82. yıldönümünde bu işgali kınadığını" belirtti.

Screenshot_20211203_090802.jpg

Meclis tarafından yapılan açıklamada "Hatay'ın Suriye'nin ayrılmaz bir parçası olduğu" vurgulanarak "İskenderun Sancağı'nın Türk işgalinden kurtarılması hedefimizdir. Suriye diğer gasp edilen topraklarının yanı sıra İskenderun Sancağı'ndan da vazgeçmeyecektir." denildi.

Hatay konusu

1923'teki Lozan Anlaşması'nda daha sonra üzerinde karar verilmek üzere Suriye'deki Fransız sömürge idaresinin kontrolüne bırakılan İskenderun Sancağı, 1936'da Fransa'nın Suriye'ye bağımsızlık vereceğini açıklaması üzerine yeniden gündeme gelmişti.

1937'de Milletler Cemiyeti Hatay'ın bağımsız bir devlet olmasına karar vermiş, 1938'de Hatay Cumhuriyeti kurulmuştu. 1939'da ise Hatay Cumhuriyeti Meclisi yapılan oylamada Türkiye'ye katılma kararı almıştı.

2. Dünya Savaşı'na giden ortamda Batılı güçlerin Ortadoğu konularıyla ilgilenmemesinden yararlanılarak alınan bu karara binaen 2. Dünya Savaşı'nın başlamasının ardından Türkiye Hatay'ı kontrol altına almış ve 29 Kasım 1939'da Hatay ilhak edilmişti.

Yeni kurulan Suriye yönetimi Türkiye'nin bu ilhakını tanımamakla beraber fazla sorun etmedi. 1963'te Suriye'de darbeyle iktidara gelen ve halen yönetimde olan Baas rejimi ise Hatay sorununu canlandırarak Türkiye'yi defalarca kez Hatay'da işgalci olmakla suçladı.

Suriye'de halen Hatay Suriye haritalarına dahil gösteriliyor.

Kaynak: Mepa News
 

Forumdan daha fazla yararlanmak için giriş yapın yada üye olun!

Forumdan daha fazla yararlanmak için giriş yapın veya kayıt olun!

Kayıt ol

Forumda bir hesap oluşturmak tamamen ücretsizdir.

Şimdi kayıt ol
Giriş yap

Eğer bir hesabınız var ise lütfen giriş yapın

Giriş yap

Tema düzenleyici

Tema özelletirmeleri

Grafik arka planlar

Granit arka planlar